”Voință de oțel” pentru Festivalul – Concurs ”Cânt și joc de la moșii noștri!”

”Voință  de oțel” pentru Festivalul – Concurs  ”Cânt și joc de la moșii noștri!”

O cugetare englezească îndeamnă  oamenii ca ”să zâmbească întotdeauna! Și atunci când ești trist, cineva poate fi copleșit de  acest zâmbet!” Cum devine frumoasa expresie din Marea Britanie când cineva  învinge toate obstacolele și reușește să  realizeze tot ceea ce și-a propus?

În aceste tulburi  vremuri de pandemie, când numărul celor infectați cu Coronavirus este din ce în ce mai mare, doamna Lucica Mușat (președintă a Asociației Culturale ”Cantores Animae” din Târgu Ocna), ” a muncit ca o leoaică” și a reușit să treacă  peste o întreagă tevatură și să organizeze cea de-a VI a ediție a Festivalului –  Concurs Național de muzică ușoară și populară ”Cânt și joc de la moșii noștri”. Cum de a putut trece  peste toate obstacolele ne spune chiar ea, printr-o ”aleasă” vorbă de duh:”Dacă numărăm foile la plăcintă, nu mai facem plăcinte!”

Astfel, după obținerea avizelor de la Direcția de Sănătate Publică Bacău,  cu sprijinul Primăriei orașului Târgu Ocna s-a instalat pe stadionul ”Măgura” scena  unde au evoluat concurenții și s-au asigurat condiții pentru  desfășurarea festivalului! La buna organizare a acestei manifestări și-au adus aportul Poliția și Jandarmeria din orașul Târgu Ocna precum și Casa de Cultură din localitate.

La deschiderea celei de-a VI a ediții a Festivalului ”Cânt și joc de la moșii noștri” a fost prezent Ștefan Șilochi, primarul orașului Târgu Ocna, cel care, prin amenajările din Parcul Măgura și prin  multe  demersuri la autoritățile centrale,  a făcut să strălucească pentru această localitate  blazonul de ”stațiune turistică”. Este de menționat faptul că la sfârșitul acestei manifestări de pe scena festivalului a vorbit Cristian Ciubotaru, administratorul unic al orașului Târgu Ocna, ce a apreciat toată  munca și strădania organizatorilor. ”A fost un festival realizat în vremuri complicate, în care încercăm  să învingem lucrurile negative! Dar vă așteptăm mereu la Târgu Ocna, ca oaspeți și turiști ai acestei frumoase stațiuni”, a declarat Cristian Ciubotaru, felicitând  toți participanții la festival.

 

”Pe repede înainte!”

 

În fața unui juriu  de o prestanță deosebită ( cu  interpretul de folclor Ilie Caraș din Cernăuți președinte, din juriu mai făcând parte  Vasile Cărăbuț  – realizator de emisiuni folclorice, Teodor Isaru  – regizor,  redactor realizator de emisiuni muzicale la Radio România, Doina Baciu – realizator de emisiuni la Radio Iași și interpreta Violeta Popa din Galați), ”împovărați de emoții” pe scenă au urcat concurenți ce au reprezentat mai multe zone folclorice.

         

Tudor și Victor Nicoară (foto 2) au venit  de pe meleagurile  Bistriței – Năsăudului (și au interpretat, aplaudați la scenă deschisă,un cântec din repertoriul  lui Ion Conea), Maria Țucan (de la Târgu Frumos – jud. Iași) a încântat publicul cu ”o zdrobuleancă iute” – ”Bade, bade și iar bade” dar și cu frumosul melos al  unei doine (”Soarele n-a răsăritu / Când la lucru m-am pornitu”) iar Andreea Șerbu din Brăila ne-a  transmis – prin cântec – un mesaj de care să ținem seamă – ”Dorul vine, dorul trece / Omul tot cu om petrece!” Tot de la Brăila, Ana Maria Dărângă  ne-a adus frumusețea unei melodii (”Of, inimioară!),  păstrate mereu ”în  tăcutele și tainicele străfunduri” ale sufletului  iar mai multe speranțe ale cântecului de la Bârlad, al căror talent muzical este  modelat de prof. Narcis Rășcanu, au împodobit această manifestare cu  ritmuri de cântec popular moldovenesc dar și cu mesaje din inimă ( una din interpretele  bârlădence  confesându-se – în acordurile muzicii ușoare – ”mă întreb ce ne-ar opri / să fim mai buni într-o zi?”).  Nu a trecut ”neobservată” nici pandemia, Lavinia Leuștean propunând  juriului și spectatorilor prezenți melodia ”Apa trece  dar pietrele rămân”:”Nu s-a –ntâmplat în lume niciodată  / Să ne fie greu și la toți deodată / Acum că suntem de boală-amenințați / N-o mai fi mult să stăm izolați!”  De la acest festival să remarcăm și faptul că a fost unul ”al debuturilor” Dragoș – Ștefan Țîru și Teodor – Andrei  Țîru (din Moinești) fiind  concurenți ce au urcat pentru prima oară pe o scenă, la fel ca și grupurile de dans modern ”Atomic Dance” și ”La – La Dance” (coordonate de Lucica Mușat, ce au dansat cu multă dezinvoltură, primind prin Premiul I aprecierea juriului) . Atât în cadrul concursului cât și  în extraconcurs ne-a bucurat cu vocea sa o tânără interpretă de folclor (Mădălina Jipa, ea fiind coordonată de cunoscuta solistă de muzică populară Maria Tătaru). Cu dragoste pentru folclor, pentru autenticitatea acestuia Mădălina Jipa (”ex- vedeta” acestei ediții a festivalului târg-ocnean), a reușit să  interpreteze melodii de o subtilă complexitate, ea  fiind  îndrăgostită mult  și de graiul moldovenesc.

