Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești, locul cu atâtea amintiri frumoase! După ce în ziua de 25 februarie AMPRENTA DE ONEȘTI a prezentat ”provocarea” destăinuirii celor mai frumoase momente trăite în preajma scenei de aici revenim acum pentru a aduce un nou buchet cu amintirile scumpe legate de această instituție! ”Acolo era biblioteca de unde am citit primele cărți și ce mândră am fost pe la 10 ani că pot citi cărți pe care le citeau adulții! Acolo era și discoteca cu muzica cântată de o orchestră, cu tineri frumoși și fericiți Amintiri de neuitat! Oneștiul meu drag, chiar dacă sunt plecată de mult gândul meu este tot la tine!”, a scris într-o postare doamna Dana Cuhar, în timp ce Aurica Dragu s-a văzut în fața unui trist regret: ”ce spectacole erau odată!” Și pe oneșteanca Doina Mican o leagă de Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești ”multe amintiri frumoase! Spectacole, activități culturale!” iar Neculai Grigoraș își amintește de faptul că a urmărit aici ”piesa de teatru <<Tache, Ianche și Cadâr>> în interpretarea unor actori celebri” și l-a aplaudat într-un spectacol pe ”minunatul cântăreț Gil Dobrică”.
Vorbind de ”templul” culturii oneștene, de Casa de Cultură a Sindicatelor, interpreta de muzică ușoară Anda Vaciu (în foto 1, 2 și 3) ne dăruiește una din cele mai sublime mărturii că purtăm mereu în suflet frumoasele amintiri de la această scenă din Onești. Ea ne-a declarat: ”Era o zi frumoasă de vară superbă în Oneștiul meu frumos. Nu împlinisem încă 11 ani și o vecină, care mă auzea mereu cântând în casă… m-a luat de mână și mi-a zis : <<tu azi ai să mergi la Casa de Cultură să te audă cineva de acolo, pentru că tu trebuie să cânți pe scenă !>> Eram entuziasmată ! Visam să cânt pe scenă deși pășisem deja pe scena fermecată de la Casa de Cultură, când aveam 7 ani, fiind prezentă în serbarea de sfârșit de an școlar la grădiniță ( cămin se numea pe vremea aceea ). Doamna educatoare Lucreția, pe care o ador și azi, m-a pus solistă, să cânt <<Hora moldovenească>>. Mi-a povestit mama prima mea experiență pe scena Casei de Cultură din Onești ! Am cântat eu <<Hora moldoveneasca>> cu un public minunat, care evident a cântat cu mine. Treaba e că… nu mă mai opream… Am cântat iar și iar! Mama imi făcea semne din culise să mă opresc… și eu continuam în aplauzele spectatorilor, care păreau să nu se fi plictisit de același cântec cântat de vreo… cinci ori la rând ! A fost un debut de bun augur, au urmat apoi ani și ani de succese pe această scenă atât de dragă mie! Dar mă întorc la vecina care mă ținea de mână în drum spre Casa de Cultură. Cu cât ne apropiam… cu atât o strângeam de mână mai tare. Ajungem și intrăm într-o încăpere în care instrumentele muzicale străluceau în lumina neoanelor iar vocea celui care ne întâmpina mi s-a părut <<din prima>> extrem de prietenoasă. Era domnul Eugen Bertea, omul care avea să fie pentru mine atât de important în copilăria mea ! Se uita la mine și mă intreabă :
– Cum te cheamă pe tine ?
– Anda, îi răspund. Chiar de la Anda Călugăreanu mi-au pus ai mei numele, să știți ! Când m-a născut mama mea a zis să mă cheme Anda și cântăreață să ajung ! Mi-a ursit!
– Daaa ??? Atunci hai să te auzim ce știi tu să cânți Anda!
– <<Morărița>> îi răspund eu ! Și încep să cânt. Mă acompaniază și-i observ în ochi bucuria cu care îi alunecau mâinile pe clapa Vermona. În timp ce cântam ceva straniu se întâmpla… domnul Bertea trecea dintr-o tonalitate în alta dar eu…mă țineam <<scai>> de dumnealui și cântam perfect în armonie cu tonalitățile pe care le auzeam. La sfârșitul cântecului eram încruntată. Mă gândeam în sinea mea… <<nici nu știe piesa!>> Și i-am și zis! Îl văd râzând și apoi m-a strâns la piept, spunându-mi :
– Măi Anduța, tu ai o ureche muzicală perfectă ! Am schimbat tonalitățile înadins să văd dacă te ții după mine. Bravo !
Zic : – Păi… ureche muzicală am, dar vocea ? Vocea cum e ?
