S-A STINS UN ÎNGER PĂZITOR PE PĂMÂNT

S-A  STINS  UN ÎNGER  PĂZITOR  PE  PĂMÂNT

În Oneștiul zguduit  de durere,  unde  sună și mai sinistru sunetele ambulanțelor după tristul eveniment  din ziua de 1 martie (prezentat pe toate posturile de televiziune), ”o călăuză”  în viața  acestui oraș –  profesoara EMILIA  MUNTEANU, a trecut pragul veșniciei după o cumplită luptă cu nemiloase boli. Cu rădăcini adânci în meleagurile prahovene, după ce părinții săi s-au stabilit în municipiul Onești cu serviciul (asemenea multor  mii de locuitori ai urbei trotușene),  profesoara  EMILIA MUNTEANU  și-a dăruit toate clipele vieții elevilor și studenților. Ea a activat  mulți ani la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești  iar  vreme  de  peste un deceniu a fost conferențiar universitar doctor  la  Facultatea de Litere a Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău.

Profesoara EMILIA  MUNTEANU lasă în urma sa  imaginea unui cadru didactic dăruit  profesiei sale și a tuturor elevilor și studenților în fața cărora s-a aflat  la catedră   dar și  un mare exemplu pentru  comunitatea oneșteană. ”Iartă-ne pentru a nu-ți fi spus suficient de des cât de mult te iubim!” – este mesajul  sublim al  profesorilor Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” – instituție de învățământ  pe care a slujit-o foarte mult  profesoara EMILIA MUNTEANU. ”A fost un om minunat și o profesoară care a adus strălucire Colegiului Național  <<Dimitrie Cantemir>> și Universității din Bacău… Ea m-a sprijinit în primul meu proiect de la  <<Cantemir>>, prin care am reușit să demonstrăm că umaniștii sunt elevi foarte buni”, a menționat prof. dr. Emilia Boghiu, fost director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir”  în aceste momente triste. ” Ce e și mai frumos e că generațiile au transmis mai departe, către generațiile ulterioare, frumusețea acelor ani, contribuind mai departe la oamenii ce suntem noi, azi”, este  una  din opiniile  elevilor ”cantemireni”, care  regretă  dispariția  profesoarei EMILIA MUNTEANU, ce a influențat multe destine.

”Un om minunat, un pedagog de exceptie care ne-a ajutat să ne definim ca oameni! A fost o persoană deosebită, de o finețe și o gingășie rară”,  ”un om bun, cu suflet mare,  ce a împărtășit cu noi atât de multe și atât de frumos!!!!”, ”un profesor excepțional, ce ne-a  făcut să îndrăgim  cultura franceză”, un om de o bunătate rară si de o pregătire profesională excepțională… Un dascăl extraordinar, un om care mi-a marcat existența și cariera didactică” – sunt câteva din  sutele de mesaje scrise cu mare durere la  pierderea,  din învățământul oneștean a profesoarei EMILIA MUNTEANU, purtată  în suflet de  elevi și studenți.

Janeta Șerban Șefer, elevă a distinsei profesoare, a notat pe pagina unei rețele de  socializare ”În spatele unei aparente fragilități a stat un om atât de putenic! Un om care a avut grijă de copiii fără șansă, intrând în blocuri insalubre, în apartamente dominate de violență  și promiscuitate, extrăgându-i pentru școală și o masă caldă, pentru că a adus oameni de departe care i-au indrăgit și ajutat. Un Profesor care ne-a adus in anii 70 prima oară un pickup în sala de clasă, a tras perdelele și ne-a lăsat să ascultăm Muzica și …Limba Franceză, într-un oraș muncitoresc și provincial, într-un liceu industrial!”

Când o durere te copleșește prin pierderea unei ființe, vezi că dragostea  oamenilor atinge  înalturile  universului! Iată un mesaj  edificator  în acest sens: ”Eu și mai mulți prietenii de ai mei am crescut în Evazatu… Eram  priviți  ca ultimii oamenii din Onești însă doamna profesoara Emilia a văzut ceva în noi și mereu ne lua sub aripa ei… Ne – a învățat să fim mai buni și să nu apucăm drumuri greșite… Mulțumesc mult pentru  toată răbdarea care ați avut-o cu noi și pentru tot ce ați făcut pentru  noi… Ați fost un înger păzitor pe pământ… Acolo sus meritați să fiți mai mult decât un înger”.

O întrebare  are, cu sufletul întristat, ”atingând” compasiunea acestui moment,  învățătoarea Anca Ungureanu, care oriunde s-ar afla în lume, este a  Oneștiului: ” Doamne, așa om pe pământ, dedicat celorlalți, mai rămân pe-aici? L-ai luat de prea bun pentru  această  lume, Doamne! Unică, inegalabilă, devotată, conștiincioasă, credincioasă, generoasă!”

Profesoara  EMILIA MUNTEANU  a fost ”un suflet ales care a reușit să inspire și să modeleze alte suflete! Un OM minunat, de o delicatețe și omenie deosebite”. Și a fost  mult mai mult: o personalitate  ce și-a adus o mare contribuție la înfrățirea municipiului Onești cu  orașul francez  Eysines, inițiatoare a  unui concurs de eseuri în spiritul francofoniei (care a trecut de cea de-a XX a ediție),  un om de cultură deosebit, ce a iubit teatrul și cinematografia. Inițiatoare a ”Școlii de vară de Limba Franceză”  de la Onești profesoara  EMILIA MUNTEANU a făcut posibil  ca elevi și studenți  din județul Bacău să joace teatru în limba franceză,  alături de nativi francezi, ei fiind și protagoniștii unei pelicule  cinematografice.

DUMNEZEU  SĂ O ODIHNEASCĂ  ÎN LUMINĂ!

 

Distribuie articolul!