În Oneștiul zguduit de durere, unde sună și mai sinistru sunetele ambulanțelor după tristul eveniment din ziua de 1 martie (prezentat pe toate posturile de televiziune), ”o călăuză” în viața acestui oraș – profesoara EMILIA MUNTEANU, a trecut pragul veșniciei după o cumplită luptă cu nemiloase boli. Cu rădăcini adânci în meleagurile prahovene, după ce părinții săi s-au stabilit în municipiul Onești cu serviciul (asemenea multor mii de locuitori ai urbei trotușene), profesoara EMILIA MUNTEANU și-a dăruit toate clipele vieții elevilor și studenților. Ea a activat mulți ani la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești iar vreme de peste un deceniu a fost conferențiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău.
Profesoara EMILIA MUNTEANU lasă în urma sa imaginea unui cadru didactic dăruit profesiei sale și a tuturor elevilor și studenților în fața cărora s-a aflat la catedră dar și un mare exemplu pentru comunitatea oneșteană. ”Iartă-ne pentru a nu-ți fi spus suficient de des cât de mult te iubim!” – este mesajul sublim al profesorilor Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” – instituție de învățământ pe care a slujit-o foarte mult profesoara EMILIA MUNTEANU. ”A fost un om minunat și o profesoară care a adus strălucire Colegiului Național <<Dimitrie Cantemir>> și Universității din Bacău… Ea m-a sprijinit în primul meu proiect de la <<Cantemir>>, prin care am reușit să demonstrăm că umaniștii sunt elevi foarte buni”, a menționat prof. dr. Emilia Boghiu, fost director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” în aceste momente triste. ” Ce e și mai frumos e că generațiile au transmis mai departe, către generațiile ulterioare, frumusețea acelor ani, contribuind mai departe la oamenii ce suntem noi, azi”, este una din opiniile elevilor ”cantemireni”, care regretă dispariția profesoarei EMILIA MUNTEANU, ce a influențat multe destine.
”Un om minunat, un pedagog de exceptie care ne-a ajutat să ne definim ca oameni! A fost o persoană deosebită, de o finețe și o gingășie rară”, ”un om bun, cu suflet mare, ce a împărtășit cu noi atât de multe și atât de frumos!!!!”, ”un profesor excepțional, ce ne-a făcut să îndrăgim cultura franceză”, un om de o bunătate rară si de o pregătire profesională excepțională… Un dascăl extraordinar, un om care mi-a marcat existența și cariera didactică” – sunt câteva din sutele de mesaje scrise cu mare durere la pierderea, din învățământul oneștean a profesoarei EMILIA MUNTEANU, purtată în suflet de elevi și studenți.
Janeta Șerban Șefer, elevă a distinsei profesoare, a notat pe pagina unei rețele de socializare ”În spatele unei aparente fragilități a stat un om atât de putenic! Un om care a avut grijă de copiii fără șansă, intrând în blocuri insalubre, în apartamente dominate de violență și promiscuitate, extrăgându-i pentru școală și o masă caldă, pentru că a adus oameni de departe care i-au indrăgit și ajutat. Un Profesor care ne-a adus in anii 70 prima oară un pickup în sala de clasă, a tras perdelele și ne-a lăsat să ascultăm Muzica și …Limba Franceză, într-un oraș muncitoresc și provincial, într-un liceu industrial!”
Când o durere te copleșește prin pierderea unei ființe, vezi că dragostea oamenilor atinge înalturile universului! Iată un mesaj edificator în acest sens: ”Eu și mai mulți prietenii de ai mei am crescut în Evazatu… Eram priviți ca ultimii oamenii din Onești însă doamna profesoara Emilia a văzut ceva în noi și mereu ne lua sub aripa ei… Ne – a învățat să fim mai buni și să nu apucăm drumuri greșite… Mulțumesc mult pentru toată răbdarea care ați avut-o cu noi și pentru tot ce ați făcut pentru noi… Ați fost un înger păzitor pe pământ… Acolo sus meritați să fiți mai mult decât un înger”.
O întrebare are, cu sufletul întristat, ”atingând” compasiunea acestui moment, învățătoarea Anca Ungureanu, care oriunde s-ar afla în lume, este a Oneștiului: ” Doamne, așa om pe pământ, dedicat celorlalți, mai rămân pe-aici? L-ai luat de prea bun pentru această lume, Doamne! Unică, inegalabilă, devotată, conștiincioasă, credincioasă, generoasă!”
Profesoara EMILIA MUNTEANU a fost ”un suflet ales care a reușit să inspire și să modeleze alte suflete! Un OM minunat, de o delicatețe și omenie deosebite”. Și a fost mult mai mult: o personalitate ce și-a adus o mare contribuție la înfrățirea municipiului Onești cu orașul francez Eysines, inițiatoare a unui concurs de eseuri în spiritul francofoniei (care a trecut de cea de-a XX a ediție), un om de cultură deosebit, ce a iubit teatrul și cinematografia. Inițiatoare a ”Școlii de vară de Limba Franceză” de la Onești profesoara EMILIA MUNTEANU a făcut posibil ca elevi și studenți din județul Bacău să joace teatru în limba franceză, alături de nativi francezi, ei fiind și protagoniștii unei pelicule cinematografice.
DUMNEZEU SĂ O ODIHNEASCĂ ÎN LUMINĂ!