Două moldovence – Lenuța Țifrea, de la Școala Gimnazială ”Scarlat Longhin” din Dofteana ( în foto), Gabriela Munteanu ( de la Școala Gimnazială din satul Hilișeu Horia (jud. Botoșani) și o ardeleancă (Daniela Maria Arion, de la Școala Gimnazială din comuna Mihai Vodă, jud. Cluj (care este și director a acestei instituții), sunt printre finaliștii Galei ”Profesorul anului din mediul rural”. Ele concurează la secțiunea Prevenirea abandonului școlar, alte 12 cadre didactice din mediul rural fiind nominalizate la categorii din cele mai provocatoare pentru învățământul românesc – Dezvoltarea abilităților socio – emoționale, Implicarea în comunitate, Dezvoltarea leader- shipului la elevi și altele. Este de evidențiat faptul că pentru Gala ”Profesorul anului din mediul rural” au fost 310 nominalizări, care s-au făcut de părinți, elevi, foști elevi, colegi de cancelarie, prieteni și parteneri de la diferite ONG-uri din țară care au în centrul atenției educația.
Organizatorii acestei gale, ce va avea loc on – line astăzi la Palatul Culturii din Iași, de la ora 17.00, au declarat:”Credem cu tărie că România are nevoie de mai multe modele în educație, de oameni care să inspire generații întregi de copii – adulții de mâine – de oameni care să creadă în potențialul fiecăruia, să le ofere educație cu dragoste, să îi educe în spiritul valorilor. Oameni care <<văd mai sus de firul ierbii>> și știu că schimbarea în educație nu se produce peste noapte, ci printr-un efort susținut, pe termen lung – efort care începe la clasă și se continuă în comunități, iar mai apoi la nivelul întregii societăți. Gala <<Profesorul Anului din mediul rural>>, aflată la prima ediție, este un eveniment prin care ne dorim să punem accent pe calitatea educației din mediul rural și să promovăm acele cadre didactice care reușesc să creeze un loc primitor unde copiii învață de drag, profesori inspiraționali care se implică în școală și comunitate, ce au o motivație puternică și schimbă fața sistemului de educație din România”.
Prof. Lenuța Țifrea, ce este profesor de religie ortodoxă și mediator școlar la Școala Gimnazială ”Scarlat Longhin” din Dofteana, a menționat: ”Pe lângă activitatea de la catedră am fost preocupată în special de copiii din comunitate care aveau anumite vulnerabilități și au fost necesare activități specifice pentru integrarea lor în sistemul educațional dar și pentru menținerea acestora în mediul școlar. Activitățile extrașcolare pe care le-am desfășurat (activități artistice organizate cu ocazia sărbătorilor creștine și naționale, activitățile de voluntariat creștin, activitățile recreative în mijlocul naturii, nenumăratele vizite la domiciliu făcute copiilor care au abandonat școala sau în risc de abandon școlar), au contribuit în mod decisiv la reducerea abandonului școlar la sută în școala noastră. Atenția pe care am acordat-o elevilor din mediile defavorizate, activitățile cu părinții, colaborarea cu reprezentanții autorităților locale, cu cadrele didactice și conducerea școlii au dus la acest rezultat, de a nu avea abandon școlar”.
Dacă profesoara Lenuța Țifrea are un imbold –simbol în întreaga activitate pe care o desfășoară (”nu există pe lume o ocupație mai nobilă decât să ajuți un om să reușească”) și contracandidatele la obținerea titlului ”Profesorul anului din mediul rural” au certe valențe de luat în seamă. Astfel profesoara Daniela Maria Arion, din ”inima” Transilvaniei se mândrește nu numai cu lipsa abandonului școlar în rândul elevilor dar și cu obținerea, de către aceștia a unor performanțe deosebite – media la examenul de absolvire la clasa a VIII a a fost 7.49 (fiind peste 25 absolvenți, 6 dintre ei obținând medii pesdte 9.00 la Evaluarea națională!) . În nord de țară, în județul Botoșani profesoara Gabriela Munteanu s-a implicat în schimbarea în bine a vieții copiilor care trăiesc într-un fost pichet militar. Pentru aceștia ea a realizat o sală educativă, în care se întâlnește on – line la ”seara de povești”. Ion Moraru
ULTIMA ORĂ!
CÂȘTIGĂTORII Galei ”Profesorul anului din mediul rural”:
1: Daniela Maria Arion
2. Lenuța Țifrea
3. Gabriela Munteanu