”În viață este important să te inconjori cu oameni ce îți pot fi exemplu!”

”În viață este important să te inconjori cu oameni ce îți pot fi exemplu!”

Prin reușirea unei performanțe deosebite  – admiterea  printre primii la Universitatea Heidelberg (Germania), oneșteanca  Oana  Nar (Palimariu)  este fericită că a cucerit ”un vârf înalt” al idealurilor sale! Aceasta pentru că Universitatea Heidelberg (întemeiată în anul 1386), este cea mai veche instituție de acest fel din Germania, fiind azi un renumit centru academic al Europei Centrale. Cu bucuria  acestei mari realizări  ea ne-a împărtășit   câteva din gândurile sale.

 –  Cum a fost acest examen foarte dificil?

–  În anul 2009 am absolvit Colegiul Sportiv “Nadia Comăneci” din Onești, secţia Filologie. În vara aceluiaşi an am obținut la  examenul  de  Bacalaureat media 9.96. Conform baremului de notare în sistemul german, după transferarea notei, am fost admisă la Universitate cu nota maximă 1 şi punctajul maxim 15.  Cu toate că admiterea nu presupune un examen propriu-zis, o condiţie sine qua non este promovarea unui examen de competenţe lingvistice – nivel pentru studii universitare. Personal, dobândirea atestatului  telc Deutsch C1 a reprezentat un examen dificil având în vedere faptul că nu am participat la niciun curs de limbă germană, toate cunoştinţele fiind dobândite pe cont propriu.

– A fost ”marele vis” să  dai examen la  una din cele mai renumite universități din lume?

– ,,Marele vis“ a fost să îi calc pe urme tatălui meu, Vasile Palimariu, care a absolvit Facultatea de Drept. Dar a reuşi această performanţă la una dintre cele mai renumite universităţi din lume este o onoare. La Universitatea din Heidelberg  voi urma cursurile Facultății de Drept.

– Ce însemnătate au în obținerea acestei performanțe  internaționale anii de studiu de la Onești?

– Pentru mine anii de studiu de la Oneşti au  fost cei în care, cu sprijinul cadrelor didactice, mi-am cristalizat cunoştinţele, fapt care s-a reflectat în nota examenului de maturitate.  Aceasta din urmă mi-a asigurat  admiterea la universitate cu punctaj maxim.

– Ce amintiri te leagă de Colegiul Sportiv ”Nadia Comăneci” (azi, Liceul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci”)? Care au fost clipele frumoase  de aici?

– Deoarece  majoritatea timpului l-am dedicat pregătirii pentru examenul  de  Bacalaureat, mai mult decât amintiri, ma leagă de Liceul  cu Program Sportiv  ,,Nadia Comăneci ” oameni frumoşi, profesori dedicați asemenea domnului professor  Zarzu Ioan şi doamnei profesoare Brătulescu Iliana. Acesteia țin să îi mulțumesc și  pe această cale pentru cunoştințele pe care le-am dobândit datorită dânsei, pentru sprijin şi nu în ultimul rând pentru răbdare.

 –  Ce rol a avut în devenirea ta faptul că au fost în preajmă, alături de  un absolvent al Facultății de Drept (tatăl tău) și o profesoară cu deosebite succese in activitate –  Mirela Palimariu?

– În viață este important să te inconjori cu oameni ce îți pot fi exemplu. Eu am avut norocul să am aproape, pe lângă soțul meu şi ceilalți membri ai familiei mele, doi astfel de oameni : tatăl meu şi soția acestuia. În plus față de faptul că m-au încurajat şi susținut pe parcursul acestei etape din viața mea, au fost un exemplu de determinare şi ambiție atât pe plan profesional, educațional cât şi personal. Nu pot decât să le mulțumesc şi să îmi arăt aprecierea prin studiu şi muncă.

– Ce simte  un tânăr  din România pășind ca student al unei universități  de mare prestigiu, cu sute de ani de activitate?

– În primul rând emoţie. Responsabilitate şi mândrie.

–  O întrebare  mai dificilă… Ce le recomandați profesorilor  pentru a descoperi și orienta tinerii către  mari universități cât și pentru a se perfecta în domeniul  învățământului?

–  Rolul profesorului este acela de a ghida elevul, a-l ajuta să îşi dezvolte propriile abilităţi şi a-i deschide noi orizonturi. Comunicarea între profesor şi elev este esenţială. În ceea ce priveşte perfecționarea profesorilor în domeniul învățământului, un bun început ar fi focalizarea sistemului educaţional pe individualizarea elevului şi adaptarea la necesităţile individuale ale acestuia.

– Un mesaj pentru colegii de generație…

– Studiaţi! În calitate de studentă dar şi mamă a trei copii preşcolari susţin cu tărie că educaţia este cea mai în măsură să vă schimbe viitorul.

– Cine va fi Oana Nar  (Palimariu) peste  5 ani?

– Peste 5 ani voi fi absolventă a Facultății de Drept a Universității Heidelberg, în calitate de jurist şi voi fi un exemplu de urmat pentru cei trei copii ai mei aşa cum şi tatăl meu a fost un exemplu pentru mine. Dar nu mă voi opri. Ţinta este să devin procuror şi voi studia atât cât va fi nevoie pentru a-mi îndeplini visul.

Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!