Inima întregii Turcii bate în Kahramanmaraş… - Amprenta de Onesti

Inima întregii Turcii bate în Kahramanmaraş…

Inima întregii Turcii bate în Kahramanmaraş…

RĂSFOIND    PRESA   STRĂINĂ – HURRYET (TURCIA)

Inima întregii Turcii bate în Kahramanmaraş…

Un  articol  de  İsmail SARI și Gaye Kobal

Inima întregii Turcii bate în Kahramanmaraş şi provinciile înconjurătoare, care au fost zguduite de două cutremure foarte mari cu magnitudinea de 7,7 şi 7,5 grade pe scara Richter astăzi şi de replicile lor. Aceste două cutremure și numeroase replici au provocat pagube mari în multe zone rezidențiale. Numărul clădirilor distruse până acum a fost anunțat la 2 mii 834.În timp ce 1498 dintre cetățenii noștri și-au pierdut viața din cauza cutremurului, alți  8 mii 533 dintre cetățeni  ai noștri au fost răniți. Eforturile de căutare și salvare continuă cu rapiditate pentru cetățenii aflați sub dărâmături. La ora 13.24, în raionul Elbistan s-au produs două cutremure cu magnitudinea de 7,6 grade. Făcând o declarație despre cutremurele resimțite în multe alte provincii, în special în Gaziantep, Adana, Malatya, Hatay, Adıyaman și Şanlıurfa, vicepreședintele Fuat Oktay a anunțat că pierderile de vieți omenești au crescut la 1.541 și numărul răniților la 9.733. Potrivit datelor AFAD, la ora 04:17 s-a produs un cutremur de 7,7 grade. Cutremurul, al cărui epicentru a fost în cartierul Pazarcık din Kahramanmaraş, a avut loc la 7 km sub pământ. Cutremurul a fost resimțit în multe orașe, în special în Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman. După cutremur, echipele continuă să lucreze intens în regiune.

 

Membru al Facultății Universitatea Kocaeli Prof. Dr. Șerif Baris, a declarat: ” Cutremure foarte triste!  Spuneam că de fiecare dată când avea loc un cutremur, că  sunt 10 regiuni în afara Istanbulului, iar riscul era mare în Istanbul. Era într-un loc așteptat. Dar acum, după ce  primul cutremur a fost aproape de suprafață, a avut loc un al doilea cutremur care nu a fost niciodată văzut în Turcia!  El a fost cu replici mai mari de 6 grade și a creat un dezastru cu distrugeri incredibile. În acest sens, nu cutremurul, ci modul în care s-a produs a fost o surpriză. Regiunea în care a avut loc astăzi cutremurul a fost  în una dintre cele 10 regiuni pe care le numim decalajul seismic. Nu precizez un nume, care dintre cele 9 regiuni va fi ruptă prima, pentru a nu crea panică în rândul oamenilor!  În schimb, este bine să se reamintească de faptul că trebuie să luăm măsuri de precauție ca și cum ar fi un cutremur mâine. Dacă nu cunoaștem momentul cutremurelor, trebuie să ne pregătim!”

Vicepreședintele Fuat Oktay  s-a referit și la pierderile din zona cutremurului. Împărtășind informații actualizate despre victime și răniți, Oktay a spus: „S-au înregistrat 145 de replici în 2 cutremure. 3 dintre ele au o magnitudine mai mare de  gradul 6.. În Hatay, avem 520 de victime și 700 de răniți. În Osmaniye, avem 205 decese, 1003 de răniți. În Adıyaman, avem 20 dispăruți, 200 de răniți, iar în Diyarbakır 46 de morți. Avem 557 de răniți, 30 de victime. 1071 răniți. 309 victime în Antep, 1597 răniți. 13 victime în Kilis, 58 victime în Adana, 720 răniți. Malatya’ Avem 106 victime și 1941 răniți. 6 dintre clădirile noastre distruse din Elazig.  În total 3471 clădiri au fost distruse. Există un total de 9698 de personal de căutare și salvare pe teren. Suntem în domeniu cu 14 mii 720 de angajați. În timp ce ne desfășurăm activitatea de căutare și salvare și orice fel de ajutor, suntem sensibili la a nu provoca noi dezastre. Școlile noastre au fost închise până pe 13 februarie”.

Cei care și-au pierdut viața în cutremure, al căror epicentru a fost Kahramanmaraș, au fost comemorați de Națiunile Unite (ONU). Azi 6 februarie  a fost ținut un minut de reculegere pentru cei care și-au pierdut viața înainte de reuniunea Adunării Generale de la New York, SUA, sub președinția secretarului general al ONU, Antonio Guterres, cu agenda 2023

Pe de altă parte, condițiile dure de iarnă  din Turcia  provoacă  grele impedimente pentru toți cei din zona cutremurului, în special pentru cetățenii  care au fost afectați de cutremur și ofițerii ce efectuează eforturi de căutare și salvare.  În Kahramanmaraş, epicentrul cutremurului, vremea este de aşteptat să fie foarte înnorată, cu ninsori intermitente, uneori puternice. Temperatura minimă estimată a aerului este de 0 grade, iar cea mai mare temperatură a aerului este de 3 grade.

 

”Să te faci bine în curând, Turcie a  mea!”

 

Mii de comentarii  ajung la ziarele din Turcia și pe rețelele de socializare după aceste întristătoare  cutremure, care au lăsat o situație atât de dificilă!  ”Multe clădiri s-au prăbușit în centrul orașului Adıyaman!Să te faci bine în curând Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Adıyaman!”; ”Allah să vă protejeze de ce este mai rău, Allah să aibă milă de frații noștri decedați, însănătoșire grabnică celor răniți!” ; ”A durat atât de mult încât am crezut că nu se va opri!”;”Allah să ne ierte țara, dar dacă se va întâmpla ceva, nu va mai fi nimic de făcut!”

Șirul mesajelor este nesfârșit:”Doamne, protejează-i pe toți musulmanii!” ; ”Dumnezeu să ne ferească țara de tot felul de necazuri!”;  ”Doamne ajută-mă să sper!”; ”Te căutăm, Doamne, din tot felul de nenorociri!”  Toate  acestea completează tabloul sumbru al unor mari dureri, oamenii păstrând și imaginea cutremurătoare a fulgerelor ce cădeau din cer!

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!