DE LA COMĂNEȘTI, DESPRE PHRONESIS, UN TIP DE ÎNȚELEPCIUNE RELEVANTĂ PENTRU ACȚIUNEA PRACTICĂ
Seara de gală Symphronesis – ediția I, 28 octombrie 2022
În preajma liceului meu drag (Colegiul Tehnic Dimitrie Ghika” din Comănești), frunzele clipoceau într-un dans foșnitor. Vântul căra o boare călduță, iar oamenii se adunau, rând pe rând, la Sărbătoarea Symphronesis… Încă din hol ne-a întâmpinat o expoziție – rodul muncii unor mâini tinere și pline de…Cer!(icoane și flori pictate pe sticlă- veritabile tablouri, dar și forme modelate din lut). Alături îi am pe copilașii mei, cărora le insuflu cu toată puterea mea dragostea de artă și cultură, și o mai am și pe mama, stâlpul pe care am putut clădi ce sunt astăzi. În sală e susur, toți copiii frământă emoții, profesorii și părinții deopotrivă.
Zâmbete și-un decor de gală! Scena are o broderie florală cu parfum de toamnă… Astăzi e sărbătoarea copiilor! Întâlniri îmbrățișate de un ocean de binecuvântări: Dumnezeu a Trimis ceata îngerilor săi întru întâmpinarea acestei seri. Îi revăd pe părintele Enea, părintele Simion Anăstăsoaie și pe tatăl său, pe părintele Adrian Țuglea, pe părintele Mercurie, pe părintele Amfilohie, pe părintele Vasile Ropotoaia și pe părintele Teofil Anăstăsoaie, reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, clipă în care mă cheamă o lacrimă, melancolia unor experiențe trecute. Printre cuvinte și saluturi aud ”Să nu lași pana!”. Părintele Teofil îmi adăpa sufletul cu încă o ascultare. Așa voi face, părinte!
Se anunță a fi un spectacol de anvergură ce conjugă prezențe deosebite din oraș, dar și din întreaga zonă. Îi avem alături pe primarul orașului Comănești, Viorel Miron, pe subprefectul județului Bacău, Narcis Jitaru, profesori de seamă ai liceului și ai școlilor din împrejurimi, directori ai unor instituții ce au sponsorizat evenimentul. ”Sala de festivități”, așa cum o numeam încă din anii de liceu, se umple treptat. Revederi! Simfonia sufletelor iubitoare de frumos, de artă, de cultură, de Hristos, care-I pictat în ochii de copil.
Faldurile roșii scapără scânteia unei fetițe… Bun venit! Începe Gala Symphronesis! Luminile se sting, apoi un grup de copii luminează scena: imnul țării răsună din glasurile lor limpezi ca steaua înaltului. ”Priviți, mărețe umbre”, cum norodul plantează semințe de aur din care să crească viitorul țării. Inima tace și ascultă.
Moderatoarea, Cătălina Pintilie, ne comunică faptul că ne aflăm la ediția I a acestui eveniment și îi dă cuvântul părintelui Simion Anăstăsoaie. Din mărturisirea domniei sale, aflu că Phronesis este visul minunatei sale soții, căreia îi dedică această seară. Ei se prezintă înaintea publicului cu ”copiii frumoși ai României frumoase de mâine”! Vorbește cu emoție și tresărire. Deplânge schimbările sistemului educațional din ultimii 30 de ani, definind performanțele elevilor ca elemente ale zonei miracolelor, apoi declară: ”În același registru dorim să ne încadrăm și cu acești copii, în seara aceasta!”. Curge un șirag cu mulțumiri adresate întâi lui Dumnezeu, apoi familiei, prietenilor, rudelor care cred și susțin ideea și proiectul acesta numit Centrul Educațional Phronesis, apoi domnului primar, autorităților locale, sponsorilor- domnul Alexandru Agachi (HS Baco Panels), Danibrum, Grenlandsakjonen, părinților, profesorilor și voluntarilor. Părintele Simion Anăstăsoaie încheie cu un îndemn, acela de a ne împlini misiunea, de a pleca din lumea aceasta cu demnitate umană.
Urmează o proiecție video care ne familiarizează cu toate tipurile de activități pe care le desfășoară copiii în cadrul acestei instituții făuritoare de artiști. Un ropot de aplauze! Dar să cunoaștem ”Phrofesorii”! Sunt invitați pe scenă: Samuel Colpoș (saxofon), Alin David (chitară) și Lucia -Cristiana Iordache (pian), care interpreteză piesa ”Perfect”(cover Ed Sheeran, 2017). Îi cunoaștem prin muzică! Acorduri calde…Alin unduie corzile vocale, apoi i se alătură clapele și suflul: o armonie profesionist clădită pentru gala din această seară… Se retrage Alin. Rămân Sami și Lucia în rochia unei partituri cu volane jucăușe: Original Rags (Scott Joplin, 1899) – carisma unei melodii care îndeamnă la vis, la zâmbet…
Copiii sunt…copii! În sală, unii aleargă, spre încruntarea părinților, unii zumzăie, prilej de ”Șșșșt!”, unii imită instrumentiștii… tabloul perfect! Într-o zi vor ajunge și ei, vor ajunge acolo, pe scenă! Cortina se trage, lumina adoarme… se pregătește spectacolul. Respiro cu clinchet de freamăt și glasuri ce-nalță mai sus de freamăt…tonul!
