Zilele luminoase, când trăiești cu impresia că poți și ”să atingi o stea”, sunt cele care aduc un nou pas al vieții și orice efort îți este rodnic în ceea ce ai propus să împlinești! De la începutul anului școlar 2022 – 2023 în învățământul băcăuan este nou înființat Centrul Județean de Excelență Bacău. Acest centru funcționează cu un număr de 36 de grupe de elevi, distribuite pe trei zone, municipiile Bacău și Onești și în zona Moinești – Comănești. De la prof. Felicia Filip, director al Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” din Onești am aflat mai multe lucruri despre cursurile de excelență care se desfășoară la această instituție de învățământ:”La Onești avem un număr de 7 (șapte) grupe, două din acestea fiind pentru elevii de gimnaziu și 5 pentru elevii de liceu. Astfel, la limba și literatura română și la fizică avem grupe atât pentru elevii de gimnaziu cât și pentru cei de liceu, iar la limba engleză, informatică și la tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) avem câte o grupă pentru elevii de liceu”.
Este de remarcat faptul că primul pas la acest nou centru județean de excelență s-a făcut cu selecționarea cadrelor didactice care susțin cursurile de la obiectele de studiu menționate. Au fost selectate cadre didactice cu rezultate deosebite în activitate, care manifestă interes constant față de pregătirea pentru obținerea de către elevi a performanțelor în învățătură. Iată profesorii care activează la Onești pentru grupele de elevi ale Centrului Județean de Excelență: Alina Cosma, Adina Mitroiu și Cristina Matei (la Limba și literatura română), Lenuța Basoc și Costin Ionuț Dobrotă (la Fizică), Felicia Filip și Adina Crina Drug (la Limba engleză), Otilia Panfil, Daniela Piștea, Carmen Melinte și Cristina Buzatu (la Informatică și la Tehnologia informației și comunicațiilor.”Selectarea elevilor și tinerilor capabili de performanțe înalte s-a făcut în baza rezultatelor pe care aceștia le-au obținut la olimpiadele și concursurile școlare dar și prin testarea aptitudinilor școlare, individuale și colective, a unor teste de inteligență și creativitate. Astfel, 41 elevi au fost admiși pe baza portofoliului iar 93 s-au înscris la testarea care a avut loc în luna octombrie a anului trecut”, a declarat prof. Felicia Filip. Ea a mai menționat că ”pe elevi îi pregătim pentru performanță în cursuri care au loc după un grafic stabilit”.
Este de remarcat faptul că elevii care urmează aceste cursuri au obținut rezultate de prestigiu după primele luni de la înființarea Centrului Județean de Excelență Bacău. Astfel, elevii s-au evidențiat la Concursul Regional ”Spoken English” organizat la Iași de M.A. T. E. (Moldavian Association of Teachers of English), de unde participanții oneșteni (îndrumați de profesorii Felicia Filip și Drug Adina-Crina), s-au întors cu 5 premii I și 2 premii II. Numeroase activități interesante și instructive au fost ținute și la grupele de la Limba română. ”Noi și Eminescu…” și participarea de excepție la Festivalul Internațional de creație ,,Freamăt de codru și ape” (care a avut loc la Slănic-Moldova la mijlocul lunii ianuarie) precum și activitatea complexă despre ”Text de frontieră și discurs poetic – Din germeni de trăire se naște Logosul… Comunicare și cuminecare” au fost susținute de profesor lector Adina Mitroiu. Tot la grupa de Limba și literatura română prof. lector Alina Cosma a familiarizat elevii cu ”tainele” descrierii literare în timp ce prof. lector Cristina Matei a prezentat importanța păstrării valorilor spirituale și a tradițiilor în societatea actuală pornind de la două ”decupaje” – “De azi și de demult” (Barbu Delavrancea) și “Despre frumusețea uitată a vieții” (Andrei Pleșu). Ea a realizat o activitate deosebită la sărbătorirea Zilei Naționale a Culturii, pornind de la o vizită virtuală la Memorialul de la Ipotești.
De asemenea, excelența în educație este reflectată și prin cele 18 calificări ale elevilor Colegiului Național ”Dimitrie Cantemir” la Etapa națională a olimpiadelor școlare.