Noutăți de la CHIMCOMPLEX SA BORZEȘTI

Noutăți  de la  CHIMCOMPLEX  SA  BORZEȘTI

Mai multe vești  pentru oneșteni dar și pentru locuitorii Văii Trotușului  vin de la Societatea Comercială  Chimcomplex SA Borzești. După cum am aflat dintr-un comunicat  oficial ” în concordanță cu planul strategic inițial, la un an după achiziția activelor Oltchim, Chimcomplex a finalizat operațiunile de integrare și numește o nouă echipă executivă. Se îmbunățește astfel structura de conducere a companiei și se face transferul mai multor funcții de conducere la nivel regional. Echipa executivă se separă de cea administrativă, noul sistem de management fiind conceput pentru a facilita implementarea strategiei de dezvoltare în cel mai echilibrat mod. Echipa executivă proaspăt numită este susținută de către consiliul de administrație pe principii de guvernanță corporatistă, iar împreună vor pune în practică planul de dezvoltare al companiei pentru perioada 2020 – 2022. Executivii Chimcomplex sunt lideri competenți și experimentați pentru poziționarea companiei către o creștere durabilă. Aceștia aduc expertiză globală din domeniul industriei, comercial și producție, consolidând compania.”

În comunicat  se menționează că  ”funcția de CEO Chimcomplex a fost preluată de la începutul lunii februarie 2020 de Tivadar Runtag. De-a lungul carierei sale acesta a ocupat poziții de management în Ungaria, Turcia, Cehia și România, în cadrul unor companii internaționale precum OMV și Shell. Anterior acestei noi poziții Tivadar Runtag a fost CEE Cluster Manager la Prista Oil. Tivadar Runtag va conduce o echipă nou formată care va coordona operațiunile financiare, comerciale, producția și distribuția. Adrian Dumitriu va prelua din luna aprilie funcția de Chief Financial Officer (CFO) Chimcomplex. Acesta își va utiliza expertiză în management strategic și financiar pentru coordonarea operațiunilor financiare ale companiei. Adrian Dumitriu are o experiență profesională de peste 15 ani ca director financiar pentru operațiunile din România ale unor corporații internaționale precum Campofrio – Spania, Agrana – Austria, Alstom – Franta, Al Rajhi Group – Arabia Saudită. Anterior a ocupat pozitia de Director Financiar al companiei Nuclearelectrica SA. Serghei Gheorghe a preluat funcția de Chief Supply Chain Officer (CSCO) Chimcomplex după ce în ultimii 15 ani a fost director de achiziții și chief procurement officer, iar în ultimii 5 ani și vicepreşedinte al producătorului de aluminiu ALRO Slatina. Armand Spiru a fost numit Chief Commercial Officer (CCO) Chimcomplex, după ce în ultimul an a fost director comercial adjunct al Chimcomplex Vâlcea și anterior, pentru o perioada de 7 ani, director comercial Oltchim. Anterior pozitiilor detinute în domeniul chimiei a condus departamentele comerciale și cele de project management ale unor companii din IT, Leasing și FMCG, beneficiind astfel de o experiență însemnată privind relațiile de afaceri și mediul de business privat.”

În comunicatul transmis de  Directorul Comunicare al SC Chimcomplex SA Borzești ne sunt prezentați și ceilalți  membri  ai echipei executive:” Dumitru Coman, parte a echipei Chimcomplex de 30 de ani, a preluat funcția de Chief Technical Officer (CTO), anterior acesta ocupând în ultimii ani 26 ani poziția de director general Chimcomplex Borzești și cea de director tehnic tot la Chimcomplex Borzești. Victor Avram este  Chief Operating Officer (COO) Chimcomplex Vâlcea. Acesta a început să lucreze în Oltchim acum 30 de ani. Victor Avram a ocupat diverse funcții de top management de-a lungul anilor și a fost unul dintre cei responsabili pentru strategia de creștere a companiei, dezvoltarea activelor și managementul unor programe complexe de dezvoltare. Daniel Prisacariu este Chief Operating Officer (COO) Chimcomplex Borzești, fiind promovat din funcția de director comercial pe care o ocupa de 16 ani în cadrul companiei. Daniel Prisăcariu face parte din echipa Chimcomplex de 24 de ani”.

Comunicatul precizează  că ” Chimcomplex a intrat într-o fază de transformare extinsă, încă din 2017. Compania s-a concentrat pe reducerea semnificativă a datoriilor, a introdus o organizație mai simplă, mai integrată și mai receptivă și a început un program de economii substanțiale a costurilor. În 2018, Chimcomplex Borzești a achizitionat 5 grupe de active Oltchim, astfel noua entitate creată a devenit cel mai mare combinat chimic din România. Noul plan de dezvoltare 2020-2022 își propune o creștere rentabilă și durabilă, valorificând câștigurile realizate în timpul transformării. Compania se concentrează acum pe creșterea veniturilor și eficiență operațională.”

