Pentru a respecta regulile de distanțare socială obligatorii în lupta prevenirii infectării cu COVID 19, în fața Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești a avut loc un emoționant moment la absolvirea promoției 2016 – 2020. Aici, în fața unui număr restrâns de absolvenți și a puține cadre didactice, au fost rostite cuvinte foarte emoționante. În pragul ”examenului maturității” pentru absolvenți (Bacalaureatul) profesoara Maria Stanciu, director al Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești, a declarat:”Suntem alături de voi, dragi absolvenți ai promoției 2016 – 2020, acum, în pragul celui mai important moment al vieții voastre adolescentine. Nu fără emoție în suflet vă mulțumim că împărtășim această bucurie, cu atât mai intensă cu cât este singura sinceră, în această perioadă dificilă pe care o traversăm. Vă mulțumim că prin voi, zi de zi, an de an, timpul rămâne mereu tânăr pentru noi, profesorii, viața este mereu mai nouă! Și nimic nu poate înlocui această valoare atât de prețioasă. Am construit împreună un podium care nu se măsoară în cuvinte, ci în crâmpeie de trăire, de prietenie, de sprijin, de inițiativă, de FRUMOS! Pentru că aceasta este noblețea meseriei noastre: să creăm și să primim frumosul în toate formele lui, în fapte, în privire, în chip, în OAMENI! În oameni ca voi, ce vor duce mai departe mândria și spiritul moisilist, ca pe o vatră la care te vei întoarce permanent în căutarea rădăcinilor, a valorilor ce au format cu grijă ceea ce veți fi devenit!”
Cu razele strălucitoare ale soarelui în privire șefa de promoție a acestei generații de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești, Mara Ruxandra Roșu, a mărturisit:” Experienţa mea în liceu a luat sfârșit, și, în calitate de șef de promoție, olimpic național și participant la proiecte europene, vă spun că aș retrăi-o oricând. Ca elevă a clasei de științe sociale a Colegiului Național Grigore Moisil, am avut șansa de a progresa, de a-mi pune în perspectivă înclinațiile, aptitudinile intelectuale și practice și întreg ansamblul activităților și proiectelor liceului din care am făcut parte m-au ajutat să îmi urmez scopul cristalizării ca individ perseverent și pragmatic. Sub îndrumarea atentă a profesorilor am obținut rezultate onorante la etapele județene și naționale ale olimpiadelor (în clasa a IX-a am participat la Olimpiada națională de limba și literatura română, iar în clasele a X-a și a XI-a m-am clasat pe podiumul Olimpiadei naționale de limba engleză), dar, cu toate acestea, am reușit să îmi valorific pasiunile și la nivelul învățării non-formale. Spre exemplu, am participat la schimburi de experiență cu elevi din țări europene în cadrul proiectului Erasmus+ și am avut rolul de Ambasador Junior în cadrul proiectului EPAS, așadar am avut șansa de a mă forma atât pe plan educațional, cât și pe plan personal, dobândind, de-a lungul timpului, calități indispensable oricărui tânăr”. Evidențiem faptul că în urmă cu patru ani eleva Mara Ruxandra Roșu a reușit să se califice la Olimpiada națională de Limba română și s-a clasat pe locul II la Olimpiada județeană de Limba engleză, prilej de a se bucura de o experiență minunată: ”Pasiunea mea pentru literatură – domeniu văzut ca o formă indisolubilă între fond, expresie și continut – s-a concretizat sub forma unui rezultat onorabil și a unei noi șanse de a-mi împărtăși ideile, gândurile, sentimentele reflectate, conform viziunii proprii despre lumea înconjurătoare… Întâlnirea cu pasionaţii de limba lui Shakespeare din toate colţurile ţării, cât şi încununarea cu succesul obţinerii premiului al III-lea, au imprimat experienţei un caracter plăcut”, declara Mara Ruxandra Roșu, pregătită acum să își continue studiile în Marea Britanie.
În ipostaza onorantă de șefă a acestei promoții a Colegiului Național ”Grigore Moisil” , Mara Ruxandra Roșu a absolvit clasa a XII a cu media 10, ea fiind urmată, la mică diferență de Alexandra Larisa Stănciulescu (datorată unei singure medii de 9!). Participantă la Olimpiada Națională de Sociologie în anul trecut (care s-a dovedit un bun prilej de a descoperi adevăratul ei potențial – ea fiind prezentă tot în 2019 și la Etapa națională a Concursului de Matematică Aplicată ”Adolf Haimovici”), Alexandra Larisa Stănciulescu dorește să-și împlinească visul de a deveni magistrat, alegând să urmeze Facultatea de Drept a Universității ”Babeș – Bolyai” din Cluj Napoca. Predarea ”cheii succesului” a avut loc într-un moment inedit, șefa promoției 2016 – 2020 dând mai departe ștafeta Ecaterinei Volmer ( de la profilul Științe sociale, unde a absolvit clasa a XI a cu media 9.96).
