DE LA ONEȘTI LA BUCUREȘTI – Cărți în lumina frumuseții la Târgul Internațional de carte ”Gaudeamus”

DE LA ONEȘTI  LA BUCUREȘTI –  Cărți în lumina frumuseții la Târgul Internațional de carte ”Gaudeamus”

”Carte frumoasă, cinste cui te-a scris / Încet gândită, gingaş cumpănită; /  Eşti ca o floare, anume înflorită / Mâinilor mele, care te-au deschis. // Eşti ca vioara, singură ce cântă / Iubirea toată pe un fir de păr, /  Şi paginile tale, adevăr, /  S-au tipărit cu litera cea sfântă”.  Acestui frumos florilegiu  adus cărții și lăsat pentru eternitate de  marele poet Tudor Arghezi,  se cuvine să aducem mereu prețuire  și celor care  o tipăresc și îi urmează drumul prin lume.  Înființată în anul 1996 Editura ”Magic Print” din municipiul Onești a colaborat și colaborează cu oameni de renume, aici se editează volume emblematice  și o gamă largă de publicații și astfel numeroase destine  se leagă de aceasta,  în făurirea unui drum  trainic și frumos. Iași, București, Chișinău – sunt ”metropolele” unde  sunt promovate  cărțile  apărute la Editura ”Magic Print” din Onești – la marile târguri  și saloane  de carte, la care participă mii de editori. Volumele tipărite la această editură oneșteană  sunt promovate  și cu prilejul evenimentelor culturale  deosebite  din  diferite localități (între acestea fiind și Oneștiul, prin expozițiile de carte deschise la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”).

Între 20 – 24 noiembrie 2019  cărți care poartă  sigla recunoscută a Editurii Magic Print din Onești au fost prezentate la  cea de-a 26-a ediție a Târgului Internațional de Carte ”Gaudeamus” (care a avut loc într-un  pavilion  de la Romexpo). O bucurie dintre  cele mai mari a fost trăită de  Editura  ”Magic Print” și de directorul general al  acestei firme – Maria Dohotaru (în foto 1), chiar în prima zi a acestui târg internațional. Aici, la Spațiul de evenimente ”Mircea Nedelciu” (unde a avut loc  întâlnirea marilor edituri din țară pe parcursul ”Gaudeamus”-ului ), a fost lansat volumul  ”300 K Peregrin între două milenii”, ce are ca autoare pe  Mariea Crâșmaru.

Această carte – ce  concluzionează de pe copertă ”300 000 kilometri /  3 ani și 6 luni / 2 recorduri în Guiness Book / O CĂLĂTORIE  UNICĂ ÎN JURUL LUMII”-  a apărut în condiții grafice  de înalt nivel tipografic la Editura ”Magic Print” din Onești și a fost lansată în prezența autoarei. ”Un pas , un pas grăbit / e pasul călătorului de praf acoperit /  E pasul meu de solitar /  ce calcă curajos hotar după hotar” – este mărturisirea  autoarei, Mariea Crâșmaru de pe coperta acestui volum, ea fiind   cu adevărat ”o româncă de legendă”.  Mariea Crâșmaru (foto  2) a străbătut pe jos 120 de țări, făcând ”ocolul pământului”- vorba lui Jules Verne – cu rucsacul în spate iar la 68 ani se poate bucura de faptul că a văzut întreaga lume! Este de menționat faptul că   acest  volum se citește ”cu sufletul la gură”, fiind  cel mai autentic ”jurnal de bord al unui globe – trotter”. Iată doar o secvență semnificativă: ” Avionul decolează. Dau drapelul argentinian în cabina piloţilor, să se semneze fiecare dintre ei pe el şi visez cu ochii deschişi la tot ce mi s-a întâmplat în Antarctica. Nu ştiu cât timp a trecut…” Cu o puternică apreciere  și recunoștință autoarea  a mulțumit la lansarea de la  Târgul Internațional  ”Gaudeamus” Editurii Magic Print  ”întregului  personal, de la manager  până la producție – tuturor celor care au pus suflet şi au investit timp, răbdare, creativitate dar mai ales dragoste” și  se regăsesc în aceste cuvinte  doamna Maria Dohotaru – director general precum  și cei care ”au dat viață” acestei cărți fabuloase:  Carmen Bogatu, Ionescu Gabi, Marius Cătălin Diaconescu, Razvan Cristea, Delia Vâlcu, Cristina Reaboi.

Și ziua de 23 noiembrie a fost ”o zi plină, a lansărilor” pentru Editura ”Magic Print” din Onești la Pavilionul B 2 de la Romexpo. La standul acestei edituri a fost lansat întâi volumul ”Sănătos este normal”, ce are ca autoare pe Iulia Stoker – Corbu. Dacă  pe coperta acestei cărți aflăm că ”prevenirea este mai bună, mai sănătoasă și mai ieftină decât  vindecarea”, despre lansarea acesteia putem menționa că a avut loc în prezența autoarei, Iulia Stocker – Corbu, ce locuiește  din anul 2000 în Olanda. ”După ce am  terminat cursul de limbă olandeză, m-am tot gândit  ce pot să aleg pentru viitorul meu. Era important să  îmi placă ceea ce fac… și am ales o  școală de doi ani în domeniul stomatologic”, a mărturisit Iulia Stocker – Corbu. Această carte  nu trebuie să lipsească din nici o bibliotecă, pentru că are  o mulțime de informații necesare și ”te inspiră să mergi pe un drum sănătos!” Demn de remarcat este faptul că această carte apărută la Editura ”Magic Print” promovează ”Triunghiul  alimentar”, ce are ca puncte de pornire consumul proporțional al mai multor alimente  derivate din plante  decât  cele provenite de la animale,  evitarea  produselor alimentare ultraprocesate și … imboldul ”moderați-vă consumul! Nu risipiți alimentele!”

