Amintirile rămân pururi vii…

Amintirile rămân pururi vii…

În clipele  premergătoare zilei în care ”Luceafărul poeziei românești” (Mihai Eminescu) ne luminează  pentru a  elogia ”graiul sfânt”  și geniul creației sale, ce învinge timpul,  în apropiere de Târgu Ocna  a plecat în veșnicie scriitorul Gheorghe Drăgan. El a închinat ”voievodului stelar al cuvintelor” , celui ce a cuprins în versurile sale  cele mai profunde trăiri,  în anul 1989 volumul ”Poetică Eminesciană” iar în calitate de  lector la Editura ”Junimea” din Iași a contribuit la apariția a numeroase  cărți, care  au dobândit o rezonanță națională și internațională elogiind pe Mihai Eminescu – reperul absolut al culturii și spiritualității românești.

Gheorghe Drăgan s-a născut la 9 aprilie 1943 în satul Viișoara (com. Târgu Trotuș), fiind frate cu Mihai Drăgan (1937 – 1993,  cunoscut critic și istoric literar și profesor la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, căruia i se datorează coordonarea colecției ”Eminesciana” a Editurii ”Junimea” din Iași, în care au fost tipărite la fosta Intreprindere Poligrafică Bacău peste 50 de titluri de volume!).

După urmarea cursurilor la Liceul ”Oituz” din Târgu Ocna (între anii 1958 – 1961) Gheorghe Drăgan s-a înscris la Facultatea de Filologie a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași (pe care a absolvit-o în anul 1966). De-a lungul activității sale  a lucrat  în redacția revistelor ”Iașul literar”, Convorbiri literare”,  a fost lector la Editura ”Junimea” (între 1970 – 1990), redactor la Radio Iași (între 1990 – 1992), editor la Institutul European. În 1999 și-a luat doctoratul în filologie la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a primit Premiul  pentru eseu și critică al Asociației  Scriitorilor din Iași, activitatea sa fiind încununată și cu alte premii. Primele sale versuri au apărut în 1960 în revista ”Tribuna” (Cluj) și după  ce au fost publicate  creații ale sale în antologia ”Cerul în apă” a debutat cu volumul  de eseuri și articole ”Corabia argonauților” (1972). Opera sa mai cuprinde volumele:”Titlul la alegere” (1981, versuri), ”Ioana din primăvară” (1986, proză), ”Poetică Eminesciană” (1989), ”Contemporanii noștri” (2000), ”Așa se scrie istoria” (2003),  ”Jucătorul” ( o carte cu ”șarje satirice la adresa unor figuri ieșene”) . Volumului  ce prezintă rezultatul cercetării operei eminesciene de către Gheorghe Drăgan i se alătură și cartea pe care acesta  ca editor a îngrijit-o (”Pământ și apă. Contribuție etnologică la studiul simbolicei eminesciene”) , realizată de Petru Caraman. Dacă ”Ioana de primăvară” prezintă mai multe povestiri din spațiul moldav, foarte incitant  în creația lui Gheorghe Drăgan este volumul ”Așa se scrie istoria”, ce cuprinde  secvențe și întâmplări reale din anii 1944 – 2012. Un argument al acestui fapt este dat și de simpla  amintire a numelui unor capitole (”Lupii verzi și lupii roșii”, ”Prima întâlnire cu Securitatea”, ”Oameni de tracțiune”).

Poetul, prozatorul, eseistul, criticul literar și profesorul Gheorghe Drăgan a fost o personalitate înzestrată cu dorința de a se autodepăși, fiind fidel mărturisirii  că ”omul există prin ceea ce are, prin ceea ce reprezintă și prin ceea ce este!” El evoca  deseori  anii copilăriei  sale (trăită  cu spaima celui de-al doilea război mondial). Căutând o definiție a poeziei Gheorghe Drăgan a menționat:”Orice poezie, orice poet își asumă un drept extraordinar: acela al libertății și al dragostei, pentru că poezia  înseamnă de fapt libertate. Poezia este  o exprimare liberă a insulei care neagă realul și  caută ceea ce este  dincolo de real, dincolo de etern caută eternul, dincolo de infinit caută infinitul!” Trecut  de ”râul de foc al vieții” Gheorghe Drăgan lasă amintiri pururi vii  în sufletele celor care l-au cunoscut, cu simplitatea  fiecărui chip omenesc, marcat de existență și destin.

Ion Moraru

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata