Povestea (foto) a unei clipe – Pe firul unei… provocări

Povestea (foto) a unei clipe  – Pe firul unei… provocări

 ”Provocarea”  unei bibliotecare din Basarabia (Ala Mutulică), de a împodobi rafturile de cărți cu … fotografiile scriitorilor, ne-a dus  mai aproape  și de prezentarea  noilor volume, ce aparțin  scriitorilor cunoscuți (bineînțeles și de pe valea Trotușului). Dacă ideea destul de interesantă a bibliotecarei de peste Prut (care consideră că ”noul este  uitatul vechi”), se pare că se  mai practică în biblioteci,  prezentarea – în avampremieră a volumelor  care  văd lumina tiparului poate fi de bun augur atât  autorii acestora cât și pentru cititori!

  ”Fiind prima dată”, ne-am oprit la o carte  a poetului Valentin Rădulescu, ce are ”bun de tipar iunie 2020”.  Aceasta este și luna de naștere, când Valentin  Rădulescu, poetul  coordonator al activității Cenaclului literar ”George Călinescu” din Onești,  a mai adăugat un an în buchetul vieții .

  Este cunoscut faptul că el are o activitate  literară deosebită și ”în  orașul lui Bucur”,  în capitala României. Aici, în 2014, la inițiativa unui  grup restrâns de autori de creații literare , a fost înființat Cenaclul AntiM. Prof. Valentin Rădulescu este cel care  conduce acest cenaclu literar, al cărui nume a fost ales de membrii fondatori ”datorită atât contribuției aduse limbii române și culturii de către Antim Ivireanul (~1650 -1716), cât și semnificației prefixului anti”.

   Despre acestea ”vorbește”  și  o mai veche ”cronică de cenaclu”, din care aflăm impresii și opinii interesante  în urma  citirii, de către Valentin Rădulescu a mai multor creații ale sale:” Poezia lui Valentin Rădulescu este o mare surpriză ; o poezie modernă, creată de un poet autentic ; lexicul este ales cu mare grijă ; fundalul liric este de un mare rafinament şi de o mare sensibilitate ; în spatele versurilor se descifrează eu-l poetic ; ne identificăm cu sau deplângem stările descrise în ele ; toate poeziile sunt o metaforă de la început până la sfârşit” ( Ioan Lupu). Un alt membru al Cenaclului  ”AntiM” (cenaclu ce  editează și o revistă  cu același nume), Liviu Zanfirescu, are convingerea că ”Valentin Rădulescu scrie  o poezie a paradoxului, cu accente nostalgice ; este o combinaţie modernă între liric şi livresc, se foloseşte mult sugestia”. După lecturarea poemelor propuse  de Valentin Rădulescu  doamna Camelia Obreja afirmă că ”acestea reprezintă o mare provocare şi oferă o mare diversitate de teme”.

  În final, autorul a mulțumit  pentru  ”aprecierea dată încercării de a crea o altfel de poezie, care să scape de banalitate, de locuri comune, de idei uzate”.

Distribuie articolul!