Azi este... ”Cu drag (o) stea & Passadelii”! - Amprenta de Onesti

Azi este… ”Cu drag (o) stea & Passadelii”!

Azi este… ”Cu drag (o) stea & Passadelii”!

”Dacă e marți, e Belgia!” Așa era numele unui  film american din 1969 …în care juca Miss Belgia a acelor ani! Ieri fiind joi, în șirul evenimentelor culturale organizate de Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești, a fost  ziua în care cunoscutul scriitor (nevăzător) Radu Sergiu Ruba și-a lansat romanul ”Semnătura  indiană” (care este ”o carte ce îți deschide ochii!”- după cum a menționat prof. dr. Emilia Boghiu la evenimentul care a avut loc la Filiala ”Cosânzeana” a bibliotecii oneștene). Azi, în același loc ”dacă e vineri” este … Cătălin Pilipăuțeanu și lansarea cărții sale ” Cu drag (o) stea & Passadelii”, aceasta având loc de la ora 17!

Despre acest poet oneștean  a scris Ilie Gorjan, general al Jandarmeriei Române, membru al Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor din România. El este o personalitate  atașată de istoria națională, mare iubitor de poezie, fiind și autorul volumului ”Între două lumi” iar despre Cătălin Pilipăuțeanu  a notat:” Fire explozivă, spirit revanșard, temperament dinamic,  Cătălin Pilipăuțeanu scrie debordant, în stilul celui pe care-l divinizează, marele și genialul poet Adrian Păunescu, a cărui voce o imită, în recitările sale, cu o precizie matematică și un talent inegalabil. Scrie, cu preponderență, o poezie socială, inspirată din realitatea cruntă în care trăim cu toții, surprinzând, cu talent și acuratețe, fațadele uneori grotești ale vieții noastre de zi cu zi…”

Generalul Ilie Gorjan  a remarcat   poemul “Nu am plecat”, despre care menționează:”acesta confirmă predispoziția poetului pentru poezia de dragoste scrisă cu un talent debordant, stilul lui Adrian Păunescu fiind evident”.

Iată ”cum  zvâcnește”  acest poem:

 

NU   AM   PLECAT

 

Eu am văzut un cal, era o umbră

Și-l călăream, unde mă duci, i-am zis,

Calul acesta alerga în tundră,

Tu alergai să-ți prinzi în păr un vis.

 

 

 

Păreai și tu o umbră oarecare

Și-am încercat să fac din soare stern,

Dar am rămas răpuși în fiecare,

Un fel de a muri iubind etern.

 

 

 

 

Tu socoteai pe degete privirea,

Eu socoteam pe pleoape chipul tău,

Îmbrățișarea a trădat iubirea,

Eu te-am trădat să-ți fiu și cer și hău.

 

 

 

O, preaciudat limbaj poetic aspru,

O, preaciudată din păduri de foc,

Să fim și să nu fim, ar fi dezastru,

La mijlocul visării n-avem loc.

 

 

 

Să ne rămânem unul stins în altul

Ca flacăra din candela arzândă,

Stai o clipită, a-nflorit asfaltul

Cu pașii noștri, iar tu ești flămândă.

 

 

 

Mănâncă grabnic, căprioara moare

Și tot vânatul Labiș l-a mâncat,

Nu plânge, aparență și-ntâmplare,

Tu nu mai ești, eu nici nu am plecat.              Versuri de Cătălin Pilipăuțeanu

 

Volumul ”Cu  drag (o) stea & Passadelii” a apărut  în seria ”Cele mai frumoase poezii” iar autorul acestuia, Cătălin Pilipăuțeanu a aniversat recent  50  de ani!

Distribuie articolul!