”Încărcați cu amintiri”, într-o frumoasă dimineață cu ”ferestre deschise”, foști elevi și profesori s-au îndreptat către Școala Gimnazială ”Emil Racoviță” din Onești (pe strada Venus), la împlinirea a 50 de ani de la inaugurare. Atmosfera a fost una copleșitoare întrucât cu toții, cei prezenți, au trăit frumusețea unei sărbători deosebite, sporind emoțiile cadrelor didactice de aici, care, din prinosul recunoștinței pentru tot ceea ce oferă această școală, au organizat multe momente aniversare. Unul, foarte important, a fost dezvelirea unei plăci comemorative, la împlinirea a 50 de ani de activitate a școlii, în cinstea patronului spiritual – Emil Racoviță, mare savant, explorator, biolog și speolog român, fondator al biospeologiei (știința ce studiază fauna din subteran, din peșteri și pânze freatice). ”Parafrazând” vorbele acestui mare savant – ”dar cine poate povesti în rândurile de forme, ce mii de ani le-au tors cu nesfârșita lor răbdare din caierul de piatră?”, vom consemna momentele frumoase și pline de căldură ale acestui eveniment. La dezvelirea plăcii comemorative au fost prezenți Laurențiu Neghină, primarul municipiului Onești, Elena Pașcu Apăvăloaie (consilier local), preotul Justinian Alupei, paroh la Catedrala Ortodoxă ”Pogorârea Duhului Sfânt” și numeroșii invitați, care au sărbătorit trecerea unei jumătăți de veac de la inaugurarea acestei școli. Bucurându-se de prezența în mijlocul cadrelor didactice ale acestei școli Laurențiu Neghină, primarul municipiului Onești a dat asigurări că ”în iarna acestui an nu vor fi probleme cu încălzirea unităților de învățământ din municipiu”.
Un puternic sentiment de mândrie a trăit la acest eveniment și Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local al Oneștiului, bucuria sa fiind răsfrântă în cuvintele: ”Momente emoționante, surprize pregătite de talentații elevi și de cadrele didactice ale școlii, întâlniri ale generațiilor de elevi și de profesori, totul, într-un cadru de poveste creionat în jurul lui Emil Racoviță. În dar, am oferit un portret al speologului român al cărui nume îl poartă școala, realizat de pictorița oneșteancă Luminița Pătrățeanu, dar și o poveste despre acesta, care pe mulți dintre cei prezenți i-a bucurat”.
Atelierele tematice în care au fost cuprinse toate clasele acestei școli au arătat oaspeților, în zi de sărbătoare, puterea creatoare atât a cadrelor didactice dar și a elevilor! La școala, frumos împodobită cu decor de toamnă, au fost prezenți și preșcolarii, elevii au desenat, au cântat și au prezentat și o scurtă scenetă teatrală la biblioteca școlii (îndrumați fiind de bibliotecara Mihaela Beres)
Dacă la atelierele tematice de lucru elevii Școlii Gimnaziale ”Emil Racoviță” s-au întrecut pe ei, uimind și oaspeții prezenți la sărbătorirea împlinirii a 50 de ani de la inaugurarea acesteia, ”masa rotundă” a confesiunilor ”a atins” sensibilitatea multor suflete, care ”au zidit aici” clipe de lumină. Prof. Lenuța Teșulă, director a acestei școl, i-a întâmpinat pe oaspeți cu cuvintele: ”Cu toții nu suntem doar colegi ci o mare familie!” Sala de sport a școlii a devenit un loc în care elevii de azi și-au arătat recunoștința pentru marele savant Emil Racoviță, care în studiile sale s-a aplecat și asupra vieții balenelor, pinguinilor și a unor păsări antarctice, fapt ce i-a adus o reputație bine meritată. Inedit a fost și modul de omagiere al elevilor, sub îndrumarea cadrelor didactice (a prof. Alina Graur), ei au scris câteo scrisoare naturalistului care, cu nava ”Belgica”, în anii 1898 – 1899, s-a aflat, printre ghețuri, în căutarea Antarcticii. ”Erați atât de fericit încât ați fi dat orice numai să explorați ținuturile de gheață! Înțeleg că între noi este o distanță foarte mare, dar vă admir pentru tot efortul depus”, a scris un elev în scrisoarea sa.
”Aici începe drumul pe care orice elev trebuie să-l parcurgă în viață pentru un viitor strălucit!”, a menționat prof. pentru învățământul primar Simona Andrei, care a pus mult suflet în organizarea acestui eveniment alături de prof. Elena Daniela Coșa, străduindu-se ca fiecare moment să fie unul de neuitat pentru toți cei prezenți. Prof. Simona Andrei a fost și cea care a prezentat un mănunchi emoționant de vers și de gândire al prof. Vasile Cojocaru, care a activat timp de 10 ani (între 1998 – 2008) ca director al acestei școli. ”Mă adresez ție, copile, / omul de mâine! / nimic altceva, nimic mai mult, decât om! Îmbrățișează pământul, să știi de unde vii/ Simte și trăiește frumosul!”
