”Un dar adevărat” - Amprenta de Onesti

”Un dar adevărat”

”Un dar adevărat”

”CELE  MAI FRUMOASE  DARURI  FĂCUTE CUIVA SUNT  ZÂMBETUL, IUBIREA, SPERANȚA… DĂRUIEȘTE-LE ÎN FIECARE ZI!” – PUBLIUS  OVIDIUS   NASO

 

Dacă momentul T 0 (zero)  – al adolescenței – poate fi  numit  cel ”al pornirii în viață”, după cum a menționat Doina Brumă, Șef Serviciu Relații cu publicul și prelucrare documente la biblioteca oneșteană cu prilejul lansării volumului ”Adolescența …paletă sentimentală”, care o are ca autoare pe prof. Florica Veleșcu, în mod sigur  mai este  ceva deosebit de remarcat! ”Focalizând” faptul că adolescența este vârsta celor mai importante schimbări din viață, întâlnim ”momentul T 1”, în care profesoara Florica Veleșcu a simțit că  de  această ”vârstă de aur” ne putem bucura  mereu (chiar și prin amintiri!), autoarea însăși ”prelungind  tinerețea”, pentru a realiza noua apariție editorială, într-un inedit  stil. Astfel parcă, în împlinirea unei dorințe ascunse a celor  prezenți la lansarea acestui volum, au fost ascultate numeroase gânduri și mărturisiri – toate menite a- i călăuzi pe cei tineri să facă pașii spre maturizare cu succes. Este de evidențiat faptul că în acest cadru sala multifuncțională a Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”   nu a devenit un amfiteatru ci locul cel mai potrivit pentru a deprinde  o lecție de viață!

Moderatoarea acestei lansări de carte doamna Bianca Negoiță,  asistent social la Sectorul de Asistență Socială a Protopopiatului Onești, a prezentat faptul cum în urmă cu trei ani și jumătate  profesoara Florica Veleșcu a cerut ca să se implice în acțiunile Protoieriei Onești ca și voluntar, ea dorind să lectureze povești motivaționale copiilor, cărora această instituție le acordă sprijin (de aici putând porni  subiectul unei noi cărți pentru distinsa profesoară oneșteană!)

Dintru început cu ”o dilemă”  grea – ”se cade  ca să citești din copertă în copertă o carte pe care să prezinți publicului!- cum a mărturisit  preotul Petru Pavel (secretar al Protoieriei Onești), acest  s-a achitat salutar de sarcina avută menționând câteva lucruri semnificative:”Titlul este foarte sugestiv, cititorii fiind puțin induși în eroare  ca să descopere ceva și apoi  să ne vorbească de tinerețe! Cartea este ceva mai complexă, un fel de manual care încearcă să răspundă la toate provocările!” Privind lucrurile focalizând pe sensurile cuvântului ”generație” și căutând și un punct de vedere duhovnicesc preotul  Petru Pavel a menționat:”Când  vorbim  doar de  <<scindarea generațiilor>> se pierde faptul că  acestea ar trebui să fie  ceea ce ne unește! Cuvintele de învățătură ale Sfântului Apostol Petru spun că  <<dragostea este cea care unește generațiile diferite!>>  Ea este aceea care îi unește pe adolescenți  de părinți și bunici. Cum să facem să împlinim această iubire, care să ne unească?” Și a mai  subliniat părintele Petru Pavel un lucru despre această carte:” ea este <<o fărâmă de suflet>>, ce vă  oferă ca pe o ofrandă, un dar! Ascunde în sine multe întrebări, multe gânduri  ale unui om care are 40 de ani de profesorat!”

 

Moderatoarea Bianca Negoiță  a  dezvăluit  faptul că ”prin nepoții ei  – Andrei și Daniel – profesoara Florica Veleșcu  a început să-și deschidă sufletul, cu copiii cu care lucrează pentru a-i ține aproape!” Profesoara Daniela Lungu, consilier școlar la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești a apreciat acest volum (”Adolescența…paletă sentimentală”) în cuvinte pline de semnificație:”Este altceva decât o carte de psihologie. Este mai mult decât teorie și știință, <<este suflet!>> Este o carte  pentru orice părinte, pentru orice adolescent, pentru orice om… O carte care trebuie să fie  în fiecare casă, ea fiind scrisă  din inimă!”

Un fapt remarcabil la această lansare de carte a fost dat de prezența  adolescenților,  care și-au exprimat opiniile prin Darius Oprea, elev în clasa a IX a la Colegiul Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești. ”Volumul  abordează  cu tact subiecte dure,  <<de nevorbit>>. Cred că și noi tinerii căutăm pe cineva să ne asigure o idee de confort și această carte, care oferă și răspunsuri dar și concluzii  poate fi citită  oricând, dar este  perfect  dacă e citită la momentul potrivit”, a fost  impresia sa asupra noului volum apărut la Editura ”Magic Print” din Onești. Continuând șirul dezvăluirilor speaker-ul acestui eveniment, doamna Bianca Negoiță  a menționat că ”izolarea în pandemie a făcut-o pe doamna profesoara Florica Veleșcu  să se simtă în siguranță și să scrie  această carte, pandemia fiind modalitatea prin care iubirea sa  pentru scris va ajunge la mai mulți oameni!” Cartea a fost recomandată cu căldură și de Magda Dumitru, reprezentantă  a Editurii  ”Magic Print” la această lansare, ea menționând că ”de aici și părinții au ce învăța!”

