Surprizele marelui ecran -”Un film cu o fată fermecătoare”

Surprizele  marelui ecran -”Un film cu o fată fermecătoare”

”Un film cu o fată fermecătoare”, regia Lucian Bratu, 1966. Fotograf de platou Raru Bănică.

În mijlocul epocii comuniste, o poveste despre o fată cam debusolată, care se învîrte în mediul artistic și vrea să ajungă vedetă, a trezit controverse și a adus scoaterea filmului din cinematografe, după trei zile de proiecții.

Influențați de Noul Val Francez, scenaristul Radu Cosașu și regizorul Lucian Bratu au creionat un personaj, Ruxandra Vancu, interpretată de Margareta Pâslaru, care ”nu e un model de moralitate pentru tineretul comunist”.

Nu pentru că ar fi fost imorală, ci pentru că e confuză, merge în medii ”dubioase”, nu are un comportament adecvat și determinare muncitorească. Din distribuție fac parte Ștefan Iordache, Emmerich Scheffer, Marin Moraru, Grigore Gonța, Petre Gheorghiu, Cornel Coman, Jorj Voicu, Virgil Ogășanu. Criticul de film D.I.Suchianu are o apariție specială.

După cenzurarea filmului, Radu Cosașu nu a mai scris scenarii, Lucian Bratu nu a mai regizat filme cu ”mesaj”, iar Margareta Pâslaru a avut interdicție să apară în emisiuni televizate sau spectacole timp de șase luni. Cu explicația că ”așa a hotărât cineva de sus”. – Dana Medar

PREMIERĂ   LA  CINEMA   ”CAPITOL”  DIN   ONEȘTI

 

Sâmbătă  20, Duminică  21, Miercuri 24 și Joi 25 august, de la ora 16.30  rulează filmul 
ACOLO UNDE CÂNTĂ RACII (2D subtitrat – 125 min). Este ecranizare după  romanul cu același nume scris de Delia Owen, „Un roman pasionant despre maturizarea unei fete singuratice in mlastinile din Carolina de Nord.“ (The New York Times). Cartea a fost tipărită  în 12 milioane de exemplare!

 

Distribuie articolul!