În Gara Mare a Vieții…

În  Gara Mare a Vieții…

Avem o surpriză pentru  numeroșii cititori care au urmărit și au postat comentarii la articolul ”De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit!” (dedicat Gării din municipiul Onești) ! O dată cu publicarea  frumoaselor rânduri  așternute de Felicia Munteanu înserăm și cel mai recent  comentariu la articolul menționat! ”Amprenta de Onești” vă urează  lectură plăcută și… stați aproape  că urmează și alte  surprize  plăcute!  

 

Omul de când se naște și până moare călătorește în trenul vieții sale și oprește în diverse gări. În gara în care oprește omul la naștere se întâlnește cu părinții săi. Ei sunt primii lui prieteni, primii oameni pe care îi cunoaște. Și astfel omul pătrunde în Gara Mare  a vieții sale, prin intermediul trăirii pe care o are acasă  cu cei care-i sunt părinți.

Pe măsură  ce trăiește în lume omul  trece prin multe gări,  în unele coboară, în altele nu, din unele își cumpără produse de tot felul și își înmultește bagajele, din altele nu. Astfel omul care trece din gară în gară nu prea știe în ce tren să urce și nici ce să facă pentru a merge pe o cale precisă.

Se poate spune  că nimeni nu rătăcește  dacă învață să facă doar lucruri utile celor ce sunt în tren cu el. Puterea de a dărui și altor călători din prea – plinul sufletului lor o au doar cei ce au ales să fie lumina. Și cum doar ei dăruiesc, doar ei sunt cei care dăruiesc bucurii înalte pe care știu să le prețuiască.

Bucuria unei călătorii în lumea luminii și împlinirii o au cei buni, darnici, altruiști. Condiția iubirii este una importantă  pentru ca toți călătorii să se simtă confortabil.

Cel ce călătorește singur se simte separat de viață  și nu poate parcurge drumul prea fericit. Cel care minte, se simte adesea legat de minciunile pe care le spune și uită dacă ceea ce spune este adevăr sau minciună, pentru că ajunge să confunde maștile pe care și le-a pus cu chipul lui.

Călătorii ce sunt în lumină pur și simplu știu care este cel care nu spune niciodată adevărul. Astfel în tren se crează compartimente separate, cei buni călătoresc în compartimente separate de cei răi și mincinoși. Trenul are și vagoane de dormit, dar și vagoane clasa întâi și clasa a doua. În vagoanele clasa întâi călătoresc  avuții, cei ce au bani și putere și care se așează  în vârful societății. Cei ce călătoresc în vagoanele de clasa a doua caută mereu  să facă ceva pentru a trăi mai bine. Unii dintre aceștia chiar reușesc să se autodepășească și să treaca în vagoanele  de clasa întâi.

Cei ce încep călătoria în vagoane de clasa a doua se împart în două categorii: cei ce știu să trăiască în lumină și caută mereu lumina și cei care sunt în întuneric.

Cei ce știu să trăiască în lumină sunt calmi, liniștiți,  bucuroși de tot ceea ce întâlnesc în drum. Ei învață mereu să fie aproape de ceea ce este cu adevarat important pentru ei și pentru prietenii și dușmanii lor. Ei sunt cei ce țin lumea pe umerii lor. Cei ce caută lumina sunt cei ce au aspirații înalte  pe  tot parcursul călătoriei. Ei se străduie  continuu să iasă din propia lor neputință și așa să ajungă în vagoanele de clasa întâi.

Destul de mulți cad și cei care rămân în lumina îi ajuta. Drumul lor este plin de ocolișuri și urcușuri și adesea de opriri fără  sens.

Între cei care sunt în lumină și cei ce caută lumina sunt cei aflați în întuneric. Ei sunt cei care îi impiedică și pe unii și pe altii să meargă pe drumul lor. Ei sunt dușmanii care nu pot deveni prieteni, dar care sunt în număr din ce în ce mai mare.

