”Secolul XXI este secolul femeilor, dar mai este mult de parcurs pentru egalitatea în drepturi între bărbați și femei”

”Secolul XXI este secolul femeilor, dar  mai este mult de parcurs pentru egalitatea în drepturi între bărbați și femei”

 

RĂSFOIND  PRESA STRĂINĂ – ”EL  ADELANTADO” SEGOVIA (SPANIA)

 

 

”Secolul XXI este secolul femeilor, dar  mai este mult de parcurs pentru egalitatea în drepturi între bărbați și femei”, a menționat  un cercetător  spaniol,  timpul  estimat de Organizația  Națiunilor  Unite  pentru împlinirea acestui lucru fiind estimat  la 100 de ani! Cu ocazia   Zilei  Internaționale a Femeii,  Ziarul ”El Adelantado” din Segovia (Spania), ne-a trimis câteva  aspecte legate  de  cum este  privită  această  sărbătoare în îndepărtatul colț de lume menționat.  Un prim aspect este  al  ”femeilor care sparg bariere”, ce  au reușit la locurile de muncă la care mereu au lucrat doar… bărbații!  Jurnaliștii  spanioli menționează: ”Imaginați-vă că vă puteți dedica jobului de vis. Ai pregătirea, abilitățile și potențialul,  dar există ceva (sau cineva) care încearcă să-ți pună un alt impediment, astfel încât să ajungi să renunți. Imaginează-ți că ești avertizat că aceasta nu este lumea ta. Sau vă pun la îndoială abilitățile. Sunt cei cărora li se pare de neconceput acest lucru. Dar nu Beatriz Gil, Yolanda Bayo, Sonia Brañas, Ana García și Montserrat Alonso și ca ele sunt multe alte femei care, de peste un deceniu, au îndrăznit <<să dărâme barierele>>,  unele legate  de vocație și au acceptat provocarea de a reuși în locuri de muncă  <<masculinizate>>. Erau conștiente  că urmau să intre într-un câmp în care prezența lor nu era obișnuită. Când Beatriz a devenit polițist local în urmă cu 15 ani, în Segovia erau doar două femei în patrulă, așa că i s-a spus că  va lucra  <<într-un corp ierarhic format din bărbați>>. Dar asta nu a făcut-o  să se retragă. Deși cu colegii săi  <<nu a avut niciodată probleme>> , nu același lucru se întâmplă cu cetățenii, motiv pentru care  menționează că  <<nu este ușor să porți uniformă>> … În cazul femeilor, chiar e  mai rău:  <<Ai a dovedi de două ori decât bărbații!>> .

Realitatea socială se luptă cu masculinizarea anumitor sectoare de ani de zile, iar dovada acestui lucru este că tot mai multe femei își încep propriul proiect de afaceri și devin vârfuri de lance în joburi tradițional masculine. La 27 de ani, tatăl Yolandei  Bayo i-a delegat treptat conducerea unei companii ce are 40 de autobuze și pe care o conduce din 2007. A rămas la afacerea familiei, deși în propriul cerc i-au spus că  <<ea nu ar putea, pentru că era femeie! >> Nimeni  nu se îndoia de calitățile ei, dar toți  credeau că nu era o meserie pentru ea.  <<Dacă se sparge o anvelopă, cum o vei schimba? Trebuie să ai putere>> , a fost întrebată. Răspunsul ei a fost simplu:  <<Voi apela la asistență rutieră>>. Adevărul este că Bayo avea cunoștințele necesare în materie de mecanică. Începuturile  nu au fost ușoare; la primele sale călătorii, vedea bărbați cum o  urmăreau  de pe culoar în timp ce conducea. Într-o excursie pe care a făcut-o la Salamanca cu Hogar del Jubilado de Cantalejo , un bărbat a fost uimit să-și dea seama că  ea îi poartă prin toate locurile ! <<Te-ai descurcat atât de bine, nu credeam că ești femeie >>, i-a spus el. Nici pentru Sonia Brañas nu i-a fost ușor , ca  director al  unei companii de transport de marfă din 1997. Încă este izbitor că este o femeie care se află la volan. Ea  a început să conducă în 2010,  când acest lucru  era foarte rar  în Segovia.  Ea  provine dintr-o familie de șoferi. <<Am mai mulți kilometri decât vor avea alții în viața lor>> , spune  acum Sonia Brañas, în timp ce  se urcă  pe  camion pentru a scoate prelata, neașteptând  să o ajute cineva!  Și așa cu totul,  ea face  <<exact la fel>> ca și bărbații… Inegalitățile sunt și mai agravate în zonele rurale, unde sectoare precum creșterea animalelor sunt în mod tradițional masculinizate. Ana García știe bine acest lucru . La doar 29 de ani, și-a început afacerea, ea fiind în prezent  proprietara unei ferme cu 64 de vaci și tauri. Dintre cei șapte fermieri din Basardilla , ea este singura femeie, ceea ce a provocat un impact deosebit asupra colegilor ei care, la început, au refuzat să o salute. <<Ei presupun că nu poți face același lucru>>, spune  Ana. Încorporarea progresivă a femeilor pe piața muncii pare să se traducă într-o schimbare de mentalitate. Aceste segoviane sunt doar un exemplu. Ele au reușit să deschidă calea generațiilor viitoare, care nu vor mai fi nevoite să depășească multe dintre pietrele care au încercat să le împovărească drumurile ”.

  Și Comisia pentru Promovarea Talentului Feminin a Camerei din Segovia a prezentat ieri 8 Martie la Școala Cooperativă Alcázar cinci femei profesioniste din provincia Segovia în activități desfășurate în mod tradițional de bărbați. Ele au  transmis experiențele profesionale tinerilor centrului pentru a face vizibilă contribuția talentului feminin din provincie și existența egalității în locurile de muncă. Toți au fost de acord în a sublinia importanța  <<urmăririi viselor>>  și  să  lupte  pentru a lucra la ceea ce îi place fiecăruia,  pentru a obține fericirea și un sentiment de satisfacție și plenitudine atât profesional, cât și la locul de muncă.

Și a mai fost un eveniment deosebit de 8 Martie la Segovia: un număr de 30 elevi de la patru școli publice  din acest oraș s-au întâlnit cu primarul  localității  înmânându-i … un dosar  cu numele  femeilor care merită  să fie incluse în harta stradală a Segoviei! (în foto 2) Ei i-au amintit  primarului din Segovia, Clara Luquero , și consilierului pentru Egalitate, Ana Peñalosa că la jumătatea lunii decembrie 2021  au înaintat la Primăria orașului o notă informativă  în care se menționa că  în urma unei cercetări realizate împreună cu profesorii lor  au găsit 128 de străzi cu nume masculine și 15 cu  nume  feminine.. După cum au explicat elevii, ”având în vedere aceste rezultate, în ultimele luni am  investigat  nume de femei  care  merită  o stradă în Segovia… și am găsit un număr considerabil de femei care, datorită valorii lor în diferite domenii, merită acest lucru”.

Distribuie articolul!