Parenting – Privind cu zâmbetul pe buze la ceea ce am făcut toată ziua!

Parenting – Privind cu zâmbetul pe buze la ceea ce am făcut toată ziua!

 

Să fii părinte este cel mai grozav, stimulant, îmbucurător și complex lucru din lume. Este o senzație minunată care se formează încă din perioada nașterii, senzația aceasta crește odată cu cel mic în uter, iar apoi se conturează mai specific după naștere, se dezvoltă în același timp cu bebelușul și persistă, în fiecare zi fiind resimțită mai puternic și mai puternic. Este un sentiment atât de plăcut care îmi umple sufletul de bucurie, știind că în fiecare dimineață începe o nouă zi în care putem aprecia ce avem, ne putem bucura împreună de cel mic, împreună cu cel mic, putem face diverse activități, ieșiri, râdem, mai și plângem, e un cumul de emoții pe care clar nu ai cum să-l experimentezi altfel decât dacă ai copil. Totodată, depinzând de fiecare persoană în parte (de fiecare părinte în parte), aceste stări pline de emoție, senzații nou simțite, experiențe nemaiîncercate până în punctul în care s-au întâmplat/ se întâmplă, pot aduce o încărcare emoțională mult prea mare, iar adultul, dacă nu a descoperit încă cum să-și gestioneze această încărcare, se poate simți copleșit, astfel că, de multe ori, ajunge să simtă nevoia de o mică pauză de la tot (chiar și pentru 2 minute), doar cât să se reîncarce cu energia necesară parcurgerii și implicării în ce a mai rămas dintr-o zi.

Nu sunteți părinți răi pentru că vă doriți o mică pauză (chiar dacă se întâmplă și doar pentru câteva secunde, să închideți ochii și să vă reconectați apoi la moment sau mai mult de atât), nu o să vă afectați negativ emoțional copilul pentru că vă doriți să faceți și ceva specific pentru voi (și doar pentru voi), nu doar aspecte ce implică serviciul, menajul casei și gătit (decât dacă e și hobby și atunci puteți încerca rețete noi sau ceva similar). Important este să vă găsiți acel echilibru după care să vă ghidați în fiecare zi și măcar pentru un moment scurt al zilei, respectați-l și ocupați-vă doar de voi. Fie că vă place să gătiți și doriți să încercați rețete noi care necesită timp și migală (iar cu copiii în zonă ar fi mai îngreunat procesul și doriți să vă concentrați doar pe asta pentru relaxare personală), fie că vreți să faceți niște exerciții fizice ușoare, fie că aveți pasiuni precum scrisul, cititul, muzica, doriți să acordați timp pentru participarea la un curs online sau pur și simplu, vreți să stați pentru câteva clipe în pat, fără să faceți ceva anume, doar pentru a vă întinde spatele, pentru a recupera somn pierdut sau poate ca să urmăriți vreun episod din serialul favorit, puteți face asta. E nevoie doar de puțin exercițiu, ca să testați în ce momente ale zilei vă este cel mai bine să profitați de acel timp acordat doar pentru voi.

Nu trebuie să vă învinovățiți că doriți să faceți ceva doar pentru voi sau să aveți o mică pauză de odihnă, îndeplinirea acelui lucru care vă face să vă simțiți și mai bine și care vă relaxează o să vă dea un plus de energie și astfel o să puteți fi mult mai prezent și implicat în timpul petrecut cu copiii, cu familia. Dacă cel mic / cea mică doarme sau aveți în vizită un bunic sau partenerul care vă poate ajuta cu asta, rugați-l să vă ofere acele căteva momente necesare. Ca exemplu de timp, mai bine să petreceți 20 de minute de calitate, timp dedicat exclusiv copilului, cu mintea relaxată, limpede, decât 30 de minute în care să simțiți o stare de nemulțumire, de frustrare vis-a-vis de ce anume doreați să faceți/ ce aveați de făcut și nu ați făcut. Această stare negativă afectează joaca cu copilul și nu veți fi complet implicat, iar cel mic / cea mică va simți asta.

Până la urmă despre asta este parentingul, despre noi, părinții – doar de aceea cuvântul conține parent (trad. părinte) și nu se numește childing (de la child – trad. copil). Dacă noi suntem bine cu noi, dacă suntem mulțumiți de starea noastră interioară, de sentimentele resimțite, dacă la finalul zilei când punem capul pe pernă suntem obosiți și în același timp fericiți, împliniți, relaxați și privim cu zâmbetul pe buze la ce am făcut toată ziua, atunci această stare de bine va influența foarte mult (tot în bine) starea copilului nostru, interacțiunea cu el și cu partenerul se va îmbunătăți considerabil și vă veți simți mai siguri pe voi că puteți face mai multe activități care vă oferă satisfacție intrinsecă de-a lungul zilei. Pe de altă parte, dacă doriți să întreprindeți o activitate mai complexă sau știți că după ce vă intrați în starea de concentrare maximă, vă este dificil să vă deconectați ușor de la ea, puteți alege să faceți acel lucru fie seara, după ce se culcă copilul, fie dimineața foarte devreme, înainte să se trezească ceilalți membri ai familiei.

Atunci când băiețelul nostru doarme (ziua, când suntem acasă și seara, după ora de culcare), îmi place să fac diverse lucruri, nu stau o clipă. Am o mulțime de activități din care îmi pot alege să fac ceva specific și în funcție de cum mă simt, în funcție de nivelul de oboseală acumulat de peste zi și dacă avem de gătit sau altceva, mă organizez astfel încât până la ora noastră de somn să știu să am făcut măcar o parte din ce mi-am propus și acest lucru îmi aduce o satisfacție suplimentară la starea de bine pe care o am.

În unele zile îmi iese foarte bine, în altele mai puțin, însă nu mă dau bătută și dorința e acolo în continuare să fac ce îmi place și ceea ce îmi doresc. Îmi place la nebunie să stau cu micuțul nostru, petrecem timp de calitate toată ziua împreună și în același timp îmi place să scriu, să citesc, am unele seriale în așteptare, îmi place să mai organizez lucruri/ spații prin casă, îmi place să fac prăjituri, îmi place să mă joc împreună cu soțul și / sau prietenii noștri (în zilele când rămân seara după ora de somn a puiului la noi să mai povestim) vreun joc de societate (boardgames) și lista poate continua. Timpul e limitat și deși mi-aș dori să fac atât de multe, nu am fizic cum, așa că îmi organizez timpul și îmi prioritizez activitățile cum pot mai bine. Atunci când avem de făcut vreo activitate care implică aspecte urgente și importante, urmate de gătit și curățenie (ce nu am apucat să fac împreună cu cel mic în timpul zilei), le facem mai întâi pe acestea, ca să ne luăm o grijă și apoi să știu că îmi pot dedica restul de timp pentru mine și pentru noi, fără să stăm cu mintea încărcată că de fapt ar fi trebuit să facem altceva și apoi se face prea târziu, de exemplu.

Oricare ar fi programul vostru de peste zi, îmi doresc să vă organizați măcar puțin mai bine timpul ca să puteți insera câteva minute doar pentru voi (dacă nu faceți deja acest lucru). Este important să reduceți timpul petrecut pe site-urile de știri, pe rețelele de socializare, să încercați sa vă detașați de aspectele pe care nu le puteți controla din exterior și să vă concentrați mai mult pe interior (pe voi, pe starea voastră de bine, pe familie, pe copil) și să interveniți acolo unde puteți face o schimbare (în bine).  Articol  de Aura B. Lupu (în foto, coordonatoare a site-ului  ”Picătura  de lectură”)

Distribuie articolul!