Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești este școală activă în programele europene EPAS, eTwinning și Erasmus+.
Programul EPAS – ”Școli-ambasador ale Parlamentului European” se derulează în România începând cu anul 2017, de către Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul Asociației APDD „Agenda 21”.
În anul școlar 2018 – 2019, Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești a candidat în programul european EPAS și a obținut titlul de ”Școală Ambasador a Parlamentului European”. Acest titlu îi onorează și motivează pe elevii și profesorii moisiliști să fie activi și să găsească idei noi și creative în contextul pandemiei de coronavirus, atît pentru consolidarea parteneriatelor strategice cu ADA – Asociația pentru Dezvoltare Activă și centrele Europe Direct Bacău și Valea Trotușului Comănești, cât și pentru inițierea unor noi parteneriate de cooperare și solidaritate europeană. Astfel s-a născut ideea inițierii proiectului eTwinning „EPAS – Network of schools across the European Union to learn about European Parliamentary Democracy and European Citizenship”. Inițiat în luna aprilie 2020 de Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești (profesor coordonator Virginia Brăescu) și AECCB Portugalia (profesor coordonator Carla Machado), proiectul are ca scop dezvoltarea și consolidarea parteneriatelor între școlile EPAS pentru creșterea comunicării și cooperării între ambasadorii seniori și juniori EPAS și alți actori strategici la nivel european: centrele locale și județene Europe Direct, ONG-uri, europarlamentari, MEN, birourile de legătură ale Parlamentului European din țările membre ale Uniunii Europene etc.
În fiecare an, școlile active în rețeaua europeană EPAS desfășoară activități educaționale, școlare și extrașcolare, care sensibilizează elevii cu privire la democrația parlamentară europeană și valorile cetățeniei europene. Activitățile desfășurate în parteneriat de către școlile EPAS, în cadrul rețelei de cooperare europeană EPAS Network, sunt difuzate prin intermediul platformei eTwinning și promovate pe rețelele de socializare, pe paginile școlilor dedicate acestui program și pe paginile oficiale ale programului în plan național și la nivel european. Profesorii și elevii participă activ pe platformă, interacționează și lucrează în echipe pe teme comune europene.
În anul școlar 2019 – 2020, în cadrul programului EPAS – „Școli-ambasador ale Parlamentului European”-EPAS, echipa de proiect a Colegiului Național „Grigore Moisil” Onești a fost formată din ambasadori seniori (Prof. Virginia-Smărăndița Brăescu, coordonator de proiect; Prof. Maria Stanciu, director; Prof. Cristina-Lăcrămioara Buzatu, director adjunct; Prof. Cristina Matei; Prof. Daniela Florea; Prof. Mărioara Brescan; Prof. Claudiu-Aurelian Visciun) și ambasadori juniori (Mara-Ruxandra Roșu, Antonia Dovleag, Elisabeta Lupașcu, George Emanuel Mitrea, Camelia-Maria Lichi, Alexandra-Elena Avarvarei, Ana-Maria Bădan, Ana-Maria Ardeleanu, Alice Bunghez, Roclin Ungureanu, Georgiana Răcăuțanu, Antonia Constandoiu, Marian Vargău, Dragoș Stoica, Nicolae Baeș, Melania Coropcăescu, Lavinia Bîclea Tudor Gabriel Trandafir, Theodor Asavei, Bianca Hazaparu, Luiza-Ioana Țarălungă, Dragoș Radu Blănaru), care au desfășurat în școală și în comunitate, atât offline, cât și online, activități diverse: campanii de informare, webinarii, concursuri, realizarea de afișe, desene și filmulețe educaționale, susținerea activităților didactice, structurate în 6 module pedagogice pe tematici europene: Modulul 1: O scurtă istorie a Uniunii Europene; Modulul 2: Tu și Uniunea Europeană; Modulul 3: Luarea deciziilor în Uniunea Europeană; Modulul 4: Europa fără frontiere; Modulul 5: Valorile Europei; Modulul 6: Vocea ta în Europa.
