CFR Amfibie (CFR cu două fețe)

CFR  Amfibie (CFR  cu două fețe)

Soarele, vremea frumoasă  și dorul de ducă  ademenesc necontenit! Când lumea se înghesuia pe litoral, mi s-a părut mai bună ”o porție de munte”, sub un cer perfect albastru, în aerul ozonat al  brazilor, cu o ”doniță” de apă eco și o stacană de vin rece alături! Așa că, învingând comoditatea strecurată  în oasele noastre  de pârdalnica pandemie, am poftit în vagoane și ”la deal, băiete”, în țara luiCreangă, la Piatra Neamț. Legăturile și așteptările în gări acceptabile, în patru ore  problema urma să fie rezolvată. Se putea și cu  mașina, doar  în două ore, dar am preferat trenul pentru comoditate, siguranță  precum și pentru  absolvirea de anumite  chinuri a celui de la volan.

Până la Bacău lucrurile au mers bine. Acolo însă, vorba humuleșteanului, am constatat că ”pornisem cu graba și ne-am întâlnit cu zăbava”! Drumul de fier Bacău – Piatra Neamț nefiind eectrificat, ”operarea de către CFR” se realizează  cu locomotive  ce funcționează cu motorină. Factorii responsabili au ajuns la  concluzia că două locomotive sunt suficiente, numai că, în ziua cu pricina, locomotiva  trenului ce venea spre Bacău s-a defectat. Cealaltă, pregătită  pentru vagoanele care urmau să ajungă la Piatra Neamț a fost împrumutată de urgență și trimisă în ajutorul surorii gemene. Așa că am rămas fluierând a pagubă, așteptând mai bine de o oră inteligenta rezolvare a situației. Călătorii nu-și ascundeau of-ul, puneau întrebări, dar  le răspundea doar vocea de robot a megafoanelor, care necontenit repeta același lucru. Ei blestemau ceasul când le venise ideea să plece  la drum, aminteau în limbaj cam frust  de cererile salariale ale ceferiștilor… Singurii resemnați erau navetiștii locali, care încercau să ne calmeze, povestindu-ne  că asemenea incidente sunt obișnuite  pe respectivul traseu (Bacău – Piatra N eamț). În această vreme, o locomotivă de manevră, și ea pe motorină, probabil ultima de acest gen din depoul băcăuan, se plimba trufașă, frumos ”boită” în albastru, când pe o linie, când pe alta,  cu opriri și porniri fără rost, zicem noi, ignoranții în materie privind  marile manevre! În fine, după mai bine de un ceas, a pornit și trenul nostru, dar n-am putut  respira ușurați căci nimerisem în ”două băi de abur pe roți”, două vagoane compartimentate, de pe vremea când bunicul  octogenar era elev în clasa a IV a! Geamurile nu se deschideau. Erau înțepenite cu niște holșuruburi ruginite, conștiincios fixate cu ciocanul. Pomenirea aerului condiționat ar fi trecut drept o glumă stupidă. Singura soluție, ilegală și periculoasă, era să călătorim cu ușile de la capetele  vagoanelor larg deschise. Însă ”porția” de aer vehiculat era insuficientă pentru mulțimea călătorilor din compartimente. Bieții conductori, care fuseseră admonestați  suficient în Bacău, deși se  retrăseseră pe cea mai îndepărtată bancă a peronului, nici n-au mai avut curajul  să treacă prin vagoane spre a ne controla biletele. Oricum, călătorii își făcuseră datoria, dar iluzuule lor se spulberaseră.

