Se cuvine azi, la Ziua Oștirii Române, să relatăm despre Ceremonialul militar – religios care a avut loc pe Dealul Coșna, într-un cadru mirific din comuna Pâtgărești la 11 august 2023. Acest ceremonial este cel mai pios omagiu adus eroilor căzuți în Primul Război Mondial pe meleagurile trotușene, el desfășurându-se an de an la înălțimile la care bravii noștri ostași și-au dat viața în lupta de reîntregire a neamului românesc.
Astfel, într-o frumoasă zi de vară sute de locuitori din zonă, elevi ai școlilor gimnaziale din comuna Pârgărești, zeci de autoturisme precum și camioane militare au străbătut , prin cavalcade de praf, drumul de o frumusețe de nedescris care urcă pe Dealul Coșna, la cota 789 metri. Acolo se află Ansamblul Monumental ridicat pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial pe aceste locuri. Prin inspirația Asociației ”Prospectorii Istoriei” două ”cruci gemene”, înlănțuite cu frumoase jerbe din plante naturale veghează aceste înălțimi, locul unde se află Ansamblul Monumerntal oferind și cea mai vastă panoramă a Văii Trotușului și a înălțimilor montane din jur, satele și orașele trotușene zărindu-se cum au ”cuibărite” clădirile în vasta câmpie ce se deschide înspre Tuta și Onești ori pe ”firișoarele de apă” ( Slănic, Oituz, Dofteana, Vâlcele, Caraclău), care ”se strecoară” printre dealuri și micile creste ale Măgurii (la Târgu Ocna) și Nemirei.
”Eroii sunt vii, sunt stâlpii pe care se clădesc identitatea României! Fiecare erou căzut la datorie este asemeni unei lumini ce nu poate nimeni să o cuprindă! Luna august e luna de sacrificiu pe care soldații români au dăruit-o gliei strămoșești și azi aducem un prinos de recunoștință pentru fiecare dintre ei! Au căzut eroic câștigând libertatea unui neam îngenunchiat! Dealul Coșna este punctul de întâlnire a celor ce simt și cred în România Sfântă! Aici este lucrarea vie a sufletului românesc iar monumentul care a fost înălțat pe acest deal a devenit o mărturie vie că este dreptul nostru de a recupera istoria! Mulțumim Armatei Române și tuturor celor care au urcat și și-au înălțat sufletul la cota 789 a Dealului Coșna pentru o Românie Sfântă și prosperă!” Aceste cuvinte ale Mesajului ÎPS Ioachim Băcăuanul, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului s-au făcut auzite prin glasul părintelui protopop Ioan Bârgăoanu, de la Protoieria Onești peste toate înălțimile Coșnei. El a amintit că ”pentru Biserica Ortodoxă Română acest an este de a omagia pe cel care este unic- Eroul necunoscut!”
Ceremonialul a continuat cu o slujbă catolică săvârșită de un sobor romano – catolic din comuna Pârgărești pentru ca apoi să susțină un discurs pilduitor pentru aceste vremuri Pierre Humber Pacqueteau – atașatul militar al Ambasadei Republicii Franceze în România. Este de remarcat faptul că sus, pe înălțimile Coșnei, pentru prima oară pe meleagurile băcăuane, s-a vorbit despre cruntele vremuri pe care le traversăm, în care și România este angrenată în contextul internațional actual, oaspetele francez declarând: ”Sper că niciodată nu va trebui să ne confruntăm unii cu alții, că putem trăi în pace și să ne construim împreună viitorul într-o Europă unită! Cu toate acestea pacea este amenințată! Bărbați și femei se confruntă cu moartea, cu chinul războiului! Vechi amintiri, pe care le credeam uitate, ies la suprafață! Împreună cu NATO, soldații din țările NATO se pregătesc pentru a evita escaladarea acestui conflict, izbucnit între Rusia și Ucraina! Din Franța suntem pentru un efort de apărare colectivă și să nu existe niciun dubiu, doar împreună putem îndepărta spectrul războiului! Să nu cădem în erorile trecutului și să facem totul pentru a păstra pacea!”
