”Lucruri frumoase putem realiza numai împreună!”

”Lucruri frumoase  putem realiza numai împreună!”

În răcoarea unei  blânde  seri de vară, când ”doar gândul, visul și rugăciunea /  pot rupe granițele timpului și spațiului /  în care  ne-a fost încorsetată viața” –  după cum spun poeții ”în încovoierea lirei”, la Onești a avut loc o frumoasă festivitate prilejuită de  predarea și preluarea mandatului  în Anul Rotarian 2020 – 2021.  Acest eveniment s-a desfășurat cu respectarea tuturor măsurilor impuse de pandemia Coronavirusului ce bântuie încă prin lume, fiind organizat de  Asociația  Rotary Club Onești.

Întâlnirea oficială a fost deschisă de Mihaela  Geaboc  Bădic, președintă în funcție până la 1 iulie, ea prezentând un bilanț al activității desfășurate. ”A fost un început timid dar au urmat  proiecte generoase” – a menționat Mihaela  Geaboc  Bădic  prezentând  activitatea din ultimul an de la Rotary Club Onești:” În cadrul unui generos proiect, un număr de 100 copiii din comuna Căiuți au primit, la începerea anului de învățământ 2019 – 2020, rechizite școlare, dar s-a avut în vedere ca ei să primească și încălțăminte și îmbrăcăminte. Am participat la <<Zilele Culturii Călinesciene>> iar în luna octombrie 2019 am sărbătorit Ziua Alimentației Sănătoase, împreună cu tinerii noștri colegi de la Clubul Interact. Spre sfârșitul anului 2019  tot împreună cu  tinerii colegi de la Interact am desfășurat mai multe acțiuni specifice sărbătorilor de iarnă și am fost prezenți cu donații la Căminul de Bătrâni din Satul Catolic (Onești) dar și la mai multe familii  nevoiașe din municipiu.  De  asemenea, am organizat un spectacol de Crăciun în scop caritabil. Proiectele noastre <<au fost faultate>> de pandemie, astfel că nu a mai avut loc Balul Rotary Club Onești ”.  În acest sens Mihaela Geaboc Bădic a  afirmat:”am fi vrut ca să facem mai multe! Aveam ca proiecte  <<O carte în natură>>, << Dinți frumoși pentru copii sănătoși>>, <<Rotary plantează>> – ce este un nou proiect districtual. Important este faptul că formăm o echipă, că am încercat să promovăm  ideile clubului la nivel districtual”.

Mihaela Geaboc  Bădic a mai menționat:”Cel mai frumos proiect este  <<Pro Ruralis>>,  în care  un număr de 21  elevi  ce provin din familii cu situații materiale precare primesc lunar o bursă de 250 lei. Tinerii beneficiari, din <<Proiectul Pro Ruralis>> s-au bucurat foarte multt de aceste burse. Un alt proiect – <<Sprijinim viața>>, s-a concretizat, cu sprijinul sponsorilor noștri fideli, în susținerea Spitalului Municipal din Onești și a cadrelor medicale ale acestuia în condițiile impuse de pandemie. Timp de aproape două luni am asigurat o masă zilnic personalului medical  <<din linia întâi>>, implicat în lupta cu coronavirusul, am oferit  combinezoane precum și un număr de 500 teste pentru diagnosticarea  virusului”.

Cum apariția Covid -19 a schimbat cu totul fiecare clipă de viață din  aceste vremuri, un fapt salutar pentru Rotary Club Onești este  dat de aprecierea  pentru cei care s-au implicat pe meleagurile oneștene în mari acțiuni de voluntariat în lupta cu temutul virus. Astfel, la această întâlnire festivă  un moment emoționant a fost cel de acordare a câte o plachetă celor care fac cinste comunității oneștene  prin acțiuni de voluntariat, ei fiind asemeni  celor ”din linia întâi”. Plachetele (ce răsplătesc spiritul civic dar și solidaritatea) au fost nominalizate pentru voluntarul Mihai Zarzu (ce poate fi considerat o adevărată ”emblemă” a municipiului Onești prin dăruirea și abnegația cu care vine în sprijinul semenilor săi), pentru Eduard (Edi) Tărcuță și pentru omul de afaceri Vasile Ciobanu. Mihai Zarzu a contribuit decisiv, prin strângerea unor sume de bani la achiziționarea echipamentelor necesare Laboratorului de biologie moleculară Onești pentru ca aici să poată fi efectuate testări persoanelor suspecte de infecție cu Covid 19, Edi Tărcuță este inițiator al ideii de dotare a spitalului oneștean cu aceste echipamente, perseverând –în pofida tuturor situațiilor generate de pandemie – ca laboratorul să dispună de toate cele necesare. Vasile Ciobanu, managerul Fabricii de bere ”Albrau” Onești a făcut o importantă donație de bani spitalelor din Moinești și Onești pentru achiziționarea unor aparate medicale, impetuos necesare  în lupta împotriva virusului Covid.

Prezent la această festivitate voluntarul Mihai Zarzu, un tânăr de o deosebită modestie, a menționat:”Tot ceea ce s-a mișcat în ultimele patru luni  în această activitate de voluntariat, nu a fost numai meritul meu ci și al voluntarilor cu care colaborez!” Rotarienii oneșteni l-au felicitat sincer pe Mihai Zarzu – un om plin de inițiativă, cu un suflet foarte mare, ce a făcut multe fapte  bune. ”Mulțumim Mihai Zarzu pentru tenacitate și pentru  spiritul de luptă pe care îl ai”, a declarat Constantin Anton, noul președinte al Rotary Club Onești, ce a mulțumit și întregii echipe de conducere  care a predat  mandatul în aceste frumoase și toride zile de vară.

Gata de a  pune în valoare  câteva proiecte îndrăznețe Constantin Anton (întreprinzător oneștean în domeniul turismului), a declarat la preluarea mandatului de președinte:”Țin mult la o schimbare a imaginii clubului! În planurile pe care le avem ne implicăm în lupta cu Covid 19, dorim să-i sprijinim pe cei sărmani și năpăstuiți, să încurajăm talentele locale. Să încercăm să atragem membri noi  în Asociația Rotary Club Onești dar și sponsori. Lucruri frumoase putem realiza numai împreună! Doar împreună vom reuși!”

Este de subliniat că aceste gânduri ale noului președinte de la  această asociație întăresc opinia celei care a predat mandatul de președinte – Mihaela Geaboc Bădic (ce are merite deosebite în dezvoltarea comunei Helegiu), care a evidențiat  faptul că ”prin lucrurile pe care le facem, oamenii cred în noi, în tot ce putem realiza  pentru comunitate”.  Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!