”Pe planeta Micului Prinț…(…)Floarea aceasta era foarte tulburătoare(…)Eram prea tânăr ca să știu s-o iubesc!(…)Devii răspunzător de ceea ce ai îmblânzit!”. Odată cu stingerea acestui glas cald al poveștii, s-a ivit o pajiște de copii și o angelică voce la braț cu sunetul clapelor de pian: ”Every morning you are dreaming!” (Edelweib din filmul ”Sound of music”, 1965 în interpretarea Mădălinei Anăstăsoaie). Pe fondul acesta muzical mă încearcă lacrimi, în seara aceasta am pecetluit o idee într-un dialog cu un om minunat și-mi zic: Spune-i lui Dumnezeu visul tău și El îl va împlini la vreme potrivită!
O tihnă în condei! Îmbrățișând palmele fiului meu, ne alăturăm corului de copii Symphronesis în ritm și veselie: ”Do Re Mi”- cel mai iubit cântecel al copilăriei! Apoi, zidind bucuria momentului, Cătălina Pintilie, moderatoare a evenimentului, interpretează piesa ”Hallelujah” (Cover Leonard Cohen, 1984).
Venind tocmai de la Ierusalim pentru a lua parte la bucuria fratelui său, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie ne-a spus o poveste cu tâlc, pentru a rotunji sensul întâlnirii din această seară: era odată un împărat bogat și înțelept, ce avea o singură fiică, pe care o iubea foarte mult. Dar a venit ziua în care să-și aleagă prințesa…un prinț și să se căsătorească. Venind deci, prințul respectiv și cerând de la împărat mâna prințesei, înțeleptul tată se întristă. Nu ar fi vrut să stea împotriva iubirii lor, însă de-ar fi încuviințat, fiica sa ar fi plecat în ținutul îndepărtat din care venise prințul. A stat și a cumpănit și, deși era mâhnit, s-a gândit așa să le zică: să construiți o casă lângă palat, iar acolo eu să pot veni oricând mi se va face dor de fata mea! S-au înțeles și astfel i-a dat binecuvântarea ca tată, pentru căsătorie. Sensurile pe care iudeii le atribuie poveștii sunt acestea: casa era biserica și împăratul, Dumnezeu. El Vine ori de câte ori îi este dor de noi. Parafrazând, părintele Teofil ne-a spus: ”Trimiteți copiii la Phronesis, care este casă a înțelepciunii, pentru ca ei să se întâlnească cu aceasta!”
Nouă copii purtând litere desenate pe hârtie au umplut scena, explicându-ne în versuri ce înseamnă de fapt PHRONESIS! Frumoși și luminoși, apoi alți copii cu suflete vioaie au luat cu asalt spațiul. Corul de copii Symphronesis a interpretat Imnul PHRONESIS! Un final de basm! Aici, în Comănești, Dumnezeu a Deschis cerul și a Vărsat cu îndemânarea Sa divină binecuvântare, talent și curaj! PHRONESIS- UN VIS ÎMPLINIT!
Articol realizat de Mădălina Andreea Miron, președintă a Grupului de Literatură și Artă ”Metafore comăneștene” din Comănești
IMNUL PHRONESIS (muzică și text: Lucia- Cristiana Iordache)
I.
O prietenie rară se leagă-ntre noi acum,
La început de viață și de drum…
Cu glasuri împreunate pe unice armonii,
Ne bucurăm încă să fim copii!
Refren:
Aici, în Comănești, găsești tot ce-ți dorești –
Cultură prin căldură, fără ură…
Și împreună noi creștem frumos cu voi!
E realitate sau e vis – PHRONESIS!
II.
Cum Micul Prinț pe- o planetă, pe-un scaun cu floarea lui,
Privește blând razele-apusului,
Privim și noi viitorul, ce vine-nspre noi grăbit,
Întâmpinându-l ca pe-un răsărit…
III.
Sophia e-nțelepciunea, Phronesis e sora ei,
Cum demult era Marta, Mariei;
Așa și noi deopotrivă visăm, dar și împlinim,
Iar inima de gheață o topim…
IV.
În față e-o filă albă, un portativ neumplut –
Atâtea note de așternut!
Aripi să ne dați și multă încredere inspirați
Și nu vom fi Mici Prinți – ci Împărați!