Frumos oraș Piatra Neamț: celebrul Teatru al Tineretului, pe o stradă centrală scutită de trafic, plină de copii bătând mingea și întrecându-se  cu tricicletele, mărginită de o scenă uriașă, centrul istoric dominat de Turnul lui Ștefan, Casa Memorială ”Calistrat Hogaș”, liceele cu arhitectura școlilor de altădată, stadionul bine  întreținut deși  echipa  se zbate undeva prin Liga a III a, vilele  renovate sau nou construite ca niște bijuterii. Peste toate ”plutesc” telegondolele care duc spre Cozla, o înălțime  superioară celebrei Petricica, oferindu-ți  senzația  unui colț de paradis. Numai că, din când în când, mă străbătea un frison la gândul întoarcerii  acasă cu ”trenul – etuvă”…

Din fericire, în ziua revenirii ne-a surâs providența! Vremea se răcorise, iar gara  orașului Piatra Neamț  arăta superb. Cine nu a văzut-o până acum trebuie  neaparat să  o vadă! Este printre  cele mai frumoase gări din România. Construită  din  piatră cioplită, cu acoperiș de țiglă toșie (acum metal imitator), cu un scop deopotrivă estetic dar și funcțional, de o curățenie vieneză, complet digitalizată  în privința afișajului. Parcă eram undeva în Alpii elvețieni! Un drăcușor, probabil cel cu ”memento mori” tot își mai ițea cornițele, îndemnându-mă: ”Adă-ți aminte de Bâlca, adă-ți aminte de Halta Borzești!” Lucrătorii gării nemțene, binevoitori, ne-au dat explicații la nedumeririle noastre. Vagoanele din dotare sunt într-adevăr uzate fizic și moral. Geamurile sunt înțepenite  pentru siguranță, căci garnitura staționează peste noapte în gara cu puțin personal. Se fac demersuri pentru vagoane noi. N-ar trebui prea multe – șase vagoane ar mulțumi pe toată lumea!

Un asemenea ”vagon numit dorință” a avut garnitura Iași – Bacău – Mărășești. Scaune elegante  și confortabile, aer condiționat, curățenie impecabilă plus o tabelă electronică indicând ora, temperatura exterioară și viteza trenului. Ne-a mirat o asemenea apariție, era doar un tren regio, dar deh!, deservind capitala Moldovei, reprezenta poate o promițătoare carte de vizită! Între opriri trenul circula  cu 80 – 90 km pe oră, maximul a fost 95, ajungând în stații cu 2 – 3 minute mai devreme. Îmi închipuiam cum îi scăpărau mecanicului  degetele pe butroane, visând ca și noi la japoneze, chinezești ori franțuzești  trenuri de mare viteză. Legea  zice însă de 30 km pe oră, deși unele tronsoane  permit mai mult. Printre ele, Onești – Ghimeș, de pe care  a lipsit în vara acestui an și preferatul tren spre litoral!

La Adjud nu ne venea să mai coborâm, inclusiv pentru că  peronul avea  doar două băncuțe  veșnic ocupate, ceea ce stimula productiv dialogul peripatetic. În fine, la Onești ne aștepta  aventura  descinderii din tren, scara  vagonului fiind la peste 60  de centimetri de sol. Domnișoarele  săreau precum niște căprioare. Noi, seniorii,a trebuit să ne ajutăm unii pe alții, cum am putut, scăpând cu picioarele nevătămate. Funciar nostalgici, ne-am adus aminte de  peroanele Gării Miercurea Ciuc, ridicate la nivelul  platformelor. În unele  halte din țară  oamenii au pus mâna pe stâlpi de beton, dezafectați, transformându-i în rampe de acces. Noi trăim însă într-un municipiu  unde cârpelile nu sunt admise.

Am traversat clădirea  gării oneștene cu sentimentul că n-am plătit  biletul la vivariu! Zborul lejer al porumbeilor, țâșnirile vesele ale vrăbiilor în imensa  cușcă de sticlă, râvna zadarnică a omului de serviciu care mânuia  cu energie mopul ne ofereau un ultim spectacol cu note exotice a CFR. Am ajuns  acasă convinși  că într-adevăr România  estre  ca și America țara tuturor posibilităților.   Prof. Aristotel Pilipăuțeanu, Onești       

 

 

Distribuie articolul!