Pe toată durata anului școlar 2019 – 2020, profesorii și elevii moisiliști au participat activ la activități formale, non formale și informale și-au optimizat cunoștințele despre Uniunea Europeană și măsurile luate de Parlamentul European pentru prevenirea răspândirii coronavirusului, au organizat evenimente online cu partenerii EPAS la nivel național și european, au promovat și susținut campania de solidaritate #EuropeniÎmpotrivaCovid19 și au sărbătorit cu bucurie 9 Mai-Ziua Europei, promovând activitățile din agenda evenimentul pe rețelele de socializare.
Caravana online “Europa, șansa mea” a început în data de 6 Mai 2020, la EPAS-Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești. Mulțumim d-lui Jitaru Narcis, director al Centrului Europe Direct Valea Trotușului Comănești, pentru continuitatea acest parteneriat strategic în proiectul EPAS, precum și invitaților noștri de la Colegiul Național „Alexandru Ioana Cuza” din Alexandria, d-na prof. Marin Floricica și ambasadorii juniori EPAS! Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești a fost reprezentat la acest eveniment de o echipă numeroasă și inimoasă de profesori și elevi moisiliști. Au vorbit despre provocările și oportunitățile fructificate în această perioadă: eleva Antonia Maria Dovleag, ambasador junior și președinta Consiliului Școlar al Elevilor, ambasadorii seniori, prof. Cristina Buzatu, director adjunct, prof. Cristina Matei și prof. Virginia-Smărăndița Brăescu, coordonator proiect EPAS.
Elevii moisiliști s-au remarcat și la concursul de eseuri “Familia europeană între pandemie și infodemie” organizat de Centrele Europe Direct Bacău și Valea Trotușului Comănești. Îndrumați de d-nele profesoare Elena-Iustina Sîrbu și Virginia-Smărăndița Brăescu, elevii moisiliști au obținut următoarele rezultate la categoria de vârstă 17-18 ani: Premiul I – eleva Aștefanei Denisa-Ioana (clasa a XI a C); Mențiune: elevii Palade George Alexandru (clasa a XI a C) și Vitan Augustin-Daniel (clasa a XI a F).
În data de 29 Mai 2020 a avut loc prima întâlnire virtuală cu toți partenerii proiectului eTwinning „EPAS – Network of schools across the European Union to learn about European Parliamentary Democracy and European Citizenship”. Evenimentul online a fost inițiat de Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești (profesor coordonator Virginia Brăescu) și AECCB Portugalia (profesor coordonator Carla Machado). Au participat la acest schimb virtual de experiență 88 de ambasadori seniori și juniori din 15 școli EPAS din 6 tări europene: România, Portugalia, Grecia, Letonia, Olanda și Polonia.
Sub deviza „Unitate în diversitate”, elevii moisiliști au fost activi și în proiectul eTwinning „Trees for Europe”. Au învățat despre biodiversitate, au plantat flori și pomi fructiferi în grădinile de acasă și au transmis prietenilor europeni mesajele lor multilingve din dragoste și grijă față de natură. Rezultatele activității lor au fost promovate prin filmulețe, desene, postere, prezentări PPT și, printr-un video global realizat prin contribuția tuturor școlilor partenere în rețeaua europeană a proiectului etwinning EPAS Network, ambasadorii EPAS au sărbătorit 5 Iunie – Ziua Mondială a Mediului și 8 Iunie – Ziua Mondială a Oceanelor.
Multe surprize au pregătit ambasadorii moisiliști și pentru vacanța de vară. Împreună cu Biroul de Legătură al Parlamentului European în România și partenerii europeni din școlile EPAS vor desfășura activități creative și vor sărbători International Day of Friendship (30 Iulie), International Youth Day (12 August) și International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism (21 August).
De asemenea, ambasadorii moisiliști au contribuit cu articole la realizarea unui Jurnal european publicat în luna iunie de partenerii de la AECCB din Portugalia și urmează să apară în curând ediția 1 a unui Jurnal european multilingv realizat de Colegiul Național Grigore Moisil Onești. Felicitări inițiatorilor și tuturor colaboratorilor!
