Să ne bucurăm de ”căutările” artei! - Amprenta de Onesti

Să ne bucurăm de ”căutările” artei!

Să  ne  bucurăm de ”căutările” artei!

Expoziție  cu lucrări de  Dany & Gheorghe  Zărnescu la Bacău

 

Este mai lesne a vorbi despre recentul eveniment expozițional de la Bacău (de Expoziția  ”Colaj”, cu lucrări de  Dany & Gheorghe Zărnescu), pornind de la cugetarea  scriitorului Anatole France  – „Iubirea își găsește în ea însăși tot scopul și toată mulțumirea.”

Această expoziție a fost găzduită de Galeria ”Nouă” și reprezintă prinosul pe care an de an Gheorghe Zărnescu îl aduce soției sale Dany, trecută spre vămile văzduhului. ”Nu este vorba despre un colaj ci de acel lucru care i-a unit pe acești doi oameni, dincolo de viață și  dincolo de moarte. Acești doi  oameni  au fost un  tot unitar și continuă să fie  pe simeze  atât timp cât George va fi  împreună cu noi! Apreciez enorm de mult faptul că o secundă nu a uitat-o și o secundă nu a trăit fără ea, dincolo de ceea ce înseamnă aparență și visul ce se numește viață!”, a menționat Carmen Poenaru, președintă a Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România, care a deschis vernisajul acestei expoziții. Participanții, prezenți în număr mare la acest eveniment, au păstrat un moment de reculegere în amintirea artistei plastice Dany Zărnescu.

Fiind  ”stăpân în harul  său”, criticul de artă Iulian Bucur, de la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din Bacău și-a pornit expunerea  amintind că ”pentru a face un colaj  un artist își face niște  zemuri, imersează hârtii și ca-ntr-un fel de purgatoriu, se rebotează aceste hârtii, de unde ies mai curate, mai arse.  Apoi sunt  rupte și reconstruite”. Parcă într-o transfigurare a atmosferei  acestei expoziții, în care se simțea aevea prezența artistei plastice Dany Zărnescu, Iulian Bucur a menționat:”Am întrebat-o pe Dany  << de ce atâta negru? >> și mi-a răspuns că  << negrul  nu există! >>  Această  culoare are aceeași capacitate  de a reflecta pe care o are și albul! Dany știa acest lucru și a imersat  hârtiile mai mult sau mai puțin, mai dulce sau mai amar, pentru a-și spune povestea! Fizicianul Isaac Newton a ales șapte culori  ca spectru. Culorile sunt șapte  pentru că șapte sunt și planetele!”

Într-un ”respiro al reverenței pentru artă” criticul Iulian Bucur ne-a mai entuziasmat încă odată, mărturisind:”Știm din vremea lui Michelangelo că sculptura  se face îndepărtând și căutând  înăuntru sau adăugând… Să ne-o închipuim pe Dany Zărnescu adăugând și invitându-ne să vedem în negru orice metaforă! Lucrările lui Dany  sunt despre această capacitate ce numai femeile o au: să țină oglinzile spre soare și spre lumină și să reoglindească lumea!”

Retoric  privind (poate în speranța unui răspuns), criticul de artă Iulian Bucur a fost cel care a  și răspuns întrebării sale:”Cum își face negrul Gheorghe Zărnescu? În multe feluri, cu lemnul nu băgat în zemuri întunecate, în purgatorii, în iaduri ci în foc! El a umblat prin toate galeriile  orașului cu lemn incinerat! Gheorghe Zărnescu și el colează atunci când aduce obiectele  ce le găsește în lumi subterane. Lucrările lui sunt  niște atingeri de obiecte, până la îmbrățișare! Gingașul se lasă  cuprins de brutal! Marele-l atinge pe mic!”

Cum fiecare cuvânt al criticului de artă Iulian Bucur era sorbit de publicul avizat prezent la vernisajul noii expoziții, acesta a mai menționat:”Aveți  voie să vă bucurați din toată inima  de această expoziție! Dany Zărnescu a plecat undeva, de lângă noi și este aici! Ea face ca anumite mistere ale vieții să fie rezolvate! Mulțumesc pentru liniștea pe care mi-ați oferit-o!”

În această atmosferă Gheorghe Zărnescu și-a amintit: ”La început Dany  făcea  lucrări de grafică… a vrur să facă  gravură! Eu făceam  colaje iar ea desene…și a început ca să taie aceste desene! Eu lucram cu scândură și cuie, le băgam în foc! Ea a rămas la negrul ei tot timpul, până a descoperit în zona Sucevei niște catrințe, pe care le putea lucra… Să ne bucurăm de această întâlnire!”

*Inedită la vernisajul  acestei expoziții a  fost prezența unui grup  de cășuneni, ce admiră mult lucrările  realizate  de artistul plastic  Gheorghe Zărnescu, fiu al meleagurilor Cașinului. Inginerii Gheorghe  Costea, Gheorghe Tudose, ”iscoditorul de comori” a văii Cașinului, Constantin Tudose și vărul său Nicu Tudose, veșnicul îndrăgostit de poeziile lui Nichita Stănescu, s-au aflat la această expoziție, de care s-au bucurat foarte mult! (foto 2)

* * Cei care se regăsesc  prin  pictură sunt invitați azi 5 mai 2023 la Bacău, la Galeriile de Artă ”Ion Frunzetti”, la ora 17.00, la o nouă expoziție cu lucrări semnate de Gheorghe Zărnescu. Acest eveniment  este așteptat  mai mult  decât ”un dialog al culorilor”, pentru că, după cum a mărturisit Gheorghe Zărnescu, ”cel mai frumos succes este  întâlnirea cu oameni dragi!”.         Articol realizat  de  Ion Moraru

Distribuie articolul!