Viață, viață, drum cotit!

Viață, viață, drum cotit!

ARTICOL   DE    PROF.   NELU   MAȘALA,  ONEȘTI

Așa cum familia este leagănul sufletului fiecăruia dintre noi, și folclorul este vatra culturii spirituale populare. Întotdeauna România pitorească a debordat de eroi, talente și profesioniști. Cum linia vieții e ireversibilă firește că sunt inevitabile acele momente care ne tulbură existența. În tot acest zbucium planetar iubitorii noștri de folclor și-au luat astăzi, 21 noiembrie rămas bun de la cel mai longeviv artist popular. Fiul Siriului, de-acum legendarul, Benone Sinulescu a plecat  dintre noi alăturându-se colegului și totodată marelui său rival, Ion Dolănescu. ”Garda de aur” a folclorului românesc mai supraviețuiește doar prin aripa feminină reprezentată de Irina Loghin, Maria Ciobanu și Sofia Vicoveanca. Titanul muzicii populare s-a stins la 84 de ani în comuna Bârzava, județul Arad, zona de baștină a soției sale, acolo unde se retrăsese de ceva timp din dorința de a scăpa de forfota Bucureștiului precum și de amenințarea perfidului covid.

Moștenind vocea tatălui și debordând de talent, artistul avea să-și lanseze primele sale piese (”La Lenuța sub cerdac”, ”În munții Buzăului”, ”Străina mamii, străină”) la radio încă de la 18 ani. Însă adevărata sa glorie a început odată cu intrarea în ansamblul ”Ciocârlia”, moment  care l-a propulsat în galeria celor mai iubiți artiști ai neamului. A cântat alături de celebritățile acelor vremuri: Maria Tănase și Maria Lătărețu, Ioana Radu și Ion Luican. Aproape firesc a devenit și interpretul favorit al familiei Ceaușescu. Nelipsind de la evenimentele private ale președintelui comunist avea să evolueze ulterior chiar și pe scena teatrului ”Balșoi” din Moscova, la Kiev, în Coreea de Nord, Austria, etc. Tind să cred că afinitatea ”celui mai iubit fiu al poporului” pentru ”nea Beny” i-a adus și un deserviciu genialului artist. Nu pot percepe altfel mizeria care a circulat ani în șir despre o presupusă crimă a buzoianului la adresa propriei soții, grosolănie ce rivaliza doar cu infecțiile propagate la adresa ”prințișorului Nicu” despre închipuitele ”atentate” asupra titanului Florin Piersic și a inimitabilului Duckadam ! Peste toate geniul lui Benone a făcut din prenumele său un brand mitic. Pentru orice tânăr artist, maestrul a fost un adevărat precursor dovadă fiind primul duet din muzica populară alături de Irina Loghin. Succesul de care s-a bucurat ”ideea lui Benone” a fost preluat și de alții, de poveste rămânând cuplurile (oficializate chiar) Maria Ciobanu și Ion Dolănescu, și respectiv Maria Cornescu și Nelu Bălășoiu.

La sfârșitul anilor ’90 atunci când muzica populară își pierduse din farmec în abordarea noii generații, nestăvilitul buzoian pune bazele unei trupe cu un stil muzical nemaiîntâlnit până atunci: etno-dance. Așa s-a rebranduit marele Benone, renunțând chiar și la perucile purtate în vremurile apuse. Măiestria și numele marelui artist alăturat trupei ”Ro-Mania” au darul să-i fi propulsat spre celebritate. Veselia și energia dezlănțuite de persoana sa l-au impus în sfera generațiilor succesoare. Au urmat colaborări și cu alte trupe ca: Etno, K1, Ho-ra, Millenium (de la Chișinău), etc, fiecare bucurându-se de vocea și experiența celebrului buzoian. Un rol deosebit a avut maestrul și în lansarea lui ”Fuego” ori a cântărețului-imitator Nicolae Datcu, pomenind aici de cei mai cunoscuți. Timbrul vocal aparte și melosul specific zonei de interferență au făcut din Benone un artist ”enervant de melodios” cum prietenos îl descria o colegă. El a fost dovada vie că în artă nu există vârstă reprezentând cea mai însemnată ancoră muzicală peste vremuri, liantul care a legat toate generațiile ultimei jumătăți de secol.  Unicul artist român cu peste 2 000 de turnee, cu peste 40 de discuri și peste 100 de melodii, Benone Sinulescu a fost în cei aproape 60 de ani de carieră un reper al cântecului popular. Fiind decorat de 3 președinți ai României (Dej, Ceaușescu și Iliescu), artistul este și primul interpret de muzică populară cu videoclip pe MTV! Îndelungata sa carieră și anvergură ei incontestabilă pentru orice regim face din Benone Sinulescu, cu certitudine, cea mai mare voce masculină a folclorului românesc. La renumele avut, artistul ar fi prins fără tăgadă măcar un mandat de parlamentar, la fel ca alți colegi. Însă caracterul, generozitatea și mai ales discreția au constituit ariergarda sa în fața scornitorilor de cancan.