Și Oneștiul a fost la înălțime la Festivalul –  Concurs Național de muzică ușoară și populară ”Cânt și joc de la moșii noștri”, care a avut loc la Târgu Ocna. Sub îndrumarea instrumentistului oneștean Miluță Maxim frații Robert și Vlad Tiron (în foto 3)  au prezentat un frumos colaj  de sârbe, pentru care au fost răsplătiți cu premiul I,  același premiu a obținut  și Andrei Nițică (la orgă) iar Fernando Tiron a prezentat  la saxofon în concurs  o melodie de concert (pentru care a luat premiul III). Fiind vorba de premii evidențiem faptul că la muzică ușoară s-a acordat premiul I concurenților Jessica Bejenaru (din Tg. Ocna), Antoniei Scorpie, Mihaelei Manea, Ștefaniei Grigoriu, Mirunei Ștefania Cernat (toate de la Școala de Narcis Music Bârlad, coordonată de prof.  Narcis Râșcanu). Au mai cucerit premiul I  Ana Maria Dărângă (din Brăila), Jasmine Socaci (Tg. Ocna) iar  trofeul de la această categorie a revenit  băcăuanului Ștefan Burghel (îndrumător, Ana Maria Mac – profesor  canto la Școala Populară de Artă Bacău).  La secțiunea Muzică populară, unde trofeul a revenit ieșencei Maria Țucan, de  Premiul I s-au bucurat mai mulți   interpreți: Mihai Alexandru Mateiciuc, Mădălina Jipa, Lavinia Leuștean, Andreea Șerbu, Crina Elena Marcu,  Andrei Nică (remarcat de juriu și pentru  ținuta  și prezența scenică), Elena Laura Mironescu, Denisa Tudoran, Alexandra Voiculescu, Tudor și Victor Nicoară și Amelia Sava. Tot  Premiul I a obținut  și Grupul vocal ”Moștenitoarele” (din comuna Pârgărești), care  sub îndrumarea prof. Ana Tudor are o evoluție artistică în creștere. Toate aceste  tinere speranțe de pe acum și  peste ani, vor promova și valorifica  tradițiile  și comorile cântecului și portului popular românesc, fiind  păstrători ai acestui frumos tezaur. În această idée menționăm că laureați ai Festivalului –   Concurs Național de muzică ușoară și populară ”Cânt și joc de la moșii noștri” (manifestare organizată de Asociația Culturală ”Cantores Animae” în colaborare cu Primăria orașului Târgu Ocna), au un palmares deosebit. Dacă evidențiem doar câteva nume  notăm că  Mădălina Jipa are  pe  un canal  youtube multe melodii înregistrate iar  frații Nicoară (Tudor și Victor, din Beclean –jud. Bistrița Năsăud ) vor fi prezenți la un mare festival național – ”Dulce-i graiul românesc”, al cărui președinte al juriului este Nicolae Botgros, dirijorul Orchestrei ”Lăutarii”.

Ca un premiu frumos al acestei ediții a festivalului menționăm prezentarea concurenților (asigurată de ”mereu romanticul” Robert George Aparaschivei, ce a fost secondat de Karina Vlad (cu urări de mult success pe viitor!).  Sonorizarea a fost o mare provocare în noile condiții de desfășurare a festivalului, ea fiind realizată  admirabil de Emanuel Ghineț. O undă de bucurie în rândul concurenților a venit și prin premiile acordate de  Dana Lungu (director al Postului de televiziune ”Acum TV” , ce a transmis în direct întregul festival). Un fapt  de remarcat al acestei manifestări este și prețuirea  pentru profesorii ”ce modelează”  talentele artistice prezente în festival, ei primind diplome de  excelență  pentru întreaga lor strădanie. Alături de  organizatoarea festivalului – Lucica Mușat, președintă a Asociației Culturale ”Cantores Animae” din Târgu Ocna  au fost membrii acesteia,  Simona Vlad (secretară a juriului) și toți prietenii iubitori  ai folclorului, de frumos și  autenticitate, care o  prețuiesc cu tot sufletul  pe cea care s-a dăruit total pentru ”Cânt și joc de la moșii noștri”. Însuși Ilie Caraș, președintele juriului acestei ediții a festivalului a menționat”Orașul Târgu Ocna are  un mare câștig că o are aici pe doamna Lucica Mușat!” După această impecabilă desfășurare, ea pregătește  de pe acum, pentru a avea loc la începutul lunii octombrie, o nouă ediție a Festivalului ”Stea pe portativ”!    Ion Moraru

 

Distribuie articolul!