Fiecare a treia persoană în vârstă de 65 de ani și peste locuiește singură
În Austria în 2020, existau 3.988.000 de gospodării private, din care 2.346.000 erau unifamiliale și 56.000 erau gospodării multifamiliale, a raportat Statistics Austria. Un total de 1.506.000 de oameni trăiau singuri. „Tendința către gospodării unipersonale continuă. Numărul lor s-a dublat aproape de la mijlocul anilor 1980”, a declarat directorul general al Statisticii Austria, Tobias Thomas . Per total, mai mult de fiecare a șasea persoană locuiește singură într-o gospodărie privată. În plus, un sondaj a relevat faptul că 80.000 de familii locuiesc în apartamente, 17,2 la sută din locuitorii Austriei locuiesc singuri iar 3,4 la sută în alte forme de coexistență.
Numărul gospodăriilor private a crescut cu 42,4 la sută din 1985 până în 2020 de la 2.801.000 la 3.988.000. Numărul mai mare de gospodării se datorează în esență aproape unei dublări a numărului de gospodării cu o singură persoană (plus 96 la sută).
În toate grupele de vârstă, puțin sub patru din cinci persoane (6.963.000, 79,4 la sută) au trăit cu un partener, ca părinte sau copil din familia de bază. Perioada de conviețuire a părinților cu copiii a fost concentrată în principal în grupele de vârstă de la 35 la 54 de ani.
La persoanele în vârstă, din ce în ce mai mulți oameni trăiesc singuri: o treime (542.000 sau 33,1 la sută) din persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste din Austria trăiau fără alte persoane în gospodărie – adesea din cauza singurătății, a separării sau decesului partenerului lor .
La hotel, în Austria
Orice hotel din această țară garantează o calitate superioară de mai multe stele din toate punctele de vedere. Ele dispun de camere single și apartamente, săli pentru conferințe și seminarii. Zgomotul și agitația rămân afară. Mai degrabă, sălile de conferințe oferă vedere la un fundal natural magnific. Tehnologia de ultimă generație (WiFi gratuit) și designul flexibil al camerei, servicii excelente și zone de comunicare confortabile aduc cele mai bune condiții de cazare. Pe lângă brainstorming, întâlniri de strategie și coaching, distracția nu este neglijată. De la programe de evenimente în aer liber pentru team building până la volei pe plajă și fotbal, întâlnim și o gamă largă de oferte suplimentare. Recepțiile de bere, tururi cu ghid, „fabricarea berii în direct” și degustările sunt un punct culminant pentru fiecare grup de turiști iar un program divers de divertisment și sport aduce varietate zilelor aglomerate. Sunt disponibile zone de fitness spațioase , precum și servicii de înfrumusețare à la carte, zone de scăldat în aer liber ori căzi cu hidromasaj, zone de saună.
Noaptea se transformă în zi în cluburile de dans din hotel iar o idee grozavă este masa rustică pentru grupurile de turiști, într-o atmosferă alpină confortabilă. Pe lângă WiFi, TV cu Sky, radio, aparat de cafea, minibar, balcon mic dejun tip bufet, diverse gustări la alegere dimineața și după-amiaza, inclusiv un coș cu fructe, cafea, ceai, băuturi nealcoolice, băuturi în sala de seminarii, prânz și cină (servite cu 3 feluri de mâncare), turiștii se pot bucura de utilizarea întregii infrastructuri hoteliere.
”Generația pierdută?”
Ziarul nu a uitat nici tinerii absolvenți ai școlilor, ce trăiesc altfel, în pandemie, aceste momente emoționante. Iată gândurile Valeriei Hader: ”Cine nu-și amintește petrecerea de absolvire? Primul sărut, vacanța fără părinți și zilele fără griji din – se părea la vremea aceea – veri infinit de lungi? Pentru majoritatea dintre ei, acesta este un moment minunat, plin de experiențe, impresii și experiențe noi. De asemenea, tinerii doresc să se îndrăgostească, să privească lumea, să se distreze, să câștige primii bani. În schimb, stau acasă și se confruntă cu un viitor incert. Pierderea unei petreceri sau amânarea unei călătorii poate să nu însemne sfârșitul lumii, dar un lucru este sigur: cu puțin înainte de saltul <<în seriozitatea vieții>> aceasta va fi încetinită în planificarea viitoare a sa. Fapt ce este nedrept pentru toată lumea! Există <<Baby Boomers>>, << Generația X>> dar acum tinerilor de 16 – 25 de ani li s-a dat numele de „generație pierdută”. Un titlu pe care două treimi dintre tineri îl resping, pentru că nu este foarte măgulitor. Și greșit! Da, tinerii cresc într-un moment de lipsă. Au pierdut multe petreceri și vacanțe în străinătate, dar au găsit ca oportunități… învățarea la distanță! Astfel ei se confruntă cu o renaștere – ce pentru foarte mulți dintre ei acesta este un lucru care doare…”
Despre (bio) diversitate
Diversitatea de pe planeta noastră este amenințată. În fiecare an, 10.000 până la 25.000 de organisme sălbatice se sting. Aceasta înseamnă aproximativ una până la trei specii pe oră. Vestea bună: puteți face ceva pentru a păstra biodiversitatea!