În promovarea valorilor  culturale

A doua carte lansată în ziua de 23 noiembrie la standul editurii oneștene ”Magic Print” de la Târgul Internațional de Carte ”Gaudeamus” a fost una cu totul inedită.  Ea se numește ”Astrul” și are ca  autor pe  tânărul scriitor  Alexandru Cristian, el încumetându-se a scrie  o piesă de teatru despre ”Necuprinsul Eminescu” În prefața acestui volum găsim aceste rânduri ale lui Alexandru Cristian:”Patron absolut  al culturii române, Mihai Eminescu este  metafora  limbii române. Limba strămoșească a cules-o și a întrepătruns-o cu noi cuvinte, dând naștere unei opere mărețe, limba literară. Geniu total al  neamului românesc și absolut al culturii noastre, Mihai Eminescu a realizat neputința omului și efemeritatea sa. Opera sa a anticipat veșnicia”.

Lansarea a avut loc într-un cadru  plăcut, autorul fiind înconjurat de prieteni și de iubitori ai lecturii și teatrului iar misiunea de a prezenta acest volum a revenit profesorului Lucian Costache (foto 3). El este legat de municipiul Onești prin faptul că e fiul lui  Sava Costache, primul director al Combinatului Chimic Borzești  (decorat  în 1964 cu Premiul de Stat al Republicii Populare Române).

O altă carte lansată de Editura ”Magic Print” din Onești la Târgul Internațional ”Gaudeamus” a fost  cea semnată de Ramona Corbu și de Daniel  Prallea Blaga. Aceasta se numește ”Lăsați-mă  să cânt – Legenda unei operete – In Memoriam Viorel Cosma, Opus regizoral de teatru liric” (foto 4). Această  slendidă carte – album adună materiale și fotografii  legate de  opereta ”Lăsați-mă să cânt”,  totul îngemănându-se  pentru o sublimă evocare  a unui moment  semnificativ din viața marelui compozitor  Ciprian Porumbescu. ”La  vârsta de 28 de ani el a scris Crai Nou, o lucrare  inspirată din viața țăranilor și din cântecul popular românesc, reprezentând  un strigăt de eliberare, un îndemn național de rezistență” – se arată în primele pagini ale acestei cărți. Sufletul îți este cuprins de puternice vibrații oriunde deschizi această carte. ”Trecutul  reprezintă o istorie iar prezentul este o realitate pe care fiecare dintre noi  o trăim și o vedem cu ochi diferiți, însă  de care trebuie să avem grijă așa cum au avut  și înaintașii noștri acum o sută de ani în urmă, când au înfăptuit  cel mai important  lucru pentru ca noi astăzi  să ne putem exercita  propria identitate  într-un stat independent și liber”. Acestor profunde idei le sunt alăturate  versuri scrise ”atunci când sufletul se implica într-un vis pe care-l dorea împlinit” și  semnate de Ramona Corbu: ”Lăsați-mă să cânt în Țara Mea / Voi toți care îmi stați doar împotrivă / Să-mi plâng trecutul, tot ce-am avut cândva / Dorul de România, frumoasă și stăpână. // Lăsați-mă să cânt cum știu doar eu /  Identitatea sfântă, credința cea străbună , / Să-i mulțumesc acum lui Dumnezeu  / Că ne-a ținut  uniți în har și – aceeași rugă.”

Libretul operetei ”Lăsați-mă să cânt” a fost scris de  către Liliana Delescu, Erastia Sever și  de marele muzician Viorel Cosma (pe care l-a legat o prietenie de o viață de compozitorul și dirijorul Gherase Dendrino). Cartea  alcătuită de Ramona Corbu și de Daniel  Prallea Blaga (care a realizat documentarea și concepția imagistică a spectacolului ”Lăsați-mă să cânt” alături de  interpretul rolului principal, Alin Stoica), aduce cele mai frumoase pagini memoriei lui Ciprian Porumbescu.  În paginile  acestei cărți se menționează că  admirabila lucrare  lirico – dramatică ”Lăsați-mă să cânt”  a prins viață  cu mulți ani în urmă, fiind o evocare la  trecerea, în ziua de 2 octombrie 1953, a unui secol de la nașterea marelui compozitor Ciprian Porumbescu. Ea a devenit ”o pagină din istoria teatrului liric românesc într-un context european”.

Este de menționat faptul că  lansarea volumului ”Lăsați-mă  să cânt – Legenda unei operete – In Memoriam Viorel Cosma”  de la Târgul Internațional ”Gaudeamus” a avut loc la Sala Virgil Madgearu. Aici au fost prezente numeroase  personalități din mediul artistic, atmosfera acestui eveniment – evidențiat și de Radio România Cultural – fiind una deosebită.

”Am fost  plăcut surprinsă  de faptul că tinerii  sunt interesați din ce în ce mai mult de carte. Majoritatea publicului de la acest târg internațional  a fost format de tineri- un lucru care este  îmbucurător”, ne-a declarat Maria Dohotaru, director general al Editurii ”Magic Print” din Onești, loc unde  se lucrează cu mult suflet și cu dăruire  la realizarea  unor noi volume  minunate,  în tot  ceea ce privește conținutul  și arta  tipăririi. .    Ion Moraru

 

Distribuie articolul!