In memoriam – inginerului Gheorghe Făgărășanu, Șef Birou Inginerie Tehnologică la Borzești

In memoriam  –  inginerului  Gheorghe Făgărășanu, Șef Birou Inginerie Tehnologică  la  Borzești

In memoriam  –  inginerului  Gheorghe Făgărășanu, Șef Birou Inginerie Tehnologică  la  Borzești

 

Trecerea fulgerătoare în nefiinţă a domnului Făgărășanu ca urmare a infectării cu Covid-19 reprezintă o pierdere grea pentru noi. Domnul Făgărașanu și-a iubit munca și a adăugat mult la evoluțiile tehnice ale companiei noastre marcând istoria Chimcomplex în cei 44 de ani pe care i-a dedicat chimiei și combinatului. Pasiunea pentru ingineria chimică i-a călăuzit toată viața. A fost remarcabil prin aportul său la proiectele extraordinare ale combinatului printre care și integrarea platformelor chimiei românești Oltchim și Chimcomplex. A fost autorul a numeroase invenții și este obligația noastră să îi ducem mai departe moștenirea, să continuăm să lucrăm la proiecte inovative cu aceeași pasiune ca și el.

Venim pe lume și de-a lungul întregii vieți, încercăm să dăm sens zilelor. Unii dintre noi, însă, reușesc să lase în urma lor amintirea pe care generații întregi o duc mai departe. O astfel de amintire o vor duce prin ani mulți dintre cei care l-au cunoscut pe domnul Făgărășanu.

A fost un exemplu de dăruire profesională şi devotament și va rămâne în amintirea noastră ca un coleg care a avut generozitatea de a însufleți generații și puterea de a inspira viitorul.

Cea mai importantă calitate, însă, rămâne titlul său de Om. Este un exemplu demn a unui om care și-a trăit viața cu sens și în plină intensitate intelectuală.

Sincere condoleanţe, compasiune şi solidaritate faţă de familia îndoliată, colegii și prietenii domnului Făgărășanu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 Conducerea Chimcomplex

Regretăm  cu   durere  și  tristețe  plecarea  inginerului Gheorghe Făgărășanu   dintre  noi.. E greu să te  obișnuiesti   cu  această  idee  când  l-ai  cunoscut  și  ai lucrat  cu  dânsul  peste 50  de  ani  pe  platforma   industrială  Borzești. Un om deosebit, un profesionist   de  înaltă  clasă , modest , respectos  și  un  bun colaborator ,  care și-a  dedicat  întreaga  viață  și  muncă   cu rezultate remarcabile  pentru  chimia   din   Borzești.  ”Pâinea lui  zilnică”  era  tehnica  pe  care o  aprofundase   si  o  oferă   cu   răbdare   și  celor  care  o   doreau,  orice  discuție   tehnica  pe care o aveai   era   utilă  și  plăcută. E o pierdere  grea   pentru  familie,  care  să  aibă  tăria  să treacă  prin  această  grea  încercare  și  pentru  platforma  industrială,   care  pierde un om  de  valoare. Îl  vom  păstra   mereu în  amintire  și nu-l vom uita  niciodată. Dumnezeu să-l  așeze  la  loc  luminat, așa  cum  a fost  și  inginerul Gheorghe  Făgărășanu.

 

Ing. Aristide  Ioniță, Director tehnic mecano – energetic la  Chimcomplex  SA

 

Alăturăm acestor  mesaje triste câteva gânduri în amintirea  inginerului Gheorghe Făgărășanu. Ele ne-au fost împărtășite cu mare durere în suflet de  inginerul șef Alexandru Puiu, care a condus  timp de  câteva decenii Secția ATM (Aparatură și Tehnică de  Măsură) a Combinatului Chimic Borzești: ”Inginerul  Gheorghe Făgărășanu a absolvit Facultatea de Chimie Industrială  a Institutului Politehnic Timișoara. Pe platforma industrială de la Borzești ing. Gheorghe Făgărășanu a lucrat ca șef de instalație, șef de secție devenind  apoi Șef Serviciu Inginerie Chimică. A fost inovator și inventator, a elaborat multe  tehnologii de fabricație  pentru Combinatul Chimic. A fost  un foarte bun cercetător, dedicat studiului. În deceniul opt al secolului trecut  se produceau la  Borzești explozii la vasele de clor lichid, ale căror cauze  erau necunoscute și neexplicate. Pentru a analiza  aceste cauze  a fost prezent la Borzești , timp de câteva zile, un expert  al Ministerului Industriei  Chimice.  Atunci,la ora 23 noaptea inginerul Gheorghe Făgărășanu  a  venit cu Tratatul de  chimie scris de  marele  savant Costin Nenițescu și a menționat: <<Am aflat cauza! Triclorura  de  azot în prezența clorului lichid produce  exploziile!>> Astfel, luîndu-se  măsurile  necesare, s-a rezolvat  această  problemă! Inginerul Gheorghe Făgărășanu, care în ultimul timp lucra pentru  diverse tehnologii chimice, a fost un model de cercetător, dedicat cercetării, un cetățean bun. Dumnezeu Să-l odihnească în Împărăția Cerurilor!”

Vestea săvârșirii din viață a inginerului Gheorghe Făgărășanu, care a îndurerat  municipiul Onești și Chimcomplex-ul, pe toți cei ce l-au cunoscut, l-a întristat foarte mult și pe maistrul Mihai Arminia, pensionar  de la Combinatul Petrochimic Borzești, care  ne-a declarat:” Dumnezeu Să-l ierte și Să-l odihnească în pace! Era un om foarte comunicativ, expresiv în vorbire, popular, modest și cu mult bun simț. Profesional, un foarte bun tehnician, inginer chimist apreciat de toată lumea din CCB, ce se implica total în rezolvarea problemelor de orice fel din uzină, și în mod special, de cele tehnice din domeniul  chimiei”.

 

 

Distribuie articolul!