Vești noi de la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna

Vești  noi de la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare  Târgu Ocna

Respect şi aducere aminte pentru mărturisitori!

 

În baza Legii nr. 247/2011, ziua de 9 martie este zi națională de rememorare a destinelor întrerupte înainte de vreme sau schimbate în mod nedrept ale miilor de deţinuţi politici anticomunişti din România postbelică.

În această zi, declarată prin actul normativ sus-menționat ca fiind Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944 – 1989, trebuie să ne aducem aminte de martiri, iar Biserica Ortodoxă ne aminteşte de supliciul celor 40 de mucenici din Sevastia, pentru că, în esenţă, aceasta a fost şi drama deţinuţilor anticomunişti din perioada 1944 – 1989: un martiraj îndurat pentru că au mărturisit şi nu s-au lepădat de credinţa lor de a vedea o Românie liberă.

Cu acest prilej, în ziua de 08 martie 2021, la sediul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna a avut loc o sesiune de comunicări științifice, cu tema  ”Mărturisitori din închisorile comuniste”, la care au participat preoți capelani de poliție penitenciară din Regiunea Nord-Est.

În  ziua de   9 martie 2021, personalul instituției a fost prezent la manifestările moral-religioase organizate de către preotul capelan de poliție penitenciară Florin SMARANDI – coordonator al preoților din Administrația Națională a Penitenciarelor. Slujba religioasă, oficiată de preotul coordonator, preoţi capelani de la unitățile penitenciare din zonă și preoți din comunitate, a cuprins Sfânta Liturghie, Acatistul Sfinţilor Mucenici şi pomenirea martirilor si mărturisitorilor din închisorile şi lagărele comuniste, pomenirea pentru cei vii și pentru cei adormiți.

Activitățile au avut loc la Biserica Mărturisitorilor din Închisorile Comuniste în frumoasa  zi  a sărbătorii Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, hram al așezământului religios din incinta Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna. Prin acest demers dorim să promovăm în mod deosebit recuperarea memoriei noastre pierdute, ca datorie morală faţă de martirii neamului românesc, având convingerea că dezvăluirea adevărului istoric, ascuns de mai bine de jumătate de secol, este cea care ne poate ajuta să construim cu respect şi credinţă.

Condiții de siguranță  epidemiologică la Școala  Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare  Târgu Ocna

Având în vedere contextul epidemiologic, toate activitățile moral-religioase s-au desfășurat în condiții de siguranță epidemiologică, cu respectarea măsurilor stabilite la nivel național. Contextul epidemiologic actual a impus respectarea unor restricții și condiții de limitare a răspândirii virusului Sars-Cov2  în vederea desfășurării procesului didactic din cadrul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna.

În acest sens, vă aducem la cunoștință faptul că, începând cu data de 15 februarie 2021 până la data de 04 martie 2021, la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, s-au desfășurat cursuri ”față în față”, fiind dispuse toate măsurile prevăzute în ”Planul de măsuri cu nr. D3 32066/DIR/SNTOBC/02.10.2020 privind școlarizarea elevilor în anul școlar 2020 – 2021, în condiții de limitare a răspândirii virusului Sars-Cov2, în cadrul SNPAP Tg.Ocna”, avizat de către Direcția de Sănătate Publică Bacău – Comandamentul pentru Situații de Urgență Bacău și Inspectoratul Școlar Bacău.

Având în vedere contextul epidemiologic, cursurile cu elevii s-au desfășurat în condiții de siguranță epidemiologică, atât personalul didactic, cât și elevii fiind obligați să respecte măsurile de siguranță epidemiologică stabilite la nivel național (portul măștii de protecție și păstrarea distanței de siguranță sanitară).

În data de 05 martie 2021, ca urmare a triajului epidemiologic si evaluării zilnice a stării de sănătate a elevilor, au fost identificați 5 elevi cu simptomatologie specifică SARS-Cov2, s-a dispus testarea acestora cu teste rapide antigen, în urma căreia au rezultat 3 cazuri pozitive și 2 cazuri negative. Având în vedere că cele 3 cazuri pozitive erau din colective diferite, prin Decizia directorului Școlii s-a dispus suspendarea cursurilor față în față și trecerea la învățământ în format on-line, in perioada 08 – 19 martie 2021.

În baza anchetelor epidemiologice cu privire la cazurile confirmate Covid – 19, au fost identificați 40 de elevi contracți direcți ai celor pozitivi, fiind identificați alți 6 elevi pozitiv Covid-19. Față de cei 10 elevi confirmați pozitiv (9 identificați în data de 05 martie 2021 si un caz confirmat anterior), Direcția de Sănătate Publică Bacău a dispus măsura izolării în camerele de cazare din căminul internat din cadrul Școlii și prezentarea acestora la evaluare medicală la medicul specialist pentru stabilirea conduitei terapeutice de urmat (respectiv stabilirea tratamentului, emiterea rețetelor, monitorizarea și, eventual, internare). Precizăm că, în toate cazurile de elevi prezentați pentru evaluare medicală de specialitate, nu a fost stabilit tratament specific sau internare.  Pentru ceilalți 194 elevi, s-a dispus deplasarea la domiciliu pentru a urma cursurile în format ”on-line”.

Facem mențiunea că, de la reluarea cursurilor și până la suspendarea acestora, întregul efectiv de elevi a fost evaluat zilnic prin triaj epidemiologic, înainte de începerea cursurilor și, pentru toate cazurile de elevi care au prezentat simptomatologie specifică Covid-19, s-a dispus informarea Direcției de Sănătate Publică, Direcția de Supraveghere Medicală din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor și testarea acestora prin Serviciul de Urgență 112, astfel că, din totalul de 48 elevi testați, 38 au fost negativi la infectarea cu virusul Covid-19.

Ca măsură epidemiologică suplimentară, după depistarea fiecărui caz pozitiv la infecția cu virusul Sars-COV2, s-a efectuat dezinfecția  în camerele de cămin, în sălile de clasă și în toate spațiile comune în care elevii au acces.  Precizăm că, pe toată durata școlarizării de la reluarea cursurilor, elevii au fost instruiți zilnic cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului, simptomatologia specifică si obligativitatea informării conducerii școlii cu privire la apariția acesteia, activitate de instruire desfășurată inclusiv de către directorul Penitenciarului Spital Târgu Ocna.  De asemenea, precizăm faptul că instituția noastră este instituție de învățământ militar, preuniversitar, care asigură școlarizarea elevilor în regim de cazarmă, cu asigurarea cazării și hrănirii în interiorul școlii, pe perioada școlarizării, în condiții specifice instituțiilor de învățământ din sistemul de ordine publică și siguranță națională.

Comisar șef  de politie penitenciară Silvia VĂTAVU, Purtător de cuvânt la  Şcoala Naţională de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare Târgu Ocna

 

 

Distribuie articolul!