Organizațiile sindicale internaționale denunță măsurile de austeritate, refuzul dialogului social și atacurile la adresa sindicatelor din România

Organizațiile  sindicale internaționale  denunță  măsurile de austeritate, refuzul dialogului social  și atacurile la  adresa sindicatelor  din România

BUCUREȘTI, 19  martie 2021

Confederaţia Sindicală Internaţională (ITUC) si Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) denunță măsurile de austeritate din România, refuzul dialogului social și amenințările de discriminare sindicală. Aceste organizații sindicale internaționale au trimis  o scrisoare  premierului României, Florin Cîțu, prin care denunță măsurile de austeritate, refuzul dialogului social și atacurile la adresa sindicatelor . Iată  textul acestei scrisori (tradus din Limba engleză) :

 

   Stimate domnule Prim Ministru,

 

Scriem în numele   Confederaţiei  Sindicale Internaţionale (ITUC) și al Confederaţiei  Europene a Sindicatelor (ETUC) pentru a denunța adoptarea măsurilor de austeritate de către Guvernul României  în bugetul  pe anul 2021, fără a vă angaja în dialogul social, precum  și manifestările de  discriminare sindicală  pe care le-aţi avut pe 26 februarie și 3 martie 2021.

Suntem informați cu acurateţe de către cei patru afiliați ai noștri din țara dumneavoastră, că guvernul pe care-l conduceți,  prin ordonanţă de urgență, fără consultarea Comitetului National Tripartit pentru Dialog Social – a adoptat Bugetul de Stat pentru anul 2021 care presupune tăieri din finanţarea sectoarelor de sănătate și educaţie, în plină pandemie Covid 19. Mai mult, menționăm declarațiile anti-sindicale emise de dumneavoastră cu scopul de a interfera cu democrația sindicală internă și amenințarea de a schimba prin decret încasarea cotizațiilor sindicale prin modificarea articolului 20 (1), Legea 62 / 2011 și de a impune în plus resticţii de la dreptul la grevă si protest.

Remarcăm, de asemenea, recentele acțiuni justificate de protest întreprinse de lucrătorii din România împotriva măsurilor de austeritate ale guvernului dvs. care urmăresc menținerea salariului minim printre cele mai mici din UE. Acum, după mai mult de un deceniu, negocierea colectivă la nivel național şi sectorial este în continuare sistată, iar negocierea la nivel de companie este sever obstrucționată.  Absenţa negocierii colective la nivel sectorial în toți acești ani a împins toate salariile sectoriale către minimul legal, un nivel care nu permite lucrătorilor un salariu de trai decent. Măsurile antisociale adoptate de guvernul dvs. fac să mărească sărăcia și inegalitatea socială și sunt concepute să mențină România ca o sursă de forță de muncă ieftină pentru Uniunea Europeană, ceea ce duce la dumping social în Europa, salarii de sărăcie și un exod de creiere din România.

Domnule prim-ministru,

România este membră a Uniunii Europene și membră a Organizației Internaționale a Muncii (ILO), deci este obligată să respecte dreptul intern, legislația UE și dreptul internațional al muncii, asigurând respectarea deplină a drepturilor si libertăților lucrătorilor, în special, Carta socială europeană revizuită și Carta Europeană a drepturilor fundamentale.  Mai mult, România trebuie să respecte articolul 3 din Convenția nr. 87 a Organizației Internaționale a Muncii (OIM) privind libertatea de asociere și protecția dreptului de organizare, 1948, care prevede că „Organizațiile lucrătorilor și cele ale angajatorilor vor avea dreptul să își întocmească statutele și normele, să își aleagă reprezentanții în deplină libertate, să își organizeze administrația și activitățile și să își formuleze programele. Autoritățile publice se vor abține de la orice ingerință care ar restricționa acest drept sau ar împiedica exercitarea legală a acestuia.”

În urma declinului continuu al dialogului social și al drepturilor lucrătorilor în țară, ITUC și-a exprimat anterior deplina susținere a sindicatelor din România prin aderarea la o plângere formală către Organizația Internațională a Muncii (OIM), pe 16 iulie 2018, pentru încălcări repetate de către România, ale Convenției privind dreptul de organizare și negociere colectivă, 1949 (nr. 98).

Rugăm insistent Guvernul României să oprească imixtiunea în administrația sindicală, inclusiv alegerea liderilor, mandatul acestora, colectarea cotizațiilor sindicale și drepturile lor de a se angaja în acțiuni de protest. Guvernul dvs. trebuie să îmbrățișeze principiile dialogului social și să se angajeze cu partenerii sociali pentru a aborda problemele ridicate de protestatari și reprezentanții acestora. Actele de atac plănuite de guvernul dvs. împotriva mișcării sindicale vor fi contraproductive și nu vor rezolva problemele socio-economice ale țării.

Confederaţia Sindicală Internaţională (ITUC) si Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC) vor continua să monitorizeze orice evoluție referitoare la această problemă și nu vor ezita să ia măsuri suplimentare, după cum este necesar.

Așteptăm răspunsul dumneavoastră,

 

Sharan Burrow, Secretar general  al Confederației  Sindicale Internaționale   (ITUC)

Luca Visentini Secretar general   Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC)

 

Scrisoarea a fost transmisă spre știință:

Domnului Klaus IOHANNIS, Președintele României

Domnului Ludovic ORBAN Președintele Camerei Deputaților

Doamnei Anca Dana Dragu, Președintele Senatului

Doamnei Raluca TURCAN, Ministrul Muncii și Protecției Sociale

 

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” a luat ființă în 1990 pentru a oferi lucrătorilor români o reprezentare reală și democratică. Confederația este reprezentativă la nivel național, reunește 38 de federații sindicale la nivel de sector și coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.

AMPRENTA  DE ONEȘTI  ESTE  SINGURUL  SITE  DIN ZONĂ  CARE  PUBLICĂ  NOUTĂȚI,  PROIECTE  ȘI  COMUNICATE  DE LA  CONFEDERAȚIA   NAȚIONALĂ   SINDICALĂ (CNS)  CARTEL  ALFA,  UNUL  DIN PRIMELE 5  SINDICATE  DIN ROMÂNIA CA NUMĂR  DE MEMBRI. CNS  CARTEL   ALFA  REPREZINTĂ  INTERESELE A  800 000 DE   LUCRĂTORI  DIN ROMÂNIA.  URMĂRIȚI  PE  ”AMPRENTA  DE ONEȘTI”  INFORMAȚIILE  CARE  VĂ POT AJUTA !

 

Distribuie articolul!