O întâlnire admirabilă a avut loc zilele trecute (miercuri 14 aprilie) la Aula Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti” – marea handbalistă băcăuancă Narcisa Lecușanu s-a aflat în municipiul de pe Trotuș pentru a lansa volumul ”Povestea vieții mele”. Dacă ”pe axul central” al municipiului Onești (pe B-dul Oituz), din loc în loc copacii te îmbie cu parfumul primelor flori ale primăverii, vis-a –vis, la biblioteca oneșteană, respectând normele în vigoare ale pandemiei, aula a devenit un adevărat amfiteatru. Aici, un număr limitat de persoane ( invitați dar și jucători și jucătoare ale Clubului OK Sport Onești), s-au bucurat de întâlnirea cu cea care, prin performanțele obținute alături de echipele în care a jucat, a ridicat sălile de sport în picioare, făcând ca jocul de handbal să fie și mai iubit. Autoarea cărții ”Povestea vieții mele”, Narcisa Lecușanu are un palmares deosebit în activitatea sportivă: câștigătoare a ”Cupei României” (în 2007), cvadruplă campioană a Ligii Naționale din România (în anii 2007, 2008, 2009 și 2010), câștigătoare a ”Cupei Macedoniei” (în 1997, 1998) și a Campionatului de handbal al acestei țări (în 1997, 1998). În Liga Campionilor a fost semifinalistă în sezonul competițional 2008 – 2009) și vicecampioană (în sezonul 2009 – 2010) . În anii 2002 – 2007 Narcisa Lecușanu a fost de două ori învingătoare a ”Cupei Winners Cup”, ea deținând și titlurile de vicecampioană mondială ( obținut în 2005 în Rusia) și de campioană mondială (la Campionatul Mondial de Tineret, desfășurat în Brazilia, în anul 1995).
”Sufletul” organizării acestui eveniment a fost profesorul Corneliu Sburlan, ”cel care ține pe linia de plutire handbalul oneștean” – după cum a remarcat Narcisa Lecușanu. Viceprimarul municipiului Onești, Adrian Jilcu, consilierul primarului Laurențiu Neghină pe probleme de sport, prof. Mircea Agapi, directorul și consilierul de imagine al Clubului Sportiv Municipal, prof. Ingrid Istrate și prof. Dorin Arădăvoaicei au fost invitații prezenți la această lansare de carte. În sală, alături de talentele sportive ale handbalului de la OK Sport Onești s-au aflat și profesorii – antrenori care îi îndrumă – Adrian Sava Oancea și Laura Roșu, inedită fiind participarea a două handbaliste ce au deprins sportul de la semicerc la acest club – Ștefania Jipa (legitimată la CSM București) și Mălina Avădanei (jucătoare la Corona Brașov, ”o stângace de mare perspectivă”-după cum a menționat profesorul Corneliu Sburlan).
Cu cuvinte calde, de apreciere a fost întâmpinată fosta handbalistă Narcisa Lecușanu de către Ionuț Tenie, directorul Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”, el menționând că lansarea cărții ”Povestea vieții mele” este o manifestare deosebită pentru această instituție. Privită cu multă admirație și înconjurată de cărți, de banner-ul acestei lansări, odată cu prezentarea cărții Narcisa Lecușanu a deschis un dialog deschis cu cei prezenți în aula bibliotecii oneștene. ”Tare mult îmi place să reprezint țara, România!”, ”Dacă vrem să devenim ceva, trebuie ca să lucrăm în această direcție! Depinmde de noi!”, ”Trebuie să investim în ceea ce dorim!”, ”Să fim fayr – play!” – sunt câteva din mărturisirile Narcisei Lecușanu de la această întâlnire , care încet – încet s-a transformat într-o adevărată LECȚIE DE SPORT, DEOARECE MICII HANDBALIȘTI DIN ONEȘTI AU AVUT ÎN PREAJMA LOR UN ELOCVENT MODEL.