Cuvinte din suflet
”Când catalogul s-a închis” pentru generația de absolvenți ai acestui an cuvinte foarte frumoase a rostit pentru ei profesoara Loredana Hanganu (dirigintă a clasei a XII a B, Matematică – Informatică, Engleză intensiv):”În imprevizibilul deconcertant capabil să ne arunce destinele dincolo de voința noastră, o certitudine mi-a rămas întotdeauna constantă în suflet – aprecierea și admirația pentru tot ce ați fost, ați construit și urmează să materializați. V–am învățat cu încăpățânare că ierarhia umană este valoarea supremă care va alege, că tot ce rămâne în memoria vremii este emoția, cea care, oricare ar fi timpul, e menită să facă să crească. Să crească suflete, să modeleze spirite, în a respecta, a ajuta, a iubi. Ani prețioși ai vieții mele în nobila meserie de profesor diriginte pe care nu o poți lăsa în pragul casei: o iei cu tine, suferi cu ea, te lupți cu ea, o inviți la masă, speri alături de ea, trăiești cu ea, te hrănești cu ea. Sunt trepte <<ale Coloanei Infinitului>>, de unde lumea se vede cu totul altfel! Sunteți, de aici înainte, parte a acestei ierarhii pe care promiteți să o cultivați în oameni”.
Acum, când datorită noilor condiții impuse de pandemia cu Coronavirus liceenii acestei promoții au muncit foarte mult pentru pregătirea lor, sunt de evidențiat absolvenții ”moisiliști” care între anii 2016 – 2020 au participat la olimpiadele școlare. În anul 2017, au fost prezente, la Olimpiada Națională de Limba și literatura română – Mara Ruxandra Roșu (prof. îndrumător Gabriela Elena Țăranu) iar la Olimpiada Națională de Lingvistică – Raluca Ioana Ianoș (profesori îndrumători: Gabriela Gîrmacea și Elena Carmen Melinte). Atât în anul 2017 cât și în anul 2018 la Olimpiada de Tehnologia Informației elevul Serafim Socaciu (coordonat de prof. Cristina Lăcrămioara Buzatu), a cucerit câte o medalie de bronz, el fiind prezent și la ediția 2019 a acestei olimpiade naționale, la care a participat și ”moisilistul” Silviu – Gherasim Bejan (îndrumat de prof. Cristina Daniela Rusu). În anul 2018 Mara Ruxandra Roșu (prof. îndrumător Mariana Bereczki), a cucerit premiul III la Olimpiada națională de Limba engleză, întrecere la care a participat și Beatrice Iwasaki (prof. îndrumător Magdalena Maria Velicu). La Olimpiada Națională de Limba Italiană în anul 2018 Elena Roberta Dobre a cucerit Premiul I iar în anul 2019 o mențiune specială, la fel ca și Roberta – Giulia Petcu (participantă la aceeași olimpiadă). Tot în anul 2018, sub îndrumarea prof. Lefter Teli Domunti la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică a concurat eleva Diana Neagu iar la Olimpiada Națională de Socio – Umane din 2019 a participat ”scriind o pagină frumoasă a vieții sale”, Larisa Alexandra Stănciulescu (prof. îndrumător Alina Zamfir).
Dacă pentru strădania acestor liceeni ”auguri” este cuvântul de încurajare și de prețuire, etalând expresia latină ”mens sana in corpore sano” (”minte sănătoasă în corp sănătos”) menționăm și faptul că la Olimpiada Națională a Sportului Școlar echipa de handbal fete a Colegiului Național ”Grigore Moisil” (coordonată de prof. Maria Stanciu) a cucerit primul loc la etapa județeană atât în 2018 cât și în 2019 . Calificate la Etapa de zonă jucătoarele Andreea Sorina – Stanciu, Maria Abaza, Teodora – Gabriela Manea și Andreea Maria Rusu din echipa de handbal fete, sub coordonarea prof. Maria Stanciu, au obținut mențiune în 2018 și s-au clasat pe locul III în 2019. Și echipa de volei fete, cu jucătoarele Alexandra Larisa Stănciulescu, Raluca – Ioana Ianoș, Roberta – Giulia Petcu, Andreea – Sorina Stanciu și Radu Amalia (prof. coordonator Ana – Maria Chelaru), s-a calificat în anul 2018 la Etapa de zonă a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar, unde a obținut mențiune.
”Ceea ce definește această generație, cu tineri realiști și îngăduitori este că au înțeles cel mai bine situația cu care se confruntă întreaga societate – pandemia de Coronavirus. Ne-a impresionat atitudinea lor, faptul că sunt ancorați în timpurile noastre. În perioada în care orele s-au ținut on – line ei au muncit mult pentru pregătirea lor și iată pleacă în viață cu un bagaj deosebit de cunoștințe, dobândite în cei patru ani de liceu, în aceste vremuri în care lucrurile s-au schimbat”, ne-a declarat prof. Maria Stanciu, director al Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești. Edificator dar și sublim este și imboldul pentru ascensiunea continuă, luat de această generație, din poezia ”Abecedarul vieții” scrisă de poeta Oglinzilor și a Târgului Neamț, Licuța Pântea:”Să știi să dai, să poți, să ceri / Să-nveți dion ce ai greșit ieri / Să te ridici de ai căzut, / Să nu renunți dce te-a durut … // Să nu te oprești din a – nvăța / Să ai o carte – n dreapta ta / Să nu privești vârstă în acte / Să-i dai și inimii dreptate”.
