Cronica … altfel!

Cronica … altfel!

La mulți ani, România!

 

* Ponderea celor care se declară mândri că sunt români a crescut cu 12% în ultimii 10 ani, iar a celor care declară că arborează tricolorul de Ziua Naţională, cu 23%, relevă un Sondaj INSCOP. (News.ro)

*Mașinile electrice au cu aproape 80 la sută  mai multe probleme și sunt în general mai puțin fiabile decât mașinile propulsate de motoare convenționale cu ardere internă, potrivit unui raport de la Consumer Reports. Vehiculele electrice hibride plug-in stau și mai rău, cu 150 la sută mai multe probleme, a constatat grupul de consumatori. În schimb, mașinile hibride obișnuite au cu aproximativ un sfert mai puține probleme decât mașinile clasice. (CBSNews)

* Presiunile de pe piața muncii din România și inflația încă ridicată sunt principalii factorii determinanți ai creșterii puternice a salariului nominal și accentuează riscurile intrării în spirala salarii-preț în 2024. Astfel, consumul privat din România se va menține cel mai ridicat din Europa Centrală și de Est, plasând creșterea economică pe tendință pozitivă, potrivit unei analize a Erste Group Research. Potrivit datelor BNR, România are o uriașă contribuție a consumului la PIB: 80 la sută, cea mai mare din regiune. (Curs de guvernare)

* În Marea Britanie zece retaileri vor lua parte la un program numit „Project Pegasus” pentru a pune capăt bandelor de hoți din magazine. Unele dintre cele mai mari supermarketuri din Marea Britanie au fost de acord să implementeze o nouă tehnologie de scanare a feței (în foto) în încercarea de a combate furtul din magazine. Chris Philp, ministrul însărcinat cu menținerea ordinii publice, le-a dat șefilor de poliție șase până la opt săptămâni pentru a întocmi o listă cu hoții de magazine „prolifici”, pentru a crea o bază de date națională care să poată fi distribuită comercianților cu amănuntul, supermarketurilor și forțelor de poliție din întreaga țară. Oficiul Național de Statistică (ONS) a raportat o creștere de 24% a infracțiunilor de furt din magazine în Anglia și Țara Galilor în ultimul an. Creșterea acestei infracțiuni în special a fost legată de creșterea costului vieții, presiunea exercitată de creșterea prețurilor la alimente, alături de costurile ridicate ale energiei și de creșterea ipotecilor și chiriilor, i-a forțat pe mulți în aceste situații.

* În zilele următoare, mulți angajați din Austria pot aștepta cu nerăbdare să primească ”Prima de Crăciun” (socotit ”salariul dublu”). Cei mai mulți dintre ei vor primi plata specială odată cu salariul din noiembrie. „Salariul dublu” este cu atât mai important pentru mulți în acest an, mai ales din cauza inflației.

*Tot  în Austria a crescut mult numărul șomerilor în ultima perioadă. Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă  dintre cele care nu au cetățenie austriacă a crescut masiv în ultimii ani. Acum, în top sunt sirienii. Românii sunt pe locul 5, cu un total de 10.027 de persoane înregistrate în luna august 2023.

* De la 1 iulie 2023,  în Olanda alocația pentru copii a fost redusă ușor ca urmare a scăderii prețurilor de consum, astfel la începutul lunii octombrie cuantumul alocațiilor plătite pentru ultimul trimestru a avut următoarele valori:pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 5 ani, se acordă 261,70 EURO / copil; pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 11 ani, se acordă 317,77 EURO / copil  iar pentru cei  cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani, se acordă 373,85 EURO /copil. Statul olandez plăteşte alocaţia de stat la fiecare trei luni, respectiv în lunile ianuarie, aprilie, iulie şi octombrie.

Distribuie articolul!