Făcând cunoscute argumentele care au determinat-o ca să realizeze acest volum, profesoara Florica Veleșcu a menționat:”Am văzut în rândul tinerilor  momente de indecizie și de derută, ei fiind în pericol să ia anumite decizii care pot avea consecințe grave. Cum nimic nu este întâmplător pe lume, am întâlnit-o pe doamna Maria Dohotaru, director general al Editurii <<Magic Print>>, care mi-a oferit șansa de a realiza această carte. Am lucrat un an la această carte, ea fiind refăcută de trei ori! De fiecare dată am încercat să mai adaug câte ceva… (Re) scrierea volumului mi-a  oferit prilejul să văd unele greșeli pe care le-am făcut, că nu am acordat destul timp unor discuții. Sunt  mândră de copiii mei și-i iubesc foarte mult! Cu nepoții am o relație specială – ei <<îmi țin de cald>>, au transformat  sufletul meu  într-o adevărată grădină a iubirii!”

Ce poate fi mai sublim pentru un profesor decât evocarea anilor  de la catedră, a generațiilor care și-au luat zborul în viață sub privirea lor!  ”A  atins” această armonie și prof. Florica Veleșcu (slujitoare a catedrei la Liceul Industrial de Chimie devenit Colegiul Tehnic ”Petru Poni” între anii 1974 – 2009), ea menționând:”Am avut multe generații de elevi atât la seral cât și la zi… m-am întâlnit cu temperamente puternice… Au fost vremuri cu cerințe mari atât pentru disciplina pe care o predam cât și pentru colaborarea dintre disciplinele de studiu”. Amintind o cugetare a marelui dramaturg austriac Franz Seraphicus Grillparzer ( ”Amintirea este trandafirul  ce are aceeași tulpină cu realitatea,  dar fără spini”), ea a evidențiat un lucru deosebit: ”am stabilit o relație deosebită cu elevii, fapt care s-a relevat într-o întâlnire plăcută, cu prezența acestora și la pensionarea mea”.

Prof. Florica Veleșcu a găsit și răspunsul la o întrebare care o frământa:”Cum am descoperit nevoia copiilor de a fi îmbrățișați? – Mă simt  fericită să fiu alături  și să-i ajut când  au nevoie!”

Despre acest volum a vorbit și părintele Elisei Roncea, care  a conturat și paralela  între sărbătorile  de primăvară și luna martie, ca o lună pentru viață! (în această perioadă fiind organizate   în Onești și Târgu Ocna procesiuni și marșuri pentru viață). ”Luna martie este  destinată promovării  vieții creștine, a protejării  vieții  din prima concepere  până în veșnicie”, a declarat părintele Elisei Roncea, el mărturisind și o pildă a preotului sibian Ioan Moldovan, care asemăna ”adolescența ca primăvara, când cu înnoirea naturii și sufletul tinerilor se umple  cu dorințe”.

În finalul acestei lansări de carte preotul Petru Pavel  a mărturisit: ”Am asistat cu toții la o spovedanie publică, orice carte având o putere a ei!” O plăcută surpriză la acest eveniment a fost prezența  – cu mesajul ”o iubim  mereu, pentru că ne-a ținut apropiați!” – a Marianei Cornescu, fostă elevă, din prima generație (1978 – ”o, tempora”) a profesoarei Florica Veleșcu  dar și a colegei sale de cancelarie – profesoara Steluța Popescu precum și a mai multor prieteni și invitați ai autoarei noului volum. Menționăm că acest eveniment a fost organizat în parteneriat cu Protopopiatului Onești, prin implicarea directă a părintelui  Protopop Ioan Bârgăoanu și prin sprijinul acordat de directorul general al Editurii ”Magic Print” ,  doamna  Maria Dohotaru.

ȘI  LA  ÎNCHEIERE – UN   PROVERB  ARAB  (DIN  VOLUMUL  ”ADOLESCENȚA … PALETĂ  SENTIMENTALĂ”  DE  PROF.  FLORICA   VELEȘCU): ”STRESUL  ȘI  FRICA  SUNT  JUMĂTATE   DIN   BOALĂ, OPTIMISMUL  ȘI   SPERANȚA, JUMĂTATE  DIN  MEDICAMENT  IAR  RĂBDAREA  ESTE PRIMUL  PAS  SPRE  VINDECARE” 

 

* Sincere  felicitări profesoarei Florica Veleșcu pentru realizarea acestui volum, care adună între paginile sale sfaturi, fotografii, cugetări și numeroase tabele precum și o …sugestivă poezie:”Adolescență, tu ești plină / De mult farmec și speranță, / De mult zâmbet și lumină / De-acum știu ce-i aia <<viață>> / … / De mulțumiri mari, nedescrise / Pe umeri flori vreau să-ți presor , / Te-aș scrie-n cărțile de vise,  / Fiindcă  m-ai învățat să zbor” ( Alina  Dobroviceanu)

** Editurii ”Magic Print” din Onești adresăm  călduroase urări de succes și în viitor, pentru calitatea editării și tipăririi acestui volum, în condiții grafice deosebite, cu mai multe culori distincte și cu reproducerea impecabilă a întregului material ilustrativ.    Articol   de Ion  Moraru  

 

Distribuie articolul!