Țara cailor frumoși – Capadocia

Țara cailor frumoși – Capadocia

 

O mai veche colaborare  aduce  bucuria unui  articol  venit  de  la  site-ul ”La Regionisto” (care  se ocupă  de   influențele  prezente de-a lungul timpurilor în diverse  locuri din lume).  Acest  articol  a fost  realizat  de  Selin  Somuncu. Ea scrie despre locurile care au cucerit mulți români, fiind o destinație unică în Turcia – Capadocia. Afectată de schimbările care au avut loc în țara căreia îi aparține și în lume, de-a lungul secolelor, aceasta  a rămas într-un anumit sens aceeași cu frumusețea și natura sa unică!

 

Țara cailor frumoși – Capadocia

 

Cea mai mare parte a Capadociei este situată în regiunea Anatolia Centrală a Turciei, în orașul Nevșehir. Capadocia este adesea denumită „Țara cailor frumoși”. Cu toate acestea, contrar credinței populare, studiile lingvistice au indicat că acesta nu este adevăratul sens al Capadociei în limbile persane antice. Numele  Katpatuka  a fost folosit pentru prima dată pentru Capadocia în inscripții trilingve datând din secolul al VI- lea, înainte de Hristos, care aparțineau vechiului Imperiu Persan. Etimologic, se crede că acest nume are sensul de „țară joasă” și provine din limba luwiană a Imperiului Hitit.

Capadocia – și Parcul Național Göreme – au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1985. Se estimează că regiunea Cappadocia s-a format acum 60 de milioane de ani, după erupția munților vulcanici din jur. Stratul de tuf vulcanic a fost apoi erodat de ploaie și vânt, formând celebrele peisaje din Capadocia. Unii oameni de știință sugerează că regiunea a fost anterior o mare interioară. Când vine vorba de istoria regiunii, Capadocia a fost locuită de oameni încă din perioada paleolitică. Stabilită de oameni din diferite civilizații, Capadocia a devenit casa hitiților și a creștinilor scăpați de presiunea religioasă a Imperiului Roman. Astăzi, se mai pot vizita biserici și case construite de creștini prin sculptarea stâncilor, care atrag turiști din toată lumea. În prezent, populația regiunii este formată în mare parte din turci și musulmani; cu toate acestea, din cauza turismului, Nevşehir găzduieşte un număr mai mare de străini şi expatriaţi în comparaţie cu provinciile învecinate.

Cele mai interesante formațiuni geografice din regiune sunt „hornurile zânelor”. Există multe mituri diferite cu privire la originea acestui nume. Potrivit unuia dintre ei, odinioară, locuiau în Capadocia un bărbat în vârstă și soția lui. Cuplul, care nu avea copii, avea grijă de orfanii și oamenii săraci din sat. Într-o zi, în timp ce mergea la câmpul său, bătrânul s-a prăbușit sub unul dintre ”hornurile de zâne”, care se numeau pe atunci „dealuri în flăcări”. Bietul om era îngrijorat mai mult de orfani decât de el însuși. Dar zânele, care au ieșit din aceste dealuri în flăcări cu făclii în mână, i-au venit în ajutor. Au recoltat câmpurile, au mutat recoltele în depozite și au continuat să-l ajute până când puterile i-au slăbit. După acel episod,  bătrânul le-a spus tuturor celor care l-au întrebat cum a reușit să facă atât de multă muncă singur, încât dealurile de flăcări erau de fapt ”hornuri de zâne”. Acesta este modul în care dealurile în flăcări au ajuns să fie cunoscute altfel.

Astăzi, mai ales odată cu dezvoltarea turismului în regiune în ultimele decenii, Capadocia primește anual mii de turiști din Turcia și din străinătate, care doresc să exploreze văile, orașele subterane, să se bucure  și de  autenticele  hoteluri din peșteri și să se reconecteze cu natura pe tot parcursul anului. Pentru iubitorii de sport, drumețiile, campingul și călăria sunt doar câteva exemple ale activităților în aer liber oferite în regiune. În fiecare dimineață, baloane cu aer cald de diferite culori plutesc pe cer ca și cum ar fi fluturi. Pe lângă atracția populară a ceramicii, aici locuiesc și mulți meșteri și artiști specializați în ceramică și pictori.

Sunt și eu unul dintre acești oameni care nu sunt din Cappadocia, dar care s-au atașat profund de ea după ce s-au mutat acolo. Când sunt plecată, îmi lipsește liniștea și liniștea orașului. Mi-e dor să ajung în văile în care colindam liberă și unde puteam fi una cu natura. Mi-e dor să văd baloanele cu aer cald plutind calm la orizont, în diminețile  în care sunt trează de  la răsăritul soarelui. Mi-e dor să ascult artiști care vin din diferite locuri ale lumii, în locuri neconvenționale precum săli de concert construite în interiorul peșterilor sau dealuri la care poți ajunge după o drumeție provocatoare. Mi-e dor să fiu captivată de fiecare dată, să văd apusul din aceleași locuri.

 

Capadocia a cunoscut numeroase schimbări de-a lungul secolelor în istoria sa, de la civilizațiile care au locuit regiunea și până la locul său în turism, care a devenit mai proeminent în ultimele decenii. Totuși, dacă există un lucru care nu se schimbă, este faptul că, prin atmosfera și natura sa unică, Capadocia lasă o amprentă permanentă în mintea și inimile atât a locuitorilor săi, cât și a turiștilor care vin să viziteze regiunea.

Distribuie articolul!