”Caut o abordare cât mai fericită!”

”Caut o abordare  cât mai fericită!”

Azi, luni, 5 august 2024, de la  ora 17.00, la sediul Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești, B-dul Oituz 13A, va avea loc vernisarea expoziției de pictură a Claudiei Schițelea. Născută la 2 decembrie  1972, la Oneşti, Claudia Schiţelea a manifestat un interes special pentru desen încă din primiii ani de viață. Învaţă să deseneze de la sora mai mare, apoi, de la zece ani, singură. Oneştiului îi lipseşte însă un liceu de artă, aşa că urmează Liceul Teoretic  ”Grigore C. Moisil”. În ultimii doi ani face o pasiune pentru limba spaniolă, pe care o învaţă singură, după un manual. În 1996 absolvă Facultatea de Litere a Univ. Al. I. Cuza din Iaşi, la secţia Spaniolă-Română .

Între 1996-1999 este redactor şi ”cap limpede” la Monitorul (Ziarul de Iaşi din prezent), unde găseşte un mediu efervescent în care învaţă jurnalism şi, pentru sine, grafic design. Din 1999 se mută la Bucureşti, unde, timp de 5 ani, este scenarist la emisiunea Surprize-Surprize, sub bagheta lui Valeriu Lazarov. În 2004 pleacă la Viena, prin căsătorie. Revine în ţară şi pune în scenă, în 2010, ”Crimă la cină”, un concept de Murder Mistery Dinner.

În invitația Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” adresată iubitorilor artei plastice  pentru a participa la vernisajul expoziției de azi  despre Claudia Schițelea  aflăm că în  anul 2012  a revenit  în divertismentul TV, adaptând pentru publicul românesc formatul emisiunilor  ”Ce spun românii”, ”Splash” şi ”Top Chef”. Se regăseşte tot mai puţin în ceea ce face. Simte că nu mai are libertatea să creeze calitate, iar produsul „livrat” îi pare prea efemer. De aceea, în timpul liber, desenează şi pictează tot mai mult. 2014 este anul de cotitură, când renunţă la cuvînt pentru imagine. Pleacă din televiziune şi este admisă în primii 4 la Facultatea de Arte Plastice, Secţia Pictură. După studii părăseşte Capitala pentru a se concentra, în linişte, pe lucrul la şevalet. Locuieşte şase ani la pădure, în Munţii Vrancei, având ca vecini doar o mănăstire şi codrii seculari.

Deşi în facultate excela pe portret şi studiul formelor figurii umane, în solitudine se apleacă asupra naturii statice, gen fundamental, pe care se sprijină toate celelalte, şi pe care la şcoală nu apucase să-l aprofundeze. Pictează îndeosebi flori sălbatice, pe care le adună din poieni, sau trandafiri, pe care îi sădeşte singură. Imortalizează chipurile copiilor care vin în vizită şi, în ultimii ani, descoperă Balcicul, pe care îl veţi vedea în cadrul expoziției, în câteva peisaje.

Expoziția rămâne pe simeze și va putea fi admirată până la data de 5 septembrie 2024, la sediul Bibliotecii Municipale „Radu Rosetti” din Onești.

”Unele lucrări ţâşnesc spontan şi le finalizez în câteva zile. Altele fermentează săptămâni întregi, în timp ce caut o abordare cât mai fericită. Rulează ca nişte procese în fundal, în vreme ce am alte activităţi. Când apare o concluzie, mă apuc de lucru!” – Din interviul acordat de Claudia Schițelea jurnalistului Adalbert GYURIS de la ”Ziarul spiritului timișorean” – TIMIȘOARA

 

 

Distribuie articolul!