(Reality), Dincolo de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

(Reality), Dincolo de  24 ianuarie –  Ziua Unirii Principatelor Române

Sărbătorim  azi împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, care a avut loc la 24 ianuarie 1859. Acest moment istoric este considerat primul pas pe calea înfăptuirii  statului național  român  unitar. Marele eveniment al Unirii Principatelor Române a venit cu  emblematica melodie ”Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română!” Cărțile de istorie scriu că ”în 1858, Marile Puteri au acceptat o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. Prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei (la 5 ianuarie 1859) și Țării Românești (la 24 ianuarie) , cele două state s-au unit sub același conducător, dar cu legi, frontiere și interese diferite. Abia în 1862, Alexandru  Ioan  Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, astfel că cele două principate s-au unit și din punct de vedere politic”. Și-au mai scris istoricii:” Noi suntem azi aici datorită curajului celor care au făcut istorie în 1859. Și obligația noastră este să ne cunoaștem istoria și evenimentele care au pus bazele țării în care azi trăim!”

Prezentăm în acest ”reality – Amprenta de Onești” cum a fost sărbătorită această zi istorică în ultimii ani, alegând la întâmplare două localități – la Huși, în jud. Vaslui (în 2015) și la Pitești (în 2020). După cum suntem (mereu)  agasați de posturile de televiziune, care se întrec în  prezentarea  unor astfel de lucruri, dragi camarazi, nu trebuie să ne mire nimic! Doar să urăm  ”La multi ani, măicuță Românie,  terfelită, batjocorită, trădată si furată!”

 

EMOȚII  LA  HUȘI…

 

Nu au fost prea mulți hușenii care au venit la solemnitatea pregãtitã de autoritãțile locale, pentru cinstirea zilei de 24 Ianuarie, însã cei prezenți au fost încântați sã ia parte la o necesarã lectie de istorie, cu semnificatii amplificate de prezența ostașilor, dar și a copiilor îmbrãcați, în cinstea sãrbãtorii, în mândrele straie populare. Profesorul Costin Clit, excelent orator, a subliniat o concluzie, bunã de luat aminte: “Noi, românii, nu avem recunoștințã fațã de conducãtori și vedem  pe Alexandru Ioan Cuza, sfârșind în exil, pe Ion Antonescu executat, pe Nicolae Ceaușescu executat, pe actualii președinți huiduiți  sau, eu știu, alte lucruri… Ne lipsește aceastã recunoștință. Fie ca momentul de fațã sã ne uneascã și sã nu ne dezbine!”! Prof Constantin Clit a fãcut și  o trecere în revistã a reformelor lui Cuza, de la secularizarea averilor mãnãstiresti, urmatã apoi de reforma agrