Cu dragoste față de folclor

Cu dragoste față de folclor

Sute de mesaje au însoțit desfășurarea – în ziua de 29 iunie – a primei ediții a Festivalului  – Concurs de muzică populară ”Sunt talentat, vreau să devin vedetă”, minunată  manifestare  culturală ce a avut loc în comuna Bârsănești. Numeroși concurenți, îmbrăcați în costume populare tradiționale, având în suflet dorința de a  duce mai departe frumusețea cântecului  românesc, au cucerit centrul Bârsăneștiului, aducând multă bucurie în sufletul celor care au organizat acest concurs național. ”Sunt fericită pentru darul  vostru! Mă minunez de voi și nu pot să spun decât că sunteți fantastici! Vă îmbrățișez  cu toată forța inimii  mele și vă mulțumesc pentru dăruirea voastră”, a menționat  emoționată cunoscuta interpretă de muzică populară  Petronela Radu, în ziua desfășurării festivalului fiind și sărbătoarea numelui său!  Ea a fost ”sufletul”  întregii  manifestări (organizate de Asociația Culturală Petronela Radu), în care a avut alături, mulțumindu-le, pe Ionica Voiculețu Brumăraș, Nini  Pascalini, Viorica Ostaficiuc, Maria Tătaru, Veronica Dimofte, Marinica Ifrim, pe interpreții de folclor din Maramureș Anton Sofineț și Pătru Bârlea.

Organizarea Festivalului – Concurs Național ”Sunt talentat,  vreau să devin vedetă” a fost mai mult  decât o manifestare culturală pentru  a sprijini afirmarea tinerilor interpreți de folclor, devenind ”o primă izbândă” în această perioadă în care trebuie să respectăm numeroase  reguli impuse, pentru a nu se  răspândi virusul Covid 19! În acest sens Petronela Radu ne-a declarat:” După o pauză destul de lungă și lipsită de activități, am încercat să scot tinerii interpreți iubitori de folclor, din monotonie și să le propun să privim în urmă  la ceea ce ne-au lăsat moșii și strămoșii noștri… cântecul și tradițiile! Cu restricții, cu o mie de dificultăți eu zic că am reușit.. Le mulțumesc celor care  mi-au fost alături!”

Această stăruință a fost apreciată prin cuvinte deosebite:”Felicitări doamnei Petronela Radu  pentru organizare!  Felicitări tuturor concurenților care au arătat că au talent și merită să fie vedete!”, a declarat Ionica Voiculețu Brumăraș , realizatoare de emisiuni  folclorice  la  Televiziunea Favorit (în cadrul emisiunii ”Distrează-te române”, difuzată în zilele de sâmbătă pot fi urmăriți și  concurenții – participanți la festivalul care a avut loc la Bârsănești). Și  președinta juriului  acestei prime ediții a festivalului, Viorica  Ostaficiuc (interpretă de muzică populară, instructor canto  și coregrafic), a avut cuvinte de apreciere  pentru organizatori dar și pentru  cei ce îi călăuzesc ”pe drumul cântecului   popular” pe tinerii  îndrăgostiți de folclor. Prof. Veronica Dimofte din Bacău  a  remarcat faptul că ”totul a fost perfect, la înălțime!”, ea evidențiind-o pe Petronela Radu, îndrumătoare a mai multor ansambluri folclorice  din zona  văilor Trotușului și Tazlăului, pentru faptul că iubește mult copiii. ” Prin ceea ce faceți le insuflați dragostea pentru  folclor și bucuria de a interpreta melodii populare”, a declarat prof. Veronica Dimofte.

Câștigătoare a Trofeului Festivalului – Concurs Național ”Sunt talentat, vreau să fiu vedetă”  a fost interpreta Jessica Alessandra Stratulat din Galați (în foto 2 împreună cu interpreta Petronela Radu).  ”A cântat atât de bine încât juriul a crezut că face play- back și a oprit piesa muzicală pe care  o interpreta, să se convingă că  vocea  este live. Felicitări și profesoarei Mitrița Camara Velicu dar și familiei sale, care o susține  și îi este mereu aproape”, a menționat interpreta Petronela Radu. Câștigătoare a multor concursuri naționale de folclor gălățeanca Jessica Alessandra Stratulat (elevă a profesoarei Mitrița  Camara Velicu) impresionează  printr-o voce plăcută iar bucuria de a cuceri trofeul acestui festival a fost împărtășită cu o alta: de mulțumire pentru bunica sa, la aniversarea zilei de naștere, mesajul tinerei interprete fiind unul sublim (”să-ți încălzească  mereu sufletul  grija celor dragi”). Un premiu special al acestui festival a fost acordat tinerei interprete  Mădălina Fulga din Berzunți iar cu o evoluție deosebită au fost prezente  mai multe  interprete din comuna  Oncești (de lângă Bacău).  Menționăm că în  pauza de jurizare a concurenților participanți la acest concurs  au susținut recitaluri Maria Tătaru, Petronela Radu și Anton Sofineț.

” Pe toți ne-a unit cântecul și copii care au venit din toate colțurile țării! Mulțumesc pentru sprijinul acordat primarului comunei Bârsănești, Gelu Botezatu! Vă adresez mii de mulțumiri tuturor”, a declarat Petronela Radu în timp ce  concurenții și susținătorii lor au adresat acesteia sincere felicitări pentru tot ceea ce face  pentru  talentele artistice  și  pentru folclor, promovându-le pentru a duce mai departe  comorile cântecelor  noastre populare.   Ion Moraru

 

 

 

Distribuie articolul!