Contribuie la o informare corectă și poți salva vieți! ZIUA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ȘI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI – 26 IUNIE 2021

Contribuie la o informare corectă și poți salva vieți! ZIUA INTERNAȚIONALĂ ÎMPOTRIVA CONSUMULUI ȘI TRAFICULUI ILICIT DE DROGURI – 26 IUNIE 2021

Consumul și mai ales abuzul de droguri, traficul ilicit de droguri, rămân probleme majore ale societății în care trăim, devenind în ultimii ani probleme generalizate, cu impact în toate domeniile politice majore. Problematica consumului și traficului ilicit de droguri continuă să creeze mari prejudicii de sănătate persoanelor care consumă și celor apropiați, transformându-se astfel, în probleme de sănătate publică.

În acest sens, în fiecare an, Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) coordonează campania globală de marcare a Zilei Internaționale împotriva Consumului şi Traficului Ilicit de Droguri, propunând diverse teme adaptate problematicii drogurilor la nivel mondial, în scopul conștientizării problemelor majore pe care drogurile ilicite le reprezintă pentru societate și pentru a căror rezolvare este nevoie de o colaborare strânsă între organizațiile guvernamentale și societatea civilă.

Mesajul campaniei din acest an – ”Contribuie la o informare corectă! Poți salva vieți!” – îndeamnă atât instituțiile publice şi ONG-urile cu atribuții în domeniu, cât și pe fiecare individ în parte, să promoveze informarea în ceea ce privește drogurile și efectele acestora din surse oficiale și care au la bază evidențe științifice.

Pentru marcarea, la nivel național, a Zilei Internaționale împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri – 26 iunie 2021, Agenția Națională Antidrog (ANA), în calitatea sa de coordonator național al politicilor publice în domeniul reducerii cererii și ofertei de droguri, se alătură şi în acest an campaniei UNODC, prin organizarea de activități de informare, educare şi conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului de substanțe interzise.

Având în vedere sloganul lansat de UNODC la nivel internațional, a nivelul județului Bacău, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău a organizat alături de Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” Onești un workshop pe tematica prevenirii consumului de droguri în care au fost punctate cele mai noi informații despre situația drogurilor la nivel european, conform Raportului European privind Drogurile – 2021 (COVID-19: ce impact asupra ofertei și consumului de droguri?; principalele constatări privind situația drogurilor la nivel european) susținut de specialistul CPECA Bacău alături de 15 specialiști din cadrul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” Onești.

  De asemenea, pentru a putea contribui la o informare corectă cu privire la problematica prevenirii consumului de droguri, fondul de carte al Bibliotecii Municipale Onești a fost îmbogățit prin oferirea de către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău a 8 Ghiduri de Prevenire în Domeniul Drogurilor adresate specialiștilor – cu precădere specialiștilor în domeniul educației (profesori, psihologi, asistenți sociali, elevi, studenți etc.).

  Totodată, specialiștii CPECA Bacău au susținut în această perioadă activități de promovare a alternativelor sănătoase de petrecere a timpului liber în comunitate și de informare corectă cu privire la riscurile și efectele consumului de droguri și noi substanțe psihoactive la : Liceul Tehnologic „Petru Rareș” Bacău; Liceul Tehnologic Făget; Școala Gimnazială Tărhăuși; Școala Gimnazială „Dani Gergely” Ghimeș; Școala Gimnazială „Mihai Drăgan” Bacău; Școala Gimnazială „Emil Brăescu” Măgura; Școala Gimnazială nr. 2 Măgura; Școala Gimnazială nr. 1 Balcani și Școala Gimnazială Frumoasa. Beneficiari ai acestor activități de prevenire au fost: 625 elevi și 108 cadre didactice. De asemenea, în această perioadă, specialiștii CPECA Bacău au susținut și un atelier de informare în cadrul Programului „Dezvoltare Durabilă prin Competențe Integrate” organizat de Asociația pentru Educație și Formare (ASEF) Bacău, beneficiari ai acestui atelier de informare fiind 75 de cadre didactice din județul Bacău și alte județe din țară.

CENTRUL DE PREVENIRE, EVALUARE ȘI

CONSILIERE ANTIDROG BACĂU

 

 

Distribuie articolul!