Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” (director, prof. DANA STICLARU) și-a câștigat titlul de școală-pilot-media, devenind astfel „coechipier” al Centrului pentru Jurnalism Independent – organizație guvernamentală nonprofit, cu 25 de ani de tradiție ca promotor al valorilor umane universale și partener al celor ce vor să contribuie la consolidarea unei societăți puternice, libere și diverse.
Liceul nostru este, astfel, una dintre cele două instituții de învățământ liceal din județul Bacău, alături de Colegiul Tehnic de Comunicații „N.V. Karpen”, selectate de către Ministerul Educației și Cercetării (conform art 17/ O.M. 6234 / 2020), să facă parte din Programul pilot de intervenție educațională în domeniul educație media (media literacy).
Acesta face parte dintr-un demers strategic amplu, de impact și perfect pliat pe nevoile societății contemporane, derulat de către Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), ce are ca partener strategic de dezvoltare Romanian American Foundation și beneficiază de suport financiar oferit din partea Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a Ambasadei Statelor Unite ale Americii, a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, a Fundației Friedrich Haumann pentru Libertate – România, a Fondului pentru Inovare Civică International Freedom of Expression Network și a UNICEF – România.
Scopul programului este, așa cum metaforic afirmă Centrul de Jurnalism Independent (CJI), acela de a pregăti „o generație de luptători ninja media, care navighează printre platforme și le înțelege capcanele, își face vocea auzită în comunitate și știe să răspundă dezinformării.”
Considerăm, ca instituție ce furnizează educație de înaltă calitate, că suntem pe deplin conștienți de nevoile tinerilor de astăzi, le apreciem valoarea, stimulăm creativitatea, încurajăm exprimarea liberă – atribut al unor spirite descătușate și al personalității puternice –, valorificăm oportunitățile care vin în spijinul lor și cultivăm excelența. Cum puteam să răspundem altfel decât „prezent!” la îndemnul organizatoruluiː „Hai în tabăra bună ” ?!
Concret, în cadrul acestui program, profesorii și elevii implicați vor dobândi competențe media absolut necesare într-un context în care informația brută și dezinformarea fac un mariaj hibrid, păgubos, își vor dezvolta gândirea critică prin care vor reuși să diferențieze părerile de fapte, opinii, convingeri, principii, să deconstruiască mesajele media până la cele mai fine nuanțe și elemente de conținut, să compună mesaje adecvate și, în linii mari, să interacționeze în mod responsabil cu rețelele media.
Fiecare dintre profesorii implicați (ALINA COSMA, ELENA – ADINA MITROIU, ELENA NEGOIȚĂ, RALUCA – IOANA MILOIU – profesori de limba și literatura română, GABRIELA – FELICIA FILIP, IOANA OLARU, IULIA ARITON, ROXANA DUMITRAȘCU – DASCĂLU – profesori de limba engleză) va participa la un program acreditat de formare, online și intensiv, cu durata totală de 60 de ore, într-un interval de 4 săptămâni și va implementa minimum 12 activități de infuzare a conceptelor de educație media / an școlar, pentru fiecare an de studiu.
În „satul global” al lui Marshall McLuhan, în care Internetul ne-a transformat în vecini virtuali oricând și oriunde, iar mesajele media se împletesc din ecrane în viețile noastre, a găsi drumul și a ghida pe alții în ițele lumii în care datele se mișcă amețitor este o abilitate esențială.
Prin urmare, elevii de liceu ai instituției, împreună cu profesorii participanți în acest program sprijiniți și ghidați în decursul acestui proces de cunoaștere, devenire și adaptare de către CJI, vor avea în mâinile lor firul luminos al Ariadnei, ce îi va scoate din acest labirint media contemporană. Prof. ELENA – ADINA MITROIU, Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” Onești