Ei au asaltat-o cu numeroase întrebări, fiind interesați de foarte multe lucruri din strălucita activitate competițională a Narcisei Lecușanu. Irina Căruceriu, Darius Roșu, Alexandru Bontaș (fiul cunoscutului handbalist oneștean Mitică Bontaș), dar și Anastasia Necolaescu și alte colege ale sale au fost cei care i-au adresat întrebări, Narcisa Lecușanu trebuind să dea un răspuns și la întrebarea ”Cum este să bați toată Germania?”. La întrebarea dacă ”s-a gândit vreodată că o să ajungă așa departe?” răspunsul Narcisei a fost clar: ”Aveam proiecția și voiam mult să ajung ceva!” Ea ”a atenționat” pe tinerii sportivi prezenți, de rolul important al învățăturii, menționând că ”sportul este una și ceea ce putem învăța e altceva!” O întrebare ” pur tehnică” i-a fost adresată de prof. Dorin Arădăvoaicei, consilier de imagine la CSM Onești: ”de ce a agreat diferența dintre un conducător de joc și inter?”, răspunsul Narcisei fiind : ”Aveam detentă foarte bună, săream tare și aruncam tare! Plus că sunt creativă!” Prof. Dorin Arădăvoaicei a mai subliniat un lucru notabil: Narcisa Lecușanu s-a ridicat ca sportivă din cartierul Letea al Bacăului, care a dat sportului românesc și alte nume sonore, Ioana Vasilca (portar al echipei de handbal feminin Știința Bacău, ea apărând poarta României și la Jocurile Olimpice)și Mihaela Melinte (nume de referință a sportului românesc, atunci când e vorba de aruncarea greutății), fiind două dintre acestea.
Plus- valoarea sportului oneștean
La această frumoasă întâlnire cu Narcisa Lecușanu a fost prezentă și prof. Ingrid Istrate, director al Clubului Sportiv Municipal Onești, ”un om al sportului care face foarte multe pentru sport!” – după cum a menționat chiar marea handbalistă. ”Am ajuns la concluzia că orice aduce în față sportul este important!”, a menționat în deschiderea cuvântului său profesoara Ingrid Istrate, director al CSM Onești, ea fiind secretar general al Federației Române de Gimnastică și membră a Comitetului Olimpic și Sportiv Român precum și membră în Biroul Federal al Federației Române de Haltere. ”Să nu uităm că Oneștiul, cu oameni onești, a apărut pe harta lumii datorită gimnastei Nadia Comăneci. Aici am avut o puternică echipă de handbal masculin, de aici a pornit Vasile Pușcașu și a cucerit prima medalie olimpică a României la lupte libere. Tot de la Onești Florica Lavric la canotaj a obținut o medalie olimpică iar halterofilului Radu Gelu i-a revenit una din primele medalii olimpice pentru România! Să iubim sportul, indiferent de forma lui!”
Amintind că a cochetat cu gimnastica până la o anumită vârstă, opt ani fiind profesor la Liceul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci” și de 12 ani este în funcția de director al Clubului Sportiv Municipal Onești, prof. Ingrid Istrate a transmis un însuflețitor mesaj celor prezenți la lansarea de carte care a avut loc la biblioteca municipală:”Fără perseverență, fără dorința de a reuși n-avem cum să ajungem acolo unde dorim! Luați în seamă imboldul Nadiei Comăneci – <<visați tot timpul!>> Nimic nu e imposibil! Sigur visele voastre se vor împlini!” Prof. Ingrid Istrate, director al CSM Onești a felicitat Clubul OK Sport , care se află în pragul împlinirii a 10 ani de la înființare și a adresat și un mesaj plin de actualitate tuturor sportivilor acestui club oneștean: ”Nu renunțați, tocmai acum în vremuri de pandemie, la mișcare! Indiferent de tipul ei mișcarea nu poate să creeze decât sănătate! Să sperăm că vor veni vremuri mai bune!”
Celor prezenți li s-a adresat în final din nou Narcisa Lecușanu, de această dată cu câteva imbolduri dintr-un ”Decalog”, pe care l-a așternut pe hârtie profesoara Gabriela Gârmacea din Onești în urma lecturării incitantei cărți ”Povestea vieții mele” . Iată câteva din ”reperele” acestuia: ”Să înțelegi mereu complexitatea jocului de echipă”, ”Încrederea în ceilalți te face mai puternic”, ”Nu renunța niciodată la căutări!”.
Lansarea volumului Narcisei Lecușanu s-a încheiat cu o generoasă ”sesiune de fotografii”(realizată de Roxana Căruceriu, ce are o mare pasiune pentru arta fotografică) dar și ci oferirea de autografe de către autoare. De la această sesiune și ”Amprenta de Onești” vrea să fie cât mai generoasă, profesorul Corneliu Sburlan evidențiind faptul că ”pentru Onești un asemenea eveniment a fost emblematic. Aceasta deoarece marea handbalistă Narcisa Lecușanu este în prezent membră în Comitetul Executiv al Federației Internaționale de Handbal iar în anii 2016 – 2017 a fost secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului”. Ion Moraru