Festivalul ”Cânt și joc de la moșii noștri” a ajuns la ediția a VI a

Festivalul  ”Cânt și joc de la moșii noștri” a ajuns la ediția a VI a

În aceste zile  frumoase de vară se aude glas de cântec popular dinspre orașul Târgu Ocna. Aici, în ziua de 18 iulie se va desfășura cea de-a VI a ediție a Festivalului – Concurs național de muzică populară și ușoară pentru tineret ”Cânt și joc de la moșii noștri”.  Mai multe lucruri despre  acest  eveniment  aflăm de la Lucica Mușat, președinta Asociației Culturale ”Cantores Animae” din  Târgu Ocna (ce este ”tot sufletul” întregului festival):” Organizat de Asociația  <<Cantores Animae>> in colaborare cu Primăria orașului stațiune Târgu Ocna  Festivalul  <<Cânt şi joc de la moşii noştri>>  este singurul eveniment cultural din zonă care oferă o nouă perspectivă tinerilor interpreți asupra muzicii ușoare și populare. Desfășurat neîntrerupt începând cu anul 2014, evenimentul s-a bucurat de un real succes, și iată-ne astăzi la a VI-a ediție.  Unic în felul său festivalul, se caracterizează printr-o continuă căutare și descoperire a tinerilor talentați, având scopul de a promova, încuraja și recompensa tinerii interpreti atât de muzica ușoară cât și cei care împărtășesc cântul tradițional”.

Acest frumos festival târg-ocnean  a  devenit un eveniment de tradiție pentru orașul – stațiune de la poalele Măgurii. Încă de la prima ediție (desfășurată în sala Casei de Cultură, sală ce se află acum în lucrări de renovare), Festivalul ”Cânt și joc de la moșii noștri”  s-a bucurat  de un succes deosebit, având impact și asupra potențialului turistic al orașului Târgu Ocna.  Dacă  la Casa de Cultură sala a fost plină  de iubitori ai cântecului și dansului popular dornici ca să vadă soliști și formații artistice din mai multe județe ale țării,  atunci centrul orașului a fost luat cu asalt de grupuri de turiști,  aceștia umplând terasele și ”și-au oferit ca bonus” și o vizită la Salina Târgu Ocna.

Pentru  organizarea celei  de-a VI a ediție a acestui festival sunt de  amintit câteva lucruri. Desfășurarea  festivalului, ce va avea loc pe Stadionul ”Măgura” (din parcul cu același nume), are în vedere  recomandările stabilite de  legislația actuală privind  diminuarea  impactului  tipului de risc cu COVID 19.  Astfel, concurenții și participanții  trebuie să respecte  mai multe măsuri: accesul în perimetrul de desfășurare se  va face pe la punctul de triaj observațional și epidemiologic,  păstrarea  distanțării sociale, purtarea măștii de protecție  și respectarea accesului intrare  / ieșire  care se face  numai prin culoarele strict  amenajat în acest sens.

Ediția din acest an a Festivalului ”Cânt și joc de la moșii noștri”, realizată în colaborare cu Primăria orașului stațiune Târgu Ocna se bucură de jurizarea  concurenților de  către  nume sonore  ale folclorului românesc, în juriu fiind și reprezentanți mass – media de la  instituții de prestigiu (Radio România, Radio Iași,  Acum TV Onești) . Astfel, președintele juriului la această ediție va fi Ilie Caraș, interpret de frunte al cântecului popular din Bucovina, el fiind născut în regiunea Cernăuți (din Ucraina). Având în palmares  mai multe premii obținute la manifestări culturale care au avut loc în Ucraina, în România și în Republica Moldova, Ilie Caraș este absolvernt al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași (la secția Canto clasic). Din juriul festivalului mai fac parte interpretul de muzică populară Vasile Cărăbuț (realizator de emisiuni folclorice), Ana Maria Mac (profesor  canto la Școala Populară de Artă Bacău), Teodor Isaru (regizor,  redactor realizator de emisiuni muzicale la Radio România) și interpreta Violeta Popa. Este de evidențiat faptul că la festivalul ce va avea loc la Târgu Ocna pe lângă premiile  acestei manifestări membrii juriului și-au exprimat dorința de a acorda și ei premii, din partea instituțiilor pe care le reprezintă.

La cea de-a VI a ediție a Festivalului – Concurs național de muzică populară și ușoară pentru tineret ”Cânt și joc de la moșii noștri”  și-au anunțat participarea concurenți din  județele Bistrița Năsăud, Sibiu, Brașov, Iași, Brăila, Buzău, Vaslui precum și din jud. Bacău iar ”lista este deschisă”,  talentele artistice fiind așteptate la această manifestare (relații se pot obține la telefonul  0745 /  376  899). O noutate este și în prezentarea festivalului , alături de cunoscutul  interpret Robert George Aparaschivei fiind și  Karina  Vlad din Târgu Ocna.

Menționăm că Festivalul ”Cânt și joc de la moșii noștri” va începe pe scena  amplasată  pe Stadionul ”Măgura”  din Târgu Ocna, de la ora 10.00 cu un recital susținut de interpretul de muzică populară Ilie Caraș. În organizarea acestei ediții  membrii Asociației Culturale ”Cantores Animae”  din Târgu Ocna s-au implicat în mod exemplar, cu toții exprimându-și încrederea într-o  manifestare culturală reușită, ca și celelalte  ediții  de până acum.   Ion Moraru

 

Distribuie articolul!