Papa Francisc a fost prezent în această seară la Privegherea Paștelui, dar nu a prezidat-o, spre deosebire de ceea ce fusese planificat . Ritul a început în atriumul bazilicii Sfântul Petru cu binecuvântarea focului și pregătirea lumânării pascale. A urmat Liturghia Cuvântului și Liturghia de botez, în cadrul căreia sacramentele inițierii creștine au fost administrate la șapte neofiți din Italia, Statele Unite ale Americii, Albania și Cuba. Papa a ținut însă omilia și trebuia să administreze botezurile. Restul liturghiei a fost încredințat cardinalului Giovanni Battista.
Omilia
„Mulți scriitori au evocat frumusețea nopților luminate de stele. În schimb , nopțile de război sunt străbătute de urme luminoase ale morții . În această noapte, fraților și surori, să ne lăsăm luați de mâna femeilor Evangheliei, pentru a descoperi împreună cu ele răsărirea luminii lui Dumnezeu care strălucește în întunericul lumii”. Papa Francisc a spus acest lucru în timpul priveghiului de Paște.
Prima sărbătoare a priveghiului de Paște în Bazilică de la începutul pandemiei de covid a avut participarea a aproximativ 5.000 de persoane. Primarul Melitopolului, oraș ocupat de rusi, Ivan Fedorov, cu trei parlamentari ucraineni (Maria Mezentseva, Olena Khomenko și Rustem Umerov), au fost prezenți în primul rând la priveghia pascală, celebrată la Catedrala ”Sfântul Petru”.. Spre ei s-a întors probabil Papa Francisc când le-a spus: „Cu Isus, Cel Înviat, nicio noapte nu este infinită; și chiar și în întunericul cel mai adânc, steaua dimineții strălucește. În acest întuneric pe care îl trăiți, domnule primar și doamnelor și domnilor parlamentari, întunericul întunecat al războiului și al cruzimii. Ne rugăm cu toții, în această noapte, ne rugăm pentru multele suferințe, noi singuri vă putem oferi compania noastră, rugăciunea noastră, să vă încurajeze”.
Papa a mai cerut să ne deschidem spre speranță pentru că durerea nu va avea ultimul cuvânt. „Prea des – a spus el – ne uităm la viață și realitatea este cu ochii în jos; ne uităm doar la trecerea zilei de azi, suntem dezamăgiți de viitor, ne închidem în nevoi, ne instalăm în închisoarea apatiei, pe măsură ce continuăm să ne plângem și să ne gândim că lucrurile nu se vor schimba niciodată. Și așa rămânem nemișcați în fața mormântului resemnării și fatalismului și îngropăm bucuria de a trăi. Cu toate acestea Domnul, în această noapte, vrea să ne dea alți ochi, luminați de speranța că frica, durerea și moartea nu vor avea ultimul cuvânt asupra noastră ”. „Să ridicăm privirea, să ne înlăturăm vălul amărăciunii și tristeții din ochi, să ne deschidem speranței lui Dumnezeu!”, a încheiat Papa.
NOU ÎN ITALIA!
Consiliul de Miniștri, la propunerea ministrului Afacerilor Regionale și Autonomiilor, Mariastella Gelmini, a aprobat, în examinare preliminară, un proiect de lege care conține „ Prevederi pentru dezvoltarea și punerea în valoare a zonelor montane” . Prevederea introduce măsuri organice menite să încurajeze dezvoltarea economică și refacerea multor teritorii care vor avea ocazia să devină din ce în ce mai mult o resursă pentru țară.
Ministrul Afacerilor Regionale și Autonomiilor, prin Strategia Națională pentru Muntele Italian (SNAMI), identifică liniile strategice pentru creșterea și dezvoltarea economică și socială, accesibilitatea serviciilor esențiale și infrastructurilor digitale, exercitarea efectivă a drepturilor fundamentale ale persoanei. în zonele montane.
Proiectul de lege intervine, în special, prin dezvoltarea următoarelor puncte:
- sănătatea muntelui;
- scoli de munte;
- servicii de telefonie mobilă și acces la internet;
- stimulente pentru antreprenorii din agricultură și silvicultură;
- măsuri fiscale favorabile pentru „tinerele” afaceri montane;.
- măsura „Eu stau la munte”.
În Calabria există 50 de municipii care locuiesc la o altitudine de peste 700 de metri și sunt împrăștiate în toate cele cinci provincii din Calabria. Patru municipalități depășesc 1000 de metri: acestea sunt Nardodipace (VV), San Giovanni in Fiore (CS), Savelli (KR) și Alessandria del Carretto (CS). Mai sunt apoi alte șapte municipii care depășesc altitudinea de 900 m și multe altele între 700 m și 800 m. Vorbim de locuri încântătoare, dar adesea prea puțin valorizate din punct de vedere al turismului cultural și, din păcate, victime ale unei depopulări îngrijorătoare.