Un bilanț optimist
Este demn de remarcat faptul că liceenii de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” au avut rezultate deosebite la olimpiadele școlare ale acestui an școlar, care s-au desfășurat până în ziua de 10 martie, când autoritățile române au dispus măsuri severe pentru a preîntâmpina răspândirea virusului COVID 19. Astfel, s-au calificat: pentru Olimpiada Națională la Limba spaniolă Ilinca Sasu (profesor coordonator Gabriela Gîrmacea); pentru Olimpiada Națională la Limba italiană, Lorena Boacă (clasa a X a) și Elena Roberta Dobre (clasa a XII a) iar pentru Olimpiada Națională de Limba rusă – Sabrina Burduja (clasa a X a) și Vladislava Ambrosi (clasa a IX a). La Faza județeană a acestei olimpiade la Limba rusă Andreea Chipăruș a fost evidențiată cu premiul al III-lea iar Nicolae Băieș, Irina Boboc, Neanila Manoli, Ecaterina Răilean și Laurențiu Spînu au obținut câte o mențiune. Punctaje mari la Olimpiada județeană de Limba engleză au răsplătit străduința la învățătură a elevilor: la clasa a IX a, Maria Ganea (95 puncte, prof. îndrumător Delia – Mihaela Nădejde), la clasa a XI a, Ana Maria Neagu și Anda Gabriela Doliș (ambele au reușit să acumuleze 90 de puncte, profesor îndrumător fiindu-le Delia – Mihaela Nădejde) și la clasa a XII a – Mara Ruxandra Roșu (95 puncte, prof. îndrumător Mariana Bereczki) și Diana Neagu (96 puncte, prof. Magdalena – Maria Velicu). La Olimpiada județeană de Limba franceză, cu premiul II a fost încununată eleva Iulia – Letiția David iar mențiuni au obținut Diana – Alexandra Alexandru și Adriana Georgiana Michea (profesor îndrumător fiind Loredana Hanganu). La Olimpiada județeană de sociologie, îndrumată de prof. Liviu Neagoe, eleva Sabina Chinzăruc (clasa a XI a) s-a clasat pe locul 2 iar Karina – Iuliana Puiu (clasa a XI a), îndrumată de prof. Gabriela Popescu s-a clasat printre primii la Olimpiada județeană de la Economie. Elevul David Capmare a obținut un rezultat meritoriu – premiul III – la Olimpiada județeană de la Logică (el fiind îndrumat de prof. Sorin – Valerian Lungu) iar la Olimpiada județeană de Psihologie elevei Iulia Ștefania Petrișor i-a fost acordată o mențiune.
Iată și alte rezultate obținute de ”moisiliști” la olimpiadele județene: Constantin – Codrin – Lucian Rachieru (clasa a IX a), a obținut premiul II iar premiul III a revenit liceanului Ionuț – Ricardo Tudor la Olimpiada județeană de Istorie ( la ambii profesor îndrumător fiind Claudiu – Aurelian Visciun); la Olimpiada ”Lectura ca abilitate de viață” (OLAV), Chinzăruc Sabina, clasa a XI-a are locul III, (profesor îndrumător Cristina Matei) iar la Olimpiada județeană de informatică, elevul Victor Zarzu (clasa a XI- a), a obținut premiul III în timp ce străduința elevului Ștefan Tenie (clasa a IX a), a fost răsplătită cu o mențiune. Îndrumător al acestor informaticieni a fost prof. Elena Carmen Melinte.
Și la Etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar elevii de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” au fost la înălțime, echipele de handbal (fete), volei (băieți) și baschet (fete) – coordonate de profesoarele Maria Stanciu și Ana – Maria Chelaru au dus mai departe tradiția de a fi printre cele mai bune din județ.
Pentru noul an școlar, 2020 – 2021 oferta educațională a Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești (în foto 1), este una generoasă. Este de evidențiat faptul că în plină perioadă de pandemie elevii de aici, printr-o acțiune comună coordonată de Consiliul Școlar al Elevilor, de Comisia de Promovare a colegiului, au realizat o întâlnire on – line cu absolvenți ai claselor a VIII a și au răspuns, într-un dialog reușit, tuturor întrebărilor . Menționăm că acest colegiu este cuprins în perioada 2019 – 2021 în două proiecte ”Erasmus” (ce au coordonator pe prof. Virginia Smărăndița Brăescu. Un proiect este de mobilitate, ”Profesori pentru clase inovative! – Activități formative pentru dezvoltarea gândirii creative” iar al doilea de schimb interșcolar (”Dezvoltarea competențelor antreprenoriale pentru elevii cu oportunități reduse”). Ion Moraru