– CRISTAL ! Așa mi-a zis domnul Eugen Bertea. Cristal !!! De acum vii la repetiții și o să te pun să cânți în spectacole!
– Da, vin ! Vă promit că vin în fiecare zi !
Și… așa am făcut ! Au trecut anii și eu veneam îmbrăcată în uniforma de școală, după 5-6 ore de cursuri, poate de multe ori nici nu mai treceam pe acasă, să mănânc… dar când intram în acea încăpere fermecată….. când țineam strâns microfonul rece în mâna…, uitam de toate problemele și dădeam frâu harului primit! Erau poate cele mai frumoase momente din copilăria mea !!!
Mi-amintesc o altă întâmplare cu tata supărat foc pe domnul Bertea, că mă tot punea ultima în spectacolele de la Casa de Cultură. Îl întâlnește și-l întreabă de ce-mi face asta. Domnul Bertea calm, zâmbind îi răspunde : <<pentru că eu îl pun pe cel mai bun ultimul în spectacol! Așa se face>>, îi spune! Iar tata a venit acasă, pășind pe nori…. era tare mândru de fetița lui ! Erau spectacole în care il zăream în sală, avea mereu ochii plini de lacrimi…se ridica în picioare aplaudându-mă și spunând : <<e fata mea ! E fetița mea !!!>> Mama era extrem de sensibilă și de multe ori rămânea acasă, avea emoții prea mari pentru mine. Dar dacă cumva o vedeam pe mama de pe scenă…. nu mai puteam cânta ! Realmente ! Doamne… cât de fericită eram să-i văd așa mândri pe părinții mei, mai ales când veneam de la festivaluri cu câte un Trofeu…era petrecere în casă ! Nu v-am spus încă, dar vă spun : eu sunt solista cu cele mai multe Trofee câștigate în România la festivalurile de muzică ușoară, așa cum se numea atunci muzica aceea pe care o puteai fredona si-ți dădea o stare de bine. Dar… numai ușoară nu era ! Cântam la Casa de Cultură în fiecare joi, numeam noi <<Cenaclu>> și în plus aveam mereu spectacole cu orchestra de muzică ușoară. Mai cântam și folk cu prietena mea Grigorina. Aveam mare succes cântând amândouă cu voci de clopotei ! <<Un mic buchet de ghiocei am adunat>>… era un cântec de succes al nostru pe versurile fratelui meu Constantin Vaciu. La Casa de Cultură Onești , la <<Căsoaie>> cum ii mai ziceam noi, dar din dragoste, veneam ca acasă, era de fapt <<a doua mea casă>>. Domnul director al Casei de Cultură, Teodor Adobricăi atunci avea un grup de umor numit <<Vox >>! Toată lumea mă iubea iar eu creșteam înconjurată de oameni minunați, eram un copil și apoi o tânără fericită ! Mama Tina, doamna Tina, pe care am iubit-o enorm, doamna bibliotecară, avea mereu ceva într-un pachețel pentru mine…știa că vin înfometată de la școală… Credea în talentul meu și voia să ajung vedetă!
Un gând pios pentru domnul Eugen Bertea, pentru doamna Tina, pentru Lili…vecina care m-a dus de mână la Casa de Cultură ! Dumnezeu să vă odihnească în lumină!”
<<Doamne, ce spectacole, cu sălile pline ochi!>> Cât de mulți oameni minunați în orășelul nostru minunat!”
Oneșteanca Anda Vaciu a mai menționat:”Am numărat la un moment dat cam 250 de spectacole, începând de la …11 ani pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Onești! <<Doamne, ce spectacole, cu sălile pline ochi!>> Cât de mulți oameni minunați în orășelul nostru minunat! Și nu le-am numărat și pe cele numite <<Omagiale>> sau <<Cântarea României>>, pe care … vrei nu vrei – le cântai… Mi-am iubit întotdeauna Țara și pentru că îmi plăcea să cânt o făceam cu toată inima și pentru Țară iar ceea ce se numea cântec patriotic mie chiar îmi făcea <<pielea de găină!>>” Ea a mai adăugat:” Casa de Cultură din Oneștiul meu drag rămâne pentru mine un loc special. Ea are un loc aparte in inima mea și-mi doresc enorm să-și reia rolul de CASĂ DE CULTURĂ !!! Am încredere în primarul Oneștiului că-și va da toată silința pentru asta! Vreau să-i îmbrățisez pe oneștenii mei, să vă urez să aveți o primăvară frumoasă și…să ne revedem în Casa de Cultură la spectacole adevărate, ca pe vremuri !!!”