Depășirea ”problemei gunoiului menajer” la Onești

Depășirea ”problemei gunoiului menajer” la Onești

1 gun b.jpg La Onești acest an a debutat cu dezbaterea și aprobarea Taxei speciale de salubrizare aplicabilă în anul 2019 în municipiu, fapt ce  a stârnit un dialog deschis între consilierii locali și primarul Nicolae Gnatiuc. Acesta a menționat că ”din ianuarie 2019 persoanele fizice din Onești vor plăti taxa de salubrizare în valoare de  14.27 lei lunar iar  pentru persoanele juridice taxa va fi  de 14.99 lei  lunar pentru fiecare salariat al societăților comerciale din raza municipiului. Ne asumăm această responsabilitate pentru a putea merge în continuare cu  colectarea gunoiului menajer din municipiu! Avem responsabilitatea ca să nu ne trezim cu gunoiul din Onești neridicat!”. Deși  în alte localități băcăuane (în mai multe commune), de la acest prim pas al măririi  taxei speciale  de salubrizare s-a pus problema acordării  unei subvenții de la bugetul local, la Onești nu s-a luat în calcul lucrul acesta, Nicolae Gnatiuc, edilul – șef al municipiului evidențiind mai mult faptul că  ”începând cu 1 ianuarie 2019 vom plăti  operatorului exclusiv  cantitatea de gunoi luată de la Onești” .

La dezbaterea de la începutul anului consilierul local Gheorghe Ene (de la PNL), a declarat:”Este destul de mult atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice pentru a achita gunoiul. Trebuie ca să votăm această taxă dar am făcut o înțelegere între noi, consilierii locali, ca în momentul în care  vom avea date certe asupra cantității de gunoi care se ridică din Onești, a numărului de locuitori plătitori ai acestei taxe să încercăm să o micșorăm! Chiar de nu avem o hârtie scrisă, este o înțelegere între noi, consilierii!” Tot din partea PNL consiliera  Elena Pașcu Apăvăloaie a menționat:”Să  insistăm la ceea ce înseamnă  colectarea selectivă a gunoiului, pentru  a fi eficient și acest lucru întrucât sunt niște diferențe semnificative la tona de gunoi colectat”. În timp ce Nicolae Gnatiuc a menționat că ”taxa de  salubrizare din acest an este cu 40 la sută mai mare și pentru a nu pune sistemul în dificultate voi solicita o creștere a frecvenței ridicării gunoiului din municipiul Onești”, consilierul social – democrat Emil Lemnaru a subliniat  necesitatea ca ”ambele părți, atât Primăria municipiului Onești cât și Romprest SA  să caute măsuri de  reducere a costurilor  și a acestei taxe. Primăria trebuie să facă  acea inventariere a populației pentru ca oamenii să știe că cei care plătesc, ei plătesc și pentru cei ce nu-și achită taxa de salubrizare!” Menționăm că proiectul de hotărâre pentru ca taxa de salubrizare  să fie în valoare de  14.27 lei lunar (pentru persoanele fizice) iar  pentru persoanele juridice taxa de 14.99 lei  lunar pentru fiecare salariat al societăților comerciale din raza municipiului.  a fost aprobat cu ”o majoritate fragilă”, consilieriii de la PSRO abținându-se la vot.

Ca la noi…

Și a început ”un nou capitol” al acestei povești, ce a avut și ”o criză”, timp de peste o săptămână nemaifiind ridicat gunoiul menajer din întreg municipiul Onești! În acest timp muncitorii de la  compartimentul Salubritate – Spații Verzi ai firmei SC Domeniul Public și Privat au strâns mereu în saci menajeri gunoiul  ce tindea să ajungă din țarcurile special – amenajate până în stradă! Cauza acestei situații?  O aflăm tot de la primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc, care a declarat: ”La inițierea  acestui  serviciu public  municipiul Onești și-a asumat 36 000 locuitori. Ulterior, prin semnarea declarației  pe proprie răspundere, sunt 27 000 de locuitori și astfel figurăm cu  o diferență  de  plată pentru 9 000 persoane. Datoria aceasta ni se datorează, pentru că unii în loc să declare  că  au patru membri în familie au declarat doar doi, alții tot la fel. Astfel a ieșit diferența  pe care o achităm de la bugetul local”. Primarul Oneștiului,  Nicolae Gnatiuc a mai menționat  că ”Unitatea Administrativ Teritorială Onești demarează acțiunea de efectuare a plăților solicitate către ADIS Bacău” pentru ca la 4 februarie să precizeze:” Ca urmare a achitării de către UAT Onești a sumei de 2,7 milioane lei, Eco Sud SA permite de astăzi, 04.02.2019, depozitarea deșeurilor în celula nr. 2 din Rampa Ecologică Bacău și își reia activitatea la toate instalațiile pe care le administrează, inclusiv stațiile de sortare și transfer din localitățile Onești, Berești Tazlău, Găiceana și Moinești. Angajaţii SC ROMPREST SA au început deja colectarea deşeurilor de pe raza municipiului Oneşti… De astăzi siguranța și sănătatea populației orașului nostru nu vor mai fi amenințate de cantitățile uriașe de deșeuri, care n-au mai fost colectate încă din data de 25 ianuarie 2019”. Este de remarcat faptul că ”în plină criză a gunoiului menajer” primarul municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc a făcut cunoscut faptul că ”adunate notele de cântar din anii 2017 și 2018 ale mașinilor  ce au transportat din Onești gunoiul menajer la Bacău,  se  certifică un lucru – întreaga cantitate de gunoi a fost generată de 36 000 de persoane!”

Pentru ”happy-end”-ul acestei povești să mai menționăm un fapt: la Ședința Consiliului Local Onești de la sfârșitul lunii ianuarie un   proiect  de hotărâre ce  a fost aprobat de către consilierii locali a vizat …taxa de salubritate pentru persoanele fizice din municipiul Onești! Astfel, a fost aprobată subvenționarea  de la bugetul local a taxei de salubritate pentru persoanele fizice. ”Aceasta a fost redusă la cuantumul de  10.50 lei / lună, de la 14.27 lei / lună, cum fusese aprobată în luna decembrie  2018. Această hotărâre a intrat în vigoare de la 1 februarie, astfel că pentru luna ianuarie 2019 taxa  rămâne la vechiul cuantum”, a menționat Nicolae Gnatiuc, primarul municipiului Onești. El a  evidențiat faptul că  persoanele care  au achitat în avans taxa de salubritate  în valoare de 14.27 lei / lună se pot adresa în scris serviciului de taxe și impozite al Primăriei Onești pentru compensarea sumelor plătite cu alte obligații  fiscale datorate bugetului local.     Amprenta de Onești , foto Claudiu Ștefănescu 

1 gun a.jpg

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata