CSM Onești – Clubul Sportiv al performanțelor înalte

CSM Onești – Clubul Sportiv  al  performanțelor  înalte

Având în vedere  ultimele rezultate de la întrecerile sportive care coincid cu  finalul de an competițional cât și situațiile  speciale  create de Coronavirus – multe din competiții având de suferit ca loc și dată – am apelat la  strategul Dorin Arădăvoaicei să vedem cum stau lucrurile  la CSM Onești, un club ce își continuă ascensiunea deși factorii perturbanți sunt  din ce în ce mai numeroși.

– Care sunt rezultatele  – bilanț  ale acestui an având în vedere că  la la Cluj  s-au desfășurat Campionatele Balcanice  de Atletism (Seniori), după care se pare că vor fi  Campionatele Europene de Cros  și posibil Campionatul Național de Ștafetă, care este o formă nouă competițională cauzată  tot de acest virus.

– Cred că ați nimerit bine! Putem vorbi de un bilanț  aproape de final, Campionatul Național  de Seniori, Tineret, Juniori 1, Juniori 2, Juniori 3 ne-au permis în sistemul nostru piramidal, Strategia CSM Onești – să sesizăm multe lucruri bune dar și  minusuri.  Ultima  competiție majoră  a fost Campionatul Național de Atletism pentru Seniori și Tineret, unde ne-am întors cu 32 de medalii, care au devenit un record pentru aceste categorii de vârstă. La seniori am cucerit 15 medalii (una de aur, nouă de argint și cinci de bronz) iar la tineret  18 medalii (8 de aur,  8 de argint și 2 de bronz). Cucerirea acestor medalii ne- a  poziționat pe locul 1, cu mult în fața celorlalți competitori, atrăgând astfel atenția iubitorilor de atletism că CSM Onești este  clubul sportiv al performanțelor înalte. Aș vrea să menționez că aceste rezultate reprezintă  șapte ani de muncă  cu juniorii  (născuți  în mare majoritate  în 2000), care au urcat treptele afirmării an de an promovând la loturile naționale. Este, dacă vreți, schimbul de generații  juniorii de ieri – tinerii și seniorii de azi! Privind tabloul  probelor desfășurate pe  Stadionul Arena din Cluj vom vedea surpriza că CSM Onești are opt campioni naționali de tineret toți  vicecampioni naționali de seniori. Asta explică termenul  de schimbare de generații. Mai mult, la unele  probe pe podium au urcat doi sportivi de la CSM Onești, atât la seniori cât și la tineret. Sigur, în contextul în care  atletismul românesc este departe  de ceea ce a fost cândva! Nu pot să nu remarc  că și performanțele sportive ne apropie  de zona internațională.

– Să luăm probă cu probă…

–  La 100 m a câștigat Tone Gabriel (cu 10 secunde 77 zecimi), la 110 m garduri – Alexandru Iconaru, la săritura în lungime –Gabriel Bitan, la 200 m plat învingător a fost Alin Anton iar la triplu salt fete, Diana Ion. Ea a fost pe primul loc și la săritura în lungime  în timp ce probele  de 100 m garduri și 400 m garduri au fost câștigate de Iulia Banaga. Cred că surpriza  a constituit-o  Angela Olinici, care a obținut  argintul atât la  800 metri cât și la 1500 metri la tineret dar și la seniori. Sportivii noștri au impresionat întreaga asistență, performanțele pe care le-au obținut fiind peste așteptări, ei realizându-și și  baremul pentru Campionatele Europene de Tineret. Alin Anton a obținut locul 2 la 110 m garduri  accidentat iar Andreea Caracudă  a sosit la 100 m garduri pe locul 2, în spatele  Iuliei Banaga. Robert Tabacu a cucerit medalia de argint la săritura cu prăjina, Sorin Ionescu a obținut bronzul la săritura în înălțime (la tineret) iar  Sebastian Moldovan a avut o evoluție pe care o socotesc  foarte bună, acum la încheierea junioratului, atât la proba de  88 m cât și la 1500 m, obținând bronzul și argintul dar și  speranța că în viitor  va deveni  o piesă importantă în angrenajul clubului. Timpii pe care i-a obținut el dar și Angela Olinici îl recomandă pe antrenorul  Radu Munteanu, cel care i-a descoperit pe cei doi sportivi. Sebastian Ionescu îmi demonstrează  că are mari  disponibilități de progres  în anii ce urmează.

– Au mai fost și alte surprize?

– Da! Tot la capitolul ”surprize plăcute” putem trece evoluția  singurului senior, Valentin Tănase, care a fost foarte aproape de  titlul național  cu 10 secunde 77 zecimi în finală dar și a unui bronz la săritura în lungime, unde Gabriel Bitan a obținut ambele titluri, atât la seniori cât și la tineret. Sigur, am lăsat-o la urmă pe mezina lotului deplasat la Cluj, Iarina Ungureanu, născută în anul 2004, elevă a antrenoarei Alina Enescu. În această vară ea ne-a uluit  la proba  de 400 m garduri, în care a devenit campioană națională la junioare 3, junioare 2 și la junioare 1. Ea a obținut aceste titluri în Clujul lui Moina dar și argint la tineret și bronz la seniori. Vreau să cred că  antrenoarea Alina Enescu a găsit-o pe viitoarea Țârlea – olimpica de la Atena la 400 m garduri. Una peste alta, după 27 de medalii  din iarnă și 32  de medalii obținute în vară, se adaugă și acum 32  de medalii în panoplia CSM Onești. O medalie de argint la seniori a fost obținută de Vlad Chiorpec la un concurs  care a avut loc la București la ”proba probelor”, la decatlon…

Prof. Ingrid Istrate, director al Clubului Sportiv Municipal Onești intervine: Îmi pun mare încredere în acești sportivi, pentru care clubul nostru a făcut eforturi  deosebite ca să ajungă aici! De pe acest platou  se văd speranțele de redresare  ale atletismului românesc!