”Nu șovăi, nu te-ndoi, nu te-ntrista, mergi drept și biruie-n furtună”
La acest eveniment prof. Elena Daniela Coșa a avut misiunea de a-i prezenta pe foștii profesori și pe foștii elevi, care au ținut să fie prezenți la sărbătorirea a 50 de ani de la înființarea Școlii Gimnaziale ”Emil Racoviță”. Ei au primit diplome cu un înscris mai mult decât admirabil: ”Nu șovăi, nu te-ndoi, nu te-ntrista, mergi drept și biruie-n furtună”. De la început prof. Elena Daniela Coșa a menționat că „această școală oneșteană, care a purtat numărul 10, a fost o școală de nota 10 ! Printr-o pregătire profesională și printr-un comportament moral deosebit al cadrelor didactice au venit și rezultatele iar generații și generații de elevi au făcut ca azi să sărbătorim 50 de ani de tradiție, în obținerea performanțelor și a competențelor!” Făcând o mărturisire de suflet prof. Elena Daniela Coșa a privit spre anii săi de la începutul activității sale didactice și s-a confesat:”Au fost multe momente fericite! Îmi aduc aminte de primii pași la această școală, în anul 1996! Și iată, au trecut 26 de ani! Aici m-am format și mi-am împlinit visele! În cancelarie era o multitudine de fețe luminoase!”
Cu gândul ”să menținem școala la aceleași standarde și chiar mai sus” prof. Elena Daniela Coșa a evidențiat foștii elevi (deveniți medici, avocați, profesori, cadre militare, jurnaliști), ei formându-se la această instituție de învățământ a Oneștiului, aflată în cartierul Orizont. Printr-o înregistrare video a trimis gândurile sale Ioana Șerbu, jurnalist la Antena 1, în timp ce preotul oneștean Nicolae Zaharia (fost elev al școlii), a rămas încântat de ”oamenii deosebiți care au așezate frumos trăsăturile sufletești”, pe care îi poartă în suflet și în rugăciune mereu! Mihai Murcescu a revenit la Școala Gimnazială ”Emil Racoviță” după… 22 de ani, amintindu-și ”de anii frumoși ai copilăriei”. El a îmbrățișat preoția și în sufletul său are împlântată credința că ”dacă școala educă mintea, biserica educă sufletul!” Și Florin Burlacu (preot acum), a primit o diplomă ”în semn de recunoștință și admirație pentru strădania permanentă de a da strălucire actului educațional”. Primirea unei asemenea diplome de către Cristi Groza (realizator de emisiuni tv, fost elev al acestei școli, frate al cunoscutei interprete de muzică ușoară Loredana Groza), a fost asemănată cu ”puterea” unui premiu – ”Stăpânul inelelor” (el fiind asemeni seniorului care, în dorința de a stăpâni pe Pământ, a adunat toate inelele puterii!). La acest eveniment a fost prezent și Florin Balaban, fost elev al școlii, care în 1992 a participat la Jocurile Olimpice de la Barcelona în echipa de badminton a României! El a fost însoțit de mentorul său în acest sport – venerabilul profesor antrenor Mircea Agapi, care a ținut un scurt cuvânt despre performanța unică a lui Florin Balaban (stabilit în prezent în străinătate). ”Să nu tăiați aripile tinerilor! Noi suntem produsul dumneavoastră!”, a menționat un fost elev la ”Racoviță”, cuvintele sale fiind expresie a ”latineștelor” NIHIL SINE DEO! Mai romantic și întrebându-se ”avem viitor?”, cucerit de ”razele soarelui strălucitor”, Virgil Lupașcu a fost în asentimentul tuturor afirmând ”școala continuă să fie ce a fost, să producă valori!” Mesajul său a fost completat de Adrian Negoiță, care a remarcat:”Școala este o familie! Trebuie să avem grijă de ea! Transmiteți dragostea mai departe și oferiți aripi ce sădesc în sufletul elevilor viitorul!” Între elevii acestei școli prezenți la ”sărbătoarea împlinirilor” am remarcat pe Robert Ionuț Chiriac (jurist al Primăriei Onești) și Mariana Filote, care au urmărit cu încântare fiecare moment al acestui eveniment.
Ascultând întâi toate aceste cuvinte frumoase, în atenția celor prezenți au apărut și foștii profesori și învățători,cu ”argintul tâmplelor”, gândindu-se la trecut, preocupați și de viitor dar cu bucuria de a trăi frumoasele clipe de aniversare. A fost evocată doamna Elvira Stănescu, director al Școlii Gimnaziale ”Emil Racoviță” și au fost rostite gânduri dintre cele mai cuceritoare (”Viața este continuarea școlii fără de școală!”). O distinsă învățătoare ”a umblat prin amintiri” și a declarat:”în toamna care dă ghes pentru lucruri bune eu îmi amintesc că de-a lungul anilor am avut 300 de elevi, care au meritele lor, incontestabile și-au valorificat priceperea de a învăța!” Ea a dat și un sfat învățătorilor de azi:”să-i învețe pe elevi discernământul informațiilor care năvălesc în fiecare clipă” Pentru unii profesori ”clepsidra vieții s-a oprit la 50 de ani de activitate”. Pornind de la versurile populare ”Trec anii prin toate cele / Și cu bune și cu rele”, menționăm că învățătoarea Leonida Groza (prezentă la acest eveniment alături de soțul Vasile Groza și de fiul Cristi), a precizat – în iureșul aplauzelor – că timp de 22 de ani a activat la Școala Gimnazială ”Emil Racoviță” și ”nu mi-am uitat meseria de mamă, soție de părinte!” Ea a arătat că ”un învățător trebuie să se transforme în actor” iar foștilor elevi, le-a scris un mic poem:”Chiar de i-am uitat de nume / De ei îmi amintesc / Mi-era drag să-i privesc / Cum scriau, cum citesc / De-aia îi iubesc!” Sala de festivități, unde a avut loc acest eveniment a rezonat cu bucurie la cuvântul profesoarei Victoria Statnic, venită de la Iași pentru a împărți această bucurie a revederii, ea urându-le celor prezenți: ”Să iubiți natura, frumosul și să fiți înconjurați de oameni drepți și cinstiți”. Ion Moraru