Pe linie sentimentală soarta a vrut ca Elena, prenumele cântat în una dintre primele sale melodii (”La Lenuța sub cerdac”) să-i fie predestinat pe veci, dar și decesul să se fi produs la exact o zi după celebrarea a 40 de ani de conviețuire cu soția sa! Marea sa iubire, despre care cu apăsare spunea că a întâlnit-o mai târziu decât și-ar fi dorit, a reprezentat echilibrul și culoarea din viață sa. Unicul lor regret constituindu-l faptul că viața nu le-a oferit și bucuria nașterii unui moștenitor.

Fizic, artistul a avut un 2021 greu încercat. Dacă toamna ni l-a răpit pe îndrăgitul artist, vara e cea care a tras primul semnal de alarmă. Trecând cu dificultate peste acea cumpănă, abordarea problemelor medicale a suscitat oarece contre între soție și fostul lui impresar. Nu marșez pe tema respectivă întrucât fiecare om / familie are dreptul la intimitate cunoscându-și mai bine ca oricine bucuriile și tristețile sufletului. În schimb pentru respectarea adevărului necenzurat trebuie menționat că, precum Mîțu-Stoian, și Benone Sinulescu era vaccinat, după cum spunea chiar fostul său impresar. Problemele pneumologice, carotida, poate și altele, coroborate cu vârsta au dus la dispariția îndrăgitului artist. Cum spunea unul dintre cântecele sale, captivantul urcuș al tinereții ia o cotitură inopinată pentru oricare muritor de rând. Iar coborâșul poate fi uneori mai anevoios decât ne-am dori. Tocmai de aceea floarea dulce a vieții, acea ”tinerețe trecătoare”, trebuie prețuită pe măsură pentru că ”roata vieții” se tot învârte, dar în sens unic și … nu la nesfârșit. Ascultând în duet vocea caldă și blândă a lui Benone împreună cu naiul aprig și duios a lui Zamfir simți cum te transpui într-o altă dimensiune a artei populare. Pentru că ”Benone este o lacrimă de cântec  românesc autentic. E o voce senină și caldă precum cerul din pânzele lui Grigorescu…!” exact așa cum ni-l descria actorul Dan Puric. Maestrul a fost unicat prin simplitatea și modestia sa. Datorită impresionantei sale cariere va rămâne nemuritorul genului iar dispariția lui îndoliază o țară întreagă, nu doar pe cei de la poalele Zărândului și de pe valea Siriului. Onorurile militare de azi, 21 noiembrie ne-au demonstrat că Benone Sinulescu nu va rămâne doar cel mai iubit buzoian din toate timpurile. ”Nea Beny” a fost ”ma Sinulescu.eurele artist al fântânilor care acoperă dragostea”. ”Când sunt trist, mă minunez să știu că există” spunea cândva regretatul Fănuș Neagu. Acum scriitorul brăilean îl are din nou aproape și poate se bucură alături de alte genii ale nației de marile reprezentații de gală de pe infinita scenă de … dincolo de nori !

Drum lin printre îngeri, maestre și mulțumim pentru bucuria oferită românilor … ani și ani la rând! Parcă-ti și aud stejarul  plantat în Crângul Buzăului cum spune tuturor aceiași legendă … a fost odată Benone !

Dumnezeu să-l odihnească !

P.S.

Mapamodul fierbe, lumea se trezește … mai există o speranță !

 

 

De pe site-ul Benone  Sinulescu. eu

Cum am devenit Benone? Asta e bine de povestit: mama mea fiind țărancă, în timp ce era gravidă, avea o surată. Ce înseamnă surată? Se lega o frăție între femei. Și surata mamei era gravidă, și mama. Și ele acolo citeau o carte, Genoveva de Brabant . Era o povestioară, am citit-o și eu când eram mic, de curiozitate, să știu de unde mi se trage numele. Această  Genoveva născuse și ea un copil, un băiat pe care îl chema Benoni, în limba italiană ar însemna Fiul durerii. A trăit în pădure, printre animale, printre căprioare și, citind mama această carte, așa mult i-a plăcut încât a zis că, dacă naște băiat, o să-i pună numele Benoni, și dacă naște fată o să-i pună numele Genoveva. Și mama a născut băiat. Deci Benoni. Între timp s-a transformat numele, a devenit Benone.

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!