Lecturi afective – Virgina

Lecturi  afective – Virgina

Ceea ce șochează  de la bun început în creația  scriitorului oneștean C. H. Covatariu este prolificitatea. Într-un  răstimp relativ scurt, de doar un deceniu, el publică nu mai puțin de 15 cărți (8 romane, un volum de povești și povestiri, 3 culegeri de aforisme, o alta de ”scenete umoristice”, inevitabil  2 volume de versuri) și un scenariu de film. Copleșit, comentatorul literar  nu știe ce să aleagă și optează  în cele din urmă pentru cartea cu  un mare impact la public, intitulată  ”Virgina” (Editura ”Timpul”, Iași, 2018).

Întâmplările au loc în  orașul de faimă al timpului  (anii 1960), Oneștiul, cu toate  amănuntele  topografice  la vedere. Primele   rânduri  o descriu pe Elisabeta, elevă  agasată de examene (membrii comisiilor au fost colerici), care se retrage  de câte ori poate în cochilia intimității, trăindu-și viața ca într-un tabloid. Dar nu Elisabeta  este protagonista,  ”Virgina”! Ea doar deschide una din cortinele care dau acces la trama principală. Ca în scrierile romantice , Costantin Haralambie Covatariu uzează  oportun de tehnica povestirii în ramă și a poveștii în poveste. Elisabeta găsește întâmplător abandonată într-un tufiș o carte. Este o narațiune structurată pe un jurnal intim salvat  se pare într-o împrejurare  tragică și adus autorului cu rugămintea de a-l transpune literar, de către o doamnă în vârstă, dar de mare distincție. Se pare că ea însăși a fost  martoră și actantă în cele relatate de jurnal. Insist asupra acestei  alambicate structuri, deoarece în roman apar mai multe ”voci”, uneori dificil de distins unele de altele. Însemnările din jurnal aparțin unei prime ”voci”, Virgina, o adolescentă  crescută la o casă de copii. De ce se numește Virgina  și  nu Virginia, vom afla curând. Această primă ”voce ” alternează cu alta, din ”off”, care  pare să aparțină prozatorului. Ea uneori rezumă, alteori comentează evenimentele și nu  rareori  induce o ușoară confuzie, mai ales că trecerea  de la persoana  I-a  la persoana a III a urmează un traseu  sinuos. Se adaugă și  anticipațiile  sau rememorările,  punând la încercare  abilitatea și răbdarea cititorului. Justificarea ar fi  intenția de a îmbrăca  evenimentele cu adevărat  senzaționale  într-o haină literară cât mai potrivită și cât mai apreciată estetic.

Cum spuneam, din jurnal aflăm că  Virgina își trăiește  adolescența la o casă de  copii. Are un prieten din același context, dar o idilă n-are sorți de izbândă, căci bărbatul  este cam ”molâu”, iar fata este înfiată de  un înalt personaj, director pe o platformă industrială, necăsătorit. Deja suspiciunea  începe să planeze, deși, surprinzător, directorul  cere și obține  documente medicale privind virginitatea fetei. Nici nu bănuim planurile acestui  monstru uman, pe care le-am considera absurde, dacă  n-ar fi de-a dreptul sinistre. Fata urmează cursurile unei școli pedagogice și parcurge euforic dimineața trăirilor  senzuale  adolescentine, urmărindu-și cu bucurie  transformările fizice care o fac mai frumoasă și mai atrăgătoare. Ea visează la un  viitor conjugal ideal.

Apoi, jurnalul urcă  vreo câteva trepte insolite. Mai întâi uimirea. Înaltul personaj  mai înfiază  un băiețel de la același orfelinat. Ulterior, senzaționalul: chemați  acasă, un preot și un dascăl oficiază o  neașteptată și ciudată căsătorie, căci sexual între  directorul Emanoil și Virgina nu se întâmplă nimic. Senzația distrugerii unui vis se împletește cu dezamăgirea  eroinei, care dorea ca orice femeie să se mândrească ”și cu albul dar și cu roșul miresei”. Natura însăși pare a-i deplânge  drama. ”Fulgii cădeau  într-una. Vântul învârtea zăpada troienind-o pe la dosuri. Pâcla  născută la căderea  fulgilor crea parcă un paravan să escamoteze  micul nostru oraș. Între dealul Perchiu și valea Cașinului, pe care  abia se mai scurgea un firicel de apă pe sub gheața destul de bogată.”

