Bucurii mai importante decât comorile!

Bucurii  mai importante  decât  comorile!

Ca să găsești ”paradisul” din sufletul intreprinzătorului oneștean Constantin Anton trebuie  să te obișnuiești cu vacarmul traficului Căii Mărășești (agabaritic și cu sute și sute de mașini,  ce străbat în grabă  drumul național Onești – Adjud). Dar și  să privești  spre  lanurile  verzi  (cu mii de flori galbene, la  vremea aceasta),  care se află  după pintenul de deal,  ce dă spre șoseaua de variantă a Oneștiului… Sub ”cerul întunecat și interzis” trebuie să vezi și stolurile de păsări ce zboară spre  dealul Redului – în  aroma fină  de  parfum de lavandă (cultivată  chiar în  marginea  locației ”Paradisul șoferilor”!)  Aceste semne și culori sunt ca  în lucrările  lui Van Gogh, pictorul olandez ce a dezvoltat un stil, de care  este foarte încântat Constantin Anton! El este unul dintre puținii oneșteni care au vizitat Muzeul Van Gogh din Amsterdam-ul  însoritei Olande (o clădire nouă, finalizată în 1973, gata de a primi  în fiecare an 60 000 de  vizitatori) și a adus  acasă, la Onești  ceva din spiritul  acestui  celebru pictor.

Deși a trăit doar 37 de ani Vincent  Van Gogh a realizat lucrări care sunt azi printre  cele  mai scumpe picturi ce s-au vândut în lume! Bărci  de pescari ce par ireale, pomi fructiferi în floare (în culori ce  acum sunt mai strălucitoare, la peste 130 de ani de la realizarea  lucrărilor) dar și celebrul tablou ”Noapte înstelată” se regăsesc  în cel mai mare muzeu din lume dedicat maestrului  olandez. Aici se află și emblematicele picturi cu floarea soarelui, galbenul acesteia simbolizând   gratitudinea,  speranța  și prietenia.    ”Am citit multe cărți despre viața pictorului Van Gogh și m-a cutremurat sărăcia în care acesta a trăit. El s-a apucat de pictură într-o galerie și în 10 ani a lucrat  peste 900 de lucrări și alte sute de  desene și stampe. Am vizitat la Amsterdam Muzeul Van Gogh…Nu se poate să nu rămâi impresionat! Te opreai în fața unui tablou și  visai…”, a mărturisit Constantin Anton.

Lucrând  în turism  a vizitat numeroase expoziții de artă deschise în galeriile  și muzeele  din țară și din străinătate. Și de fiecare dată  a simțit că acesta este un mod  plăcut de a te detașa de toate problemele, care azi sunt mereu ”cu o bătaie lungă”, ce par a se  rezolva cu greu…  Dar vizita la Muzeul ”Van Gogh”  din Amsterdam ( un muzeu al post – impresionismului,  la care  nu e așa ușor de intrat, fiind mulți turiști care vor ca să-l viziteze!), a adus ceva nou pentru Onești! Cele mai frumoase  reproduceri după tablourile marelui pictor olandez au fost așezate de Constantin Anton într-o mică galerie de artă, aflată chiar la stradă! E de notat faptul că  Sala ”Van Gogh” (cum a fost numită această galerie) o afli  după ce la primii pași făcuți aici întâlnești un alt lucru nostim al paradisului – adăposturile din lemn pentru păsările cerului, libere să zboare și să cânte!

Acesta este un  loc  nostim, Constantin Anton mărturisindu-ne că  trăiește aici  o mare bucurie, pe care nu o pot exprima cuvintele!  ”Cât de mult îmi încarcă bateriile  atunci când văd  că cineva privește  frumoasele tablouri, cu lumina  tainicelor  culori  ale lui Van Gogh! Mă  încântă  și îmi dă o stare de bine faptul că tablourile bucură privirea iar aici se poate bea în liniște o cafea ori un suc!” – ne-a mărturisit Constantin Anton.

Dar acest fapt  nu este totul! Întreprinzătorul oneștean  dorește ca  aici să fie o nouă galerie de artă din  municipiu, unde să poată expune pictorii, îndrăgostiții de artele plastice,  cei  care  mai greu ajung  pe simezele  din alte locuri. Și își mai dorește ceva Constantin Anton – să organizeze un concurs pentru elevii de la școlile oneștene, fiind premiați cei care  reproduc cât mai bine un tablou din creația lui Van Gogh! ”Prin marile galerii ale lumii am văzut tineri ce încercau  să creioneze liniile  tablourilor expuse! Eu, dacă pot ca să împlinesc lucrurile pe care mi le-am propus, o fac cu mare  plăcere. Doresc ca să discut cu  profesorii de desen de la școlile  oneștene  și  cele mai frumoase tablouri le premiem!”, a mărturisit Constantin Anton, care …  și  dânsul cochetează frumos cu pictura, în biroul său găsindu-se  și aceste frumoase strădanii!

Cum ”frumusețea are  puterea și darul de a aduce  pacea în inimă” (după cum nota  simbolul literaturii spaniole, scriitorul Miguel  de Cervantes Saevedra), pentru Constantin Anton  sufletul  devine mai ușor pentru că chiar în aceste zile trece pragul  frumoasei vârste de 65 ani! Astfel, în ”caietul vieții” sale se întoarce  o  nouă foaie, pe care au început să fie scrise cuvinte dragi  despre bunătate, fericire și sănătate. ” La multi ani pentru cel mai bun tată din lume, cele mai sincere urări de bine, cu multă sănătate, fericire si noroc!”- este urarea adresată de fiica sa Emanuela Anton, care  a beneficiat de  o bursă de studiu la o universitate din Lisabona și se bucură de frumusețea  limbii portugheze! De Sărbătorile de Paști ea s-a aflat în Republica Capului Verde (fostă  colonie portugheză, situată de-a lungul coastei Africii de Vest).  ”Am regăsit acei oameni frumoși, simpli și demni care, aici, se cunosc între ei formând o mare familie”, ne-a mărturisit Emanuela Anton, noi având  speranța că într-un viitor articol ”Amprenta de Onești” să prezinte lucruri inedite din   această  îndepărtată  zonă a Africii. Alături  de Emanuela  și fratele Ionuț  duce mai departe  frumoasa experiență de viață a familiei Constantin Anton, ce oferă lumii și alte bucurii  pentru a fi  ca o muzică blândă, asemeni cântecului  inimii!       Ion Moraru  

 

Distribuie articolul!