Se pare că între aceste trei categorii de calători mai sunt și alții – muștele, câinii  de  pază, dar nici pisicile nu lipsesc. Muștele  adună  gunoiul din vagoane și- l depun în locuri de ele știute… Câinii îi păzesc pe cei bogați și pe cei săraci cu același devotament iar  pisicile adună  tot  răul de pe călători.

Și astfel toți călătoresc împreună. Unii merg din când în când în vagoane de dormit pentru că au nevoie de odihnă pe drumul lung pe care călătoresc. Așa toți călătorii   merg cu același tren,  sunt împreună cu interese  diferite, cu viziuni  și posibilități diferite asupra vieții. Ei nu pot călători separat pentru că au urcat din gări diferite în același tren.

Lupta lor pentru o călătorie mai bună se desfășoară în planuri diferite. Puterea celor ce nu au nici măcar  cadența unui suflet curat este departe de a aduce beneficii călătorilor trenului.

Cei înegurati indispun, cei bogați nu comunică – se consideră superiori. Și astfel într-o călătorie de o viață  toți călătorii își ocupă locurile pe care le merită. Și cum toți au biletul pe care l-au cumpărat din gara în care au urcat, ei călătoresc atât cât au plătit, unii reușesc să-și prelungească  traseul  iar alții coboară mai devreme. Trenul însă merge mai departe cu călătorii care rămân în el. Nu departe de trenul vieții este întotdeauna trenul morții…

Harul înțelepcunii îl au  cei vii,  când ajung în lumină, dupa ce trec prin gări și halte  importante. În marea gară pe care scrie Cunoaștere  oamenii se adună și caută  puterea creației… unii o caută și nu o găsesc, altii o află dar nu vorbesc despre asta.

Așa stau lucrurile cu toți călătorii trenului și cu toți ceilanți mici călători, cu  aceia ce- i ajută pe călători să fie mai liniștiți, mai răbdători. Lupta dintre cei care știu și cei care vor să afle este și ea dură.

Când unii călători coboară fără a-i anunța  pe cei cu care călătoresc se varsă multe lacrimi și e multă durere. Când unii vin fară să fie doriți și urcă în tren nu sunt primiți cu bucurie. Destul de mult se chinuie să-și găsescă prieteni care să-i ajute să  devină oameni. Între cei care urcă și cei care coboară nu e întotdeauna un raport foarte stabil. Uneori urcă mai mulți decât coboară, alteori invers, în funcție de anotimpul prin care se face călătoria. Pasagerii  unui tren  pot fi uneori mulțumiti, alteori nu, dar toți  depind de lumina pe care o primesc și  de modul în care se adaptează la călătorie. Cantitatea de rău și de bine făcută în viață contează  cel mai mult. Pentru unii călătoria este mai lungă,  pentru alții mai scurtă.

Sunt multe detalii de dat despre viața unui om  dar ”gara și trenul” sunt cele două repere ale vieții omului cu maximă importanță. Gara e locul în care omul s-a  oprit și trenul e mijlocul lui de transport prin viață. Asa e omul,  o ființă care trece cu trenul vietii sale, prin gările prin care alege să treacă.      Articol de  Felicia Munteanu

VERSURILE  DE LA FOTO 1  SUNT SCRISE  DE  POETUL  TRAIAN  DORZ, CARE A FOST  ÎNCHIS   PENTRU CREDINȚĂ  18 ANI

Comentariu  postat azi 20 ian. 2022, la ora 16.05

Viorel Jianu

Imi amintesc , in anul 1968 cind am inceput liceul , stateam pe peronul Garii  Onești si numaram cate vagoane avea o garnitura de tren , gaseam intre 60-70 de vagoane . Orice tren personal avea vagon restaurant , vagoane clasa 1 si 2 . Imi aduc bine aminte cum mai mult de jumatate din garniturile de tren , fie marfa , fie persoane erau trase de locomotive cu abur ( un fel de ”mocanite” pentru ecartament normal ) . Lucrurile au evoluat rapid ( ca trenul ,,,,,rapid😆 ) incat prin anii ’70 calea ferata era electrificata iar locomotivele cu abur erau ….legendă!

 

 

Distribuie articolul!