Un cuvânt deosebit a rostit și jurnalistul francez Jean-Christian Tirat – din partea Asociației ”Souvenirs Francais” (similară Asociației Naționale ”Cultul Eroilor” din România), care a menționat: ”Suntem foarte mișcați de omagiul adus armatei franceze, care sub conducerea Generalului Berthelot a luptat pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial. Aici locotenentul Paul Edouard Berge, a murit în luptă, a căzut eroic pe Dealul Coșna. Aducem și noi omagiu bravilor soldați români, care au luptat în Franța în ultima conflagrație mondială! Pentru a vedea paradisul putem să închidem ochii! Amintirile sunt ale noastre iar nemurirea este a eroilor! Trăiască România și prietenia franco – română!” Doamna Ruxandra-Lucia Dumitrescu – jurnalist la ,,Obiectiv Media București”, descendentă a eroului francez Paul Edouard Berge, a amintit la 106 ani de când bunicul său a căzut în ultima linie de apărare de la Coșna vorbele acestuia:”Înainte băteți! Noi nu vom muri niciodată!”
A susținut o alocuțiune și colonelul (în rezervă) Dan Prisecaru, inițiatorul proiectului de omagiere a eroilor de pe Dealul Coșna (din comuna Pârgărești). Pornind de la îndemnul ”să nu uităm lecțiile mari ale trecutului” colonelul (în rezervă) Dan Prisecaru, a declarat:”Aici au avut loc confruntări armate îndârjite în Primul Război Mondial și au căzut la datorie mii de ostași. În lupta armată militarii se află sub jurământ! Scopurile războiului nu sunt decise de militarii din front!” Făcând apel către autoritățile județului Bacău el și-a exprimat speranța pentru a se realiza cu fonduri europene nerambursabile, Proiectul istorico-turistic, cultural și memorial , «Drumul Memoriei», care să includă toată zestrea de opere comemorative de pe aliniamentul Oituz, Coșna, Mănăstirea Cașin, Cireșoaia și zona adiacentă.”
În strictul Ceremonial militar – religios, care a avut în program depunerea solemnă de coroane și o paradă militară, a vorbit și Generalul Corneliu Postu – directorul Statului Major al Apărării, ce a evidențiat în cuvântul său:”În toate timpurile libertatea și dreptatea poporului de a-și hotărî liber soarta au fost scump plătite. Militarii români au crezut în aceste drepturi și valori iar jertfa lor se vede în ceea ce trăim azi! Prin comemorarea jertfei lor astăzi noi adăugăm un mic gest de onoare și de mulțumire pentru tot ce ne-au lăsat!” Generalul Corneliu Postu a făcut o referire și la … războiul din Ucraina:”Acesta constituie un avertisment pentru noi toți și ne arată că trebuie ca să fim vigilenți mereu, să întărim capacitatea de apărare a țării. Războiul din Ucraina are o semnficație deosebită la nivel regional.”
Când steagurile tricolore ale României și Franței fluturau în vânt, pe înălțimile Coșnei, în albastrul cerului au survolat câteva elicoptere, într-un frumos spectacol aerian. Grațioase, au plutit ,în parașutare militară, pe aceste locuri de legendă steaguri tricolore, care au dat o însemnătate specială sublimului eveniment de cinstire a memoriei eroilor. Felicitări autorităților locale ale comunei Pârgărești, primarului comunei Marius Gabriel Gheorghiță, Asociației Prospectorii Istoriei, Regimentului 15 Infanterie, Statului Major al Apărării și Filialei Iași a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, care a cuprins și un moment de reconstituire a unei lupte de pe dealul Coșna! Ion Moraru, Fotografii Liviu Rusu