Zile de suferință, tristețe, amărăciune, frustrare marchează  tinerețea Virginei, care pe bună dreptate se întreabă de ce și ce trebuie să aștepte, bovarismul inundându-i ființa. Faptul că datorită soțului, este numită  directoare a unei școli  nu-i aduce mari satisfacții. Acasă este  silită să ia locul  menajerei și să se ocupe de educația unui copil al alteia, necunoscute. Este  o diabolică îngădire a libertății, restricțiile  aspre sunt  menite s-o  reducă la  izolare, la recluziune.”Fiind în stare conjugală diferită  de a celorlalte femei, în orice  situație, Virgina se prezenta ca trăind  într-o veselie contagioasă, aidoma realului într-un spectacol de  vodevil”. La întâlnirile tovărășești (prime portițe spre libertate), cu grația înnăscută magnetiza  participanții, comparativ cu Emanuel, aflat la polul opus. De aici gelozie, replici corozive, persiflări. Fără a face analiză psihologică, prozatorul transfigurează  chinul femeii într-o pădure de întrebări, unele contradictorii, altele fără soluție, multe având  rădăcini în trecutul timp al visărilor. Căci actualul timp era ”înnegurat, cu zile care curgeau  ca niște aluviuni torențiale, incomode, întunecate peste viața ei”, zice  vocea din  ”off”.  Iar eroina constată și ea:”Drumul vieții  mele era searbăd, ca și cum aș fi mers pe poteci în care viețuiau tot felul de reptile  veninoase, printre pietroaie colțuroase, umede, îmbrăcate în mușchi…”

Apariția așteptatului, inevitabilului amant este de fapt confirmarea  vechiului, eternului joc erotic și cele două voci se întrec în a-l reda cât mai favorabil.

Eroina:”Apariția de prim moment a bărbatului mi-a stârnit fiori ce mi-au traversat șira spinării, provocându-mi o transpirație rece”.

Vocea: ”Cu mersul  sigur și o eleganță  naturală Matei  era un bărbat deosebit de interesant, care iradia  senzualitate de felină în timpul vânătorii”.

La rândul ei și  eroina este  un superlativ de frumusețe: ”Obrajii aveau nuanța fermecătoare în galbenul  crizantemei  dungate, accentuând  caisa  înainte de coacere cu umbre împurpurate pe buzele-i neatins de fragede”.

C. H. Covatariu este un scriitor grăbit dar acolo  unde interesul  său și desigur al cititorului primează, textul  este  construit în manieră temeinică și rezultatele se văd. Este scena de dragoste, la început  îmbinare de dorință și nerăbdare, o voce descriind  călătoria lui Matei, alta, a Virginei, imaginându-și-o. Ascensiunea și  punctul culminant beneficiază de  o dublă sau chiar de o triplă perspectivă, ce pun în evidență  senzualitatea, dar mai ales bucuria trăirilor afective. Jurămintele reciproce, declarațiile, asigurarea sentimentală sporesc farmecul  unei perioade care  se dorește interminabilă. Când  totul pare a lua o turnură  pașnică,  deci insipidă narativ, prozatorul   agită lucrurile prin câteva problematizări. Prima este, desigur  cea legată de moralitate:

”- Draga mea, nu ți-e teamă  de o judecată celestă?

– Ba da, dar știu  că pentru mine a fost și va rămâne una sacră!” Sau :”Eu l-am trădat  pe Emanoil, pentru că-i soțul meu doar în acte”.

Alteori, eroina se întreba ce s-ar întâmpla dacă soțul ei ar suferi o schimbare în bine sau care ar fi urmările unui divorț. Deznodământul  mai este amânat și prin descrieri (bulevardul în euforia  primăverii) sau câteva notații realiste, mereu surprinzătoare  prin autenticitate (ordinele unui securist șef în urma  cărora  înfierbântatul Emanoil este expediat acasă de la o petrecere) ori prin  ilustrare de epocă (defilarea de 1 Mai). Finalul, dă oarecare  densitate ideatică a dialogului, subliniază meschinăria impertinentă a lui Emanoil și setea de purificare a Virginei. Moartea aparent accidentală a celor doi reprezintă prețul ispășirii  păcatelor particulare, explicabil într-un caz, discutabil în celălalt. Peste ce mai rămâne  stăruie o vreme tristețea de neîmpăcat a lui Matei, risipită și ea de curgerea  impasibilă a anotimpurilor peste  o mai mult  ciudată decât frumoasă  poveste de dragoste petrecută, poate, aproape de locurile  și timpurile noastre, cum ne lasă a crede autorul.

Îmbinând  romantismul faptelor cu realismul  trăirilor, surprinzând  situații inedite în care  poate înnota la un moment dat contra curentului ființa umană, conturând  personaje memorabile și o atmosferă adecvată, cartea ”Virgina” semnată de  Costantin Haralambie Covatariu  transfigurează o felie de viață care îndeamnă la  cugetare și la căutarea înțelepciunii.         Prof. Aristotel Pilipăuțeanu, Onești

COMENTARII

Dora Teodora  Diaconescu,
Superb
Ca întotdeauna domnul Profesor Aristotel Pilipauteanu ne bucură cu o superbă prezentare, o critică literară de excepție. Felicitări pentru creație, autorului!

 

Distribuie articolul!