În contextul pandemiei globale de coronavirus, mobilitățile Erasmus+ au fost anulate. O singură mobilitate cu elevii a avut loc în perioada 5 – 11 ianuarie 2020, la Osijek, în Croația, în cadrul proiectului Erasmus+ KA229 – The Promotion of Entrepreneurial Skills Among SEN Students. Acest schimb de experiență, cu tema “Learning to learn in Europe”, a fost organizat de partenerii de la Graditeljsko – geodetska škola Osijek și a reunit peste 40 de profesori și elevi din cele 5 țări ale proiectului: Turcia, Croația, România, Italia și Portugalia. La această primă mobilitate internațională, echipa Colegiului Național Grigore Moisil Onești a fost reprezentată de 2 profesori (prof. Virginia-Smărăndița Brăescu, coordonator de proiect, și prof. Cristina Matei, membră a echipei de implementare a proiectului) și 3 elevi din clasa a XI a (Chinzăruc Sabina-Andreea, Doliș Anda-Gabriela și Minuț Sergiu-Evanghelos). Programul de formare a profesorilor și elevilor a abordat aspectele teoretice și practice referitoare la situația elevilor SEN (cu nevoi speciale), metodele de învățare activă și schimbul de bune practici pe această temă. Agenda activităților a inclus atât ateliere tematice pentru elevi și profesori, desfășurate în cadrul școlii, cât și vizite în teren, excursii tematice. Au fost invitați atât reprezentanți ai mass-media și ai altor instituții din Osijek, cu care școala colaborează în proiectele extrașcolare, cât și reprezentanți ai Comitetului de părinți. La întoarcerea în țară, planul de diseminare a activităților realizate de echipa de mobilitate a inclus:realizarea instrumentelor de diseminare, activități cu elevii la orele de dirigenție și activități metodice în Comisia diriginților.
Un alt proiect european, pe care Colegiul Național Grigore Moisil Onești l-a inițiat și-l coordonează în perioada 2019 – 2021, este proiectul Erasmus+ KA101 – “Profesori pentru clase inovative! – Activități formative pentru dezvoltarea gândirii creative!” care își propune crearea pentru profesori și elevi a unor contexte inovative de învățare și creștere în toate ariile curriculare și toate ariile vieții prin utilizarea tehnologiei și a aplicațiilor digitale, a unor metode activ-participative, precum și a unor instrumente și strategii de marketing integrativ, eficiente pentru educație în general, pentru dezvoltarea autonomiei și responsabilității pentru propriile alegeri și comportamente în mod special: dezvoltare personală și profesională, orientare pentru carieră, optimizarea competențelor digitale, lingvistice, interculturale, sociale și civice, de comunicare eficientă, management al conflictelor, lucru în echipă, leadership, pentru adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și abilități de management finaciar și management de proiect pentru implementarea cu succes a proiectelor europene.
Pentru mai multe informații despre programul EPAS, accesați acest link pentru a consulta site-ul oficial:
http://www.europarl.europa.eu/romania/ro/ue_si_tinerii/programul_scoli_ambasador/lansare_epas.html
Pentru mai multe informații despre proiectele europene desfășurate de EPAS – Colegiul Național Grigore Moisil Onești, consultați blogurile și paginile de facebook dedicate acestor proiecte.
Bloguri: https://dimensiuneaeuropeana.school.blog/epas/ și https://epasmoisilonesti.wordpress.com/
Pagini de Facebook:
Proiectul EPAS: https://www.facebook.com/Moisilistii/
Proiectul Erasmus+ KA229: https://www.facebook.com/ThePromotionofEntrepreneurialSkills/
Proiectul Erasmus+ KA101: https://www.facebook.com/teachersforinnovativeclasses/
Pagina Padlet a proiectului EPAS – Online Info Point:
https://padlet.com/virginiabraescu_ecole/rfa9ddfwx9pf
Prof. coordonator Virginia-Smărăndița Brăescu și echipa EPAS a Colegiului Național „Grigore Moisil” Onești