Așteptare  cu multe speranțe  pentru  chimiștii de la  Borzești

În timp ce  a fost numită această nouă echipă  executivă la Chimcomplex SA  Borzești Contractul Colectiv de Muncă al salariaților de aici a încetat, el fiind valabil din anul 2018 până în februarie 2020. Astfel, chiar  în aceste zile  (până în 6 martie), aici urmează să aibă loc  o nouă rundă  de negociere – a  patra! (prima fiind pe 20 ianuarie la București! – după ce în ședințele de negociere care au avut loc în zilele de 10 și 24 februarie nu s-a ajuns la o înțelegere între  patronat și Sindicatul ”Chimistul” (ce ”are dreptul de a negocia următorul Contract Colectiv de Muncă cu reprezentanții Chimcomplex SA”, după cum se arată într-o notificare  a Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău din 10 februarie 2020).

La  ședința de negociere din 24 februarie patronatul de la SC Chimcomplex SA a propus  menținerea nivelului beneficiilor  aplicabile în prezent, în noul Contract Colectiv de Muncă, numai că  primele anuale (de  sărbătorile de Paști, de Crăciun, de Ziua Chimistului și Prima de vacanță –dată   in luna iunie , 1000 lei net) să fie acordate sub formă de  tichete de masă, tichete cadou și vouchere.  Patronatul a propus acordarea unor prime  nete pentru Sărbătorile de Crăciun și Paște de 150 lei fiecărui angajat.  De asemenea, a fost propus faptul ca tichetele – cadou în valoare de 2020 lei / angajat să fie acordate cu ocazia unor evenimente . Fiecărei  salariate i se va da  la 8 Martie  (la sărbătorirea Zilei Internaționale a Femeii), o primă în sumă netă de 150 lei în timp ce la  fiecare angajat cu copil în vârstă de până în 18 ani i se va acorda aceeași sumă cu prilejul  zilei de 1 iunie – Ziua internațională a copilului. Patronatul de la S C Chimcomplex SA  a propus ca voucerele de vacanță să se acorde  la Sucursala Râmnicu Vâlcea în valoare de 1950 lei iar pentru salariații de la S C Chimcomplex SA Borzești aceste voucere se vor reduce până la 450 lei urmând ca diferența până la 1950 lei să fie prin tichete de masă (a căror valoare crește de la  9.57 la 15 lei). Patronatul  propune majorarea salariilor  prin acordarea ratei  inflației anticipat pentru 2020 începând cu luna iulie, prin referință la dublul inflației pe primul trimestru al acestui an.

Salariații de la SC CHIMCOMPLEX SA Borzești nu sunt de acord cu  oferta propusă de administrație și vor să le fie luate în considerație  solicitările lor: o mărire a salariului minim cu 200 lei net, acordarea valorii  primei de vacanță sub formă de  tichete de masă în locul voucherelor de vacanță, majorarea sporului pentru lucrul  din zilele  de sâmbătă (să se acorde ca în zilele  lucrate  de duminică), o majorare a  numărului de zile de concediu de odihnă. Membrii Sindicatului ”Chimistul”  au o solicitare către patronat în ceea ce privește angajații care ies la pensie, acestora să le fie acordată suma de 150 lei net pentru fiecare an lucrat la SC Chimcomplex SA, de  pe platforma  industrială a Borzeștiului..
Totodata, Sindicatul Chimistul a solicitat ca prevederile CCM să fie aplicabile  până  la semnarea unui nou Contract  Colectiv  de Muncă.. Deși la ultima ședință  de  negociere  s- a stabilit ca  în  perioada 02- 06.03.2020 se va ține o nouă ședință de negociere  până   în ziua de  5 martie  2020 administrația nu a dat nici un răspuns  Sindicatului Chimistul  privind  această  speță.

Până în prezent răspunsul patronatului de la această mare societate  comercială a  fost că ”situația financiară a CHIMCOMPLEX nu permite în acest moment  acordarea de beneficii suplimentare” . Acest răspuns  face ca să mocnească o situație de conflict, nivelul  de trai al chimiștilor fiind  unul redus în condițiile  din prezent  în care mare  parte a salariaților ce lucrează de zi încasează  lunar  sub  2000 lei net, deși sunt specialiști  in domeniul chimiei și au  o vechime  de peste 30 ani.
 Amprenta de Onești

 

 

 

Distribuie articolul!