Principalele motive pentru pierderea biodiversității sunt pierderea și schimbarea habitatelor , schimbările climatice și speciile introduse. Termenul de biodiversitate nu înseamnă doar diversitatea speciilor , ci include și diversitatea din cadrul unei specii și descrie diversitatea peisajelor și ecosistemelor. Biodiversitatea reprezintă abundența vieții.
Dacă vă gândiți la propria grădină, atunci sunt vești și mai minunate: Mai multă trândăvie = mai multă biodiversitate. Grădinarul certificat Erika Saria (în foto 1) știe că <<peluzele cosite nu conțin plante cu flori sau ierburi sălbatice . Când tunderea este mai puțin frecventă, albinele se bucură de florile margaretelor și de toate celelte flori. Deci: lăsați mașina de tuns iarba în picioare pentru o vreme și așezați-vă pe pajiște cu o băutură răcoritoare și urmăriți cum crește iarba. Trebuie să regândim idealul frumuseții! Spațiile verzi curate și sterile nu permit natura. Garduri vii înflorite, peluze cu ierburi, pajiști de flori, paradisuri de albine, biotopuri de apă, grămezi de pietre, tufișuri și frunze, ziduri de piatră uscată , colțuri sălbatice: toate aceste habitate promovează un ecosistem intact .”
Utilizarea intensivă a agriculturii este unul dintre motivele scăderii biodiversității. Din fericire, există și fermieri care sunt conștienți de acest lucru și care promovează diversitatea vieții în munca lor de zi cu zi. Sunt fermierii care reînvie speciile animale și de plante uitate de mult, ce își îmbogățesc pământul arabil cu garduri vii și zone de înflorire și care reduc la minimum utilizarea pesticidelor.
Îți plac plantele și umpli neobosit balcoanele și grădinile cu specii noi, înflorite și ecologice? Perfect! Data viitoare când mergeți într-un tur de cumpărături , asigurați-vă că plantele fac și ceva bun pentru lumea animalelor. De multe ori trecem cu vederea acest lucru, pentru că la urma urmei nu suntem păsări sau insecte și pentru noi tufișurile forsythiei și ale părului de rocă arată cam la fel de delicioase. Dar departe de asta! Erika Saria ne lămurește: <<Arbuștii locali, cum ar fi și trandafirii sălbatici, sunt surse importante de hrană pentru păsări și insecte. Cu cât sunt mai diverse, cu atât mai bine! Atunci când cumpărați plante noi, acordați întotdeauna atenție dacă acestea vor fi benefice pentru lumea animală>>.
Dacă vă gândiți la biodiversitate, ar trebui să priviți și în jos. Deoarece solul fertil este un ecosistem în care acționează nenumărate microorganisme. Nu numai microbii și ciupercile se extind în subteran: de la viermi de pe melc până la aluniță este solul, un habitat dens populat. Cu toate acestea, dacă vă apropiați cu o rolă de asfalt , biodiversitatea s-a încheiat rapid. Etanșarea distruge ecosistemul complex al soluluiși contribuie la schimbările climatice: solul intact se răcește și absoarbe apa, solul sigilat nu. Deci, de ce să asfaltați o alee sau o parcare atunci când mașina poate fi la fel de ușor parcată pe pietre de gazon ? Mai bine să vă gândiți de trei ori dacă într-adevăr trebuie să <<sigilați>> o zonă. Deoarece formarea a doar un centimetru de humus durează 100 de ani! Incredibil – în loc să deschideți o cale, este mai bine să puneți pietre naturale individuale – aceasta este calea care ne conduce către mai multă biodiversitate! ”