”Înnnobilarea culorilor vibrante” la împlinirea unui vis!

”Înnnobilarea culorilor vibrante” la împlinirea unui  vis!

”Înnnobilarea culorilor vibrante” la împlinirea unui  vis!

”Cu trup și suflet” pentru împlinirea unui vis! Aceasta a fost marea bucurie cu care a întâmpinat  vizitatorii Florentina Popa la deschiderea  primei sale expoziții de artă plastică! Evenimentul a avut loc la mijlocul lunii septembrie la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești. În fața numeroșilor participanți la verrnisajul Expoziției de pictură ”Transparențe” (cu lucrări semnate de Florentina Popa), de la instituția – gazdă a acestei manifestări Doina Brumă a menționat:”Sala de expoziții a Bibliotecii Municipale  este o binecuvântare pentru  artiștii plastici  din arealul trotușean, astfel încât întreaga comunitate să se poată îmbogăți din frumusețea lucrărilor de artă”. Adevărat ”curator” al acestei expoziții Doina Brumă ne-a făcut cunoscut faptul că ”ne aflăm în fața unei artiste la debut – Florentina Popa, absolventă a Liceului Pedagogic, ce a predat timp de 10 ani la Școala Gimnazială  <<Ghiță Mocanu>> din Onești, după care viața a purtat-o pe alte meleaguri nu mai puțin frumoase. Chiar dacă nu mai profesează, modul său de a aborda viața, provocările și oportunitățile ei, trădează faptul că se nutrește de la această nobilă profesie. Există o anumită tendință spre sistematizare, spre organizare, o rigoare a gesturilor și a vorbelor, o eleganță și o demnitate în tot ceea ce întreprinde, specifice mai tuturor cadrelor didactice.”

Despre expoziția ”Transparențe” a Florentinei Popa, ce a fost vernisată la biblioteca oneșteană în momente  de  puternică  trăire  emoțională  pentru autoarea lucrărilor Doina Brumă  a menționat:” Expoziția  este o concluzie a primilor doi ani de experimente de învățare, pentru Florentina Popa în arta nesfârșită a penelului. Cu obiectivitatea și tenacitatea care o caracterizează, a luat lecții de tehnică plastică de la artiști pe care îi admiră, a încercat să le folosească în lucrările sale, a abordat teme dintre cele mai diverse, a făcut studii după maeștri sau a reprodus opere fotografice, pentru a-și da seama care este drumul său, care e maniera plastică pe care o preferă, care sunt subiectele care o inspiră cel mai mult, care este calea prin care ar putea să-și găsească propria voce, propria personalitate artistică, propriul stil. E o întreprindere anevoioasă și delicată, pe care numai pasiunea, dublată de o muncă asiduă, o poate susține. Și dorința de a se exprima prin linie și culoare, prin forme și transparențe. Titlul expoziției – <<Transparențe>> –  nu e defel întâmplător. Artista mărturisește că iubește transparențele, iar felul în care sunt realizate, senzația evanescentă de imponderabilitate a materiei transfigurate pe pânză îi dau acea bucurie a creației pe care orice mânuitor al penelului și-o dorește. Realismul, suprarealismul, peisajul  sau natura moartă, portretul ori profilul zoomorf sunt încercări ale sufletului și ale mâinii pe care artista le-a înnobilat în culori vibrante, puternice, care, pe măsură ce timpul și studiul i-au adus noi competențe tehnice, au devenit mai subtile, au căpătat mai multe nuanțe, s-au rafinat și s-au  delimitat în tușe mai ferme. Ea iubește întunericul înveșmântat în voaluri de lumină, strălucirile aștrilor în imagini pastorale sau vatra satului cu încărcătura sa evocatoare, dar cel mai mult îi place spațiul decupat din neant de formele translucide, care pun în valoare obiectele aflate dincolo sau dincoace de ele. Penson sau cuțit, pânză, carton sau hârtie, uleiuri sau culori acrilice, toate au fost îmblânzite de artista noastră. În căutările sale, pasta groasă, grea, apăsătoare, nu se întâlnește aproape de loc. Ea simte nevoia să supună culoarea în tușe întinse, în accente delicate, în linii care se diluează până la dispariție în fundal. Cu toate acestea, lucrările sale dau o notă de forță și de siguranță, de decizie asupra subiectului  și modului de a comunica.”

Cuvântul Florentinei Popa la vernisajul primei sale expoziții (”vis ce a devenit realitate”), este mai mult decât edificator pentru un tânăr artist din România acestor zile, artist plastic ce poate arăta cât de deosebit este un om după modul cum gândește și cum  visează! ”Văd multe chipuri cunoscute mie, pe care le am în suflet și vreau să fiu o gazdă cât mai bună” – și-a început spech-ul Florentina Popa, adăugând:”Plecarea mea din Onești nu a fost o fugă ci o speranță de schimbare. Mă întorc tot timpul  cu drag pe aceste meleaguri, pentru că nicăieri nu e mai frumos ca acasă! Nu mă voi înstrăina niciodată de meleagurile mele natale! Arta este un început pentru  mine și voi continua! Nu am  urmat cursuri de artă plastică…la Liceul Pedagogic ne învăța să facem  <<Natura moartă>> în creion… Ai nevoie de o resetare mentală… Un om încearcă să fie fericit și mai bun… Banii sunt  motivul pentru care  mulți evită să-și exprime visurile și pasiunile!”

Din caietul însemnărilor sale Florentina Popa a mai menționat:”Eu mă ascult pe mine întotdeauna! Caut esența care este a mea… îmi plac lucrurile unde mâna omului nu a ajuns… Am încercat să transform în culoare dialoguri ale artei”. Florentina Popa a ținut să aducă mulțumiri  familiei sale (fiicei – ”prin ochiul căreia toate lucrările erau minunate!”) și pictorului italian Mario Panconi, care a îndrumat-o spunându-i ”să nu cauți niciodată perfectul în imperfect! Fiecare culoare are o poveste, care se alătură  altor povești cu culori și cu vise! Îndrăznește să fii tu!” Menționăm faptul că lucrările acestei expoziții  au fost realizate ”în timpul pandemiei, cu restricții foarte dure” – după cum a mărturisit Florentina Popa.

 

Dacă pictorul oneștean Ioan Tripa a amintit că ”atunci când  construiesc un templu hindușii lasă un colț neterminat, fiindcă numai zeii fac ceva perfect”, un alt  oneștean Nicolae Grădinaru (pictor și mare iubitor al artelor), a adunat   gândurile sale într-un frumos buchet de suflet la acest eveniment deosebit. El a  menționat:”Visul pictoriței Florentina Popa a devenit realitate, împodobind în straie de culoare, vernisajul la care  am participat cu plăcere. Clipele încununate cu frumos și emoții, se transformă în amintiri, iar din amintiri se naște eternitatea!”

În final amintim și cuvintele de încurajare ale doamnei Doina Brumă,  ce-i vor folosi  Florentinei Popa pentru a străbate tărâmurile artei: ”Ea  este un artist la început de drum. Ceea ce vedem azi sunt premizele pe care va crește, de aici în acolo, personalitatea  sa, punctul de reper față de care își va măsura evoluția și debutul unei noi perioade de creație. Îi urăm un traseu plastic rodnic și plin de satisfacții, o felicităm pentru expoziția de azi și îi mulțumim că a ales să împărtășim  împreună acest moment special din viața sa, dar și din viața comunității noastre, căci biblioteca este locul unde vii să descoperi și să te descoperi”.    Ion Moraru

 

Distribuie articolul!