– Premergător  acestor competiții la Cluj  s-au desfășurat  și Internaționalele de Atletism ale României….

– Această competiție ne-a oferit o verificare unde din nou CSM Onești a  confirmat că este lider incontestabil la această oră a atletismului românesc. Vă amintesc că și la Cupa României, la seniori am cucerit 11 medalii  și 8 la juniori, majoritatea acestor medalii fiind de aur! Au strălucit Anton, Olinici, Bitan, Banaga. Aș vrea să menționați că toți acești sportivi învață foarte bine, sunt toți studenți iar pentru clubul nostru, pentru antrenori și pentru părinții lor  ei sunt Generația 2000 a atletismului românesc!

– Domnule profesor știu că  lucrați mereu, într-o perspectivă certă și nu lăsați lucrurile nemonitorizate. Ce se întâmplă  la  nivelul  categoriei de vârstă a juniorilor la atletism?

-M-ai ghicit Nea Ioane! Baza piramidei a fost și va fi  cheia succeselor  secției de atletism la CSM Onești.  Cele nouă medalii obținute la Juniori III ne-au adus în  prim – plan speranțe autentice, despre care  în curând se va vorbi! Bianca Andreea Mocanu  a cucerit  două medalii de aur și una de argint la  80 m garduri și la 100 m și 200 m. Monica Răduca a ocupat locul 2 la 80 m garduri și  locul 3 la  săritura în lungime și la probe combinate,  medalii de argint au cucerit Alexandra Iacob la aruncarea ciocanului și Daria Chițu  la  aruncarea discului. S-au mai remarcat Cristina Balaban,  Alesia Băcanu la  300 m garduri (unde a obținut medalia de bronz). Oricum, generația lui 2006 încearcă să se apropie de generația 2000, cu care ne mândrim acum!

-Pe ce vă bazați?

– Până una alta, notați:  Bianca Mocanu, Monica Răduca, Cristina Balaban, Tania Maximciuc, Alesia Băcanu, Alexandra  Iacob, Daria Chițu, I. Pitulice  sunt nume  care în anul 2021 sper să confirme  speranțele puse în ei. Juniorii II au fost ușor neglijați. Liderii Ioana Ștrirbu, Iarina Ungureanu au confirmat, mai puțin Beniamin Staicu, Lucian Sânpetru, Darius Teghiu  au fost în primul an la Juniori II și încă nu au ajuns pe podium. Sunt foarte atent la piramidă, să elimin ce nu corespunde proiectului și să le consolidez adevărate speranțe. Ne-am despărțit, nu cu plăcere  și regrete de Alexandru Terpezan, Andrei Melnicescu, Sergiu Ursu (”copilul meu de suflet”) și de Angela Moroșanu. Acești sportivi, de reală valoare, nu mai făceau  obiectul  construcției noastre, dându-le dezlegare pentru a activa la alte cluburi. Performanțele lor au fost  și sunt de apreciat însă noi  ne-am propus  să fim un club al viitorului. Pe această  cale le mulțumesc, au fost campioni ai României, chiar modele performante. Pe cale amiabilă  conducerea Clubului Sportiv Municipal Onești  le-a oferit șansa de a -și continua activitatea  la alte cluburi sportive din țară.

-Se vorbește tot mai frecvent de Centrul Olimpic de Aruncări de la Onești…

–  Ca fost membru al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) și sprijinind-o pe prof. Ingrid Istrate să-mi preia locul, încercăm ca să realizăm  un centru olimpic sau mai bine zis o nouă  formă – Centru de Excelență, condus de  antrenorul emerit Doru Agachi, fost antrenor al Turciei, reușind să le aducă  otomanilor trei medalii  la Jocurile Olimpice și la Campionatele Mondiale. Mai mult, lumea a uitat că  antrenorul emerit Doru Agachi a  fost sufletul  Concursului Grand Prix de la Onești, a celor 11 ediții  de aici dar și cel care a  adus României 13 medalii  la competițiile  mondiale și europene  și  a făcut ca Mihaela Melinte  să fie în Top 10 Mondial.  Despre  acest centru dar și  cum arată grupa de aruncări vom reveni într-un articol viitor.    Ion Moraru

 

ULTIMA  ORĂ: ECHIPA  DE ȘTAFETĂ A CSM ONEȘTI  (GABRIEL BITAN , VALENTIN TANASE, GABRIEL TONE  ȘI  ALIN ANTON ) A CUCERIT TITLUL DE CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ !

Distribuie articolul!