In memoriam – inginerului Gheorghe Făgărășanu, Șef Birou Inginerie Tehnologică la Borzești
Trecerea fulgerătoare în nefiinţă a domnului Făgărășanu ca urmare a infectării cu Covid-19 reprezintă o pierdere grea pentru noi. Domnul Făgărașanu și-a iubit munca și a adăugat mult la evoluțiile tehnice ale companiei noastre marcând istoria Chimcomplex în cei 44 de ani pe care i-a dedicat chimiei și combinatului. Pasiunea pentru ingineria chimică i-a călăuzit toată viața. A fost remarcabil prin aportul său la proiectele extraordinare ale combinatului printre care și integrarea platformelor chimiei românești Oltchim și Chimcomplex. A fost autorul a numeroase invenții și este obligația noastră să îi ducem mai departe moștenirea, să continuăm să lucrăm la proiecte inovative cu aceeași pasiune ca și el.
Venim pe lume și de-a lungul întregii vieți, încercăm să dăm sens zilelor. Unii dintre noi, însă, reușesc să lase în urma lor amintirea pe care generații întregi o duc mai departe. O astfel de amintire o vor duce prin ani mulți dintre cei care l-au cunoscut pe domnul Făgărășanu.
A fost un exemplu de dăruire profesională şi devotament și va rămâne în amintirea noastră ca un coleg care a avut generozitatea de a însufleți generații și puterea de a inspira viitorul.
Cea mai importantă calitate, însă, rămâne titlul său de Om. Este un exemplu demn a unui om care și-a trăit viața cu sens și în plină intensitate intelectuală.
Sincere condoleanţe, compasiune şi solidaritate faţă de familia îndoliată, colegii și prietenii domnului Făgărășanu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Conducerea Chimcomplex
Regretăm cu durere și tristețe plecarea inginerului Gheorghe Făgărășanu dintre noi.. E greu să te obișnuiesti cu această idee când l-ai cunoscut și ai lucrat cu dânsul peste 50 de ani pe platforma industrială Borzești. Un om deosebit, un profesionist de înaltă clasă , modest , respectos și un bun colaborator , care și-a dedicat întreaga viață și muncă cu rezultate remarcabile pentru chimia din Borzești. ”Pâinea lui zilnică” era tehnica pe care o aprofundase si o oferă cu răbdare și celor care o doreau, orice discuție tehnica pe care o aveai era utilă și plăcută. E o pierdere grea pentru familie, care să aibă tăria să treacă prin această grea încercare și pentru platforma industrială, care pierde un om de valoare. Îl vom păstra mereu în amintire și nu-l vom uita niciodată. Dumnezeu să-l așeze la loc luminat, așa cum a fost și inginerul Gheorghe Făgărășanu.
Ing. Aristide Ioniță, Director tehnic mecano – energetic la Chimcomplex SA
Alăturăm acestor mesaje triste câteva gânduri în amintirea inginerului Gheorghe Făgărășanu. Ele ne-au fost împărtășite cu mare durere în suflet de inginerul șef Alexandru Puiu, care a condus timp de câteva decenii Secția ATM (Aparatură și Tehnică de Măsură) a Combinatului Chimic Borzești: ”Inginerul Gheorghe Făgărășanu a absolvit Facultatea de Chimie Industrială a Institutului Politehnic Timișoara. Pe platforma industrială de la Borzești ing. Gheorghe Făgărășanu a lucrat ca șef de instalație, șef de secție devenind apoi Șef Serviciu Inginerie Chimică. A fost inovator și inventator, a elaborat multe tehnologii de fabricație pentru Combinatul Chimic. A fost un foarte bun cercetător, dedicat studiului. În deceniul opt al secolului trecut se produceau la Borzești explozii la vasele de clor lichid, ale căror cauze erau necunoscute și neexplicate. Pentru a analiza aceste cauze a fost prezent la Borzești , timp de câteva zile, un expert al Ministerului Industriei Chimice. Atunci,la ora 23 noaptea inginerul Gheorghe Făgărășanu a venit cu Tratatul de chimie scris de marele savant Costin Nenițescu și a menționat: <<Am aflat cauza! Triclorura de azot în prezența clorului lichid produce exploziile!>> Astfel, luîndu-se măsurile necesare, s-a rezolvat această problemă! Inginerul Gheorghe Făgărășanu, care în ultimul timp lucra pentru diverse tehnologii chimice, a fost un model de cercetător, dedicat cercetării, un cetățean bun. Dumnezeu Să-l odihnească în Împărăția Cerurilor!”
Vestea săvârșirii din viață a inginerului Gheorghe Făgărășanu, care a îndurerat municipiul Onești și Chimcomplex-ul, pe toți cei ce l-au cunoscut, l-a întristat foarte mult și pe maistrul Mihai Arminia, pensionar de la Combinatul Petrochimic Borzești, care ne-a declarat:” Dumnezeu Să-l ierte și Să-l odihnească în pace! Era un om foarte comunicativ, expresiv în vorbire, popular, modest și cu mult bun simț. Profesional, un foarte bun tehnician, inginer chimist apreciat de toată lumea din CCB, ce se implica total în rezolvarea problemelor de orice fel din uzină, și în mod special, de cele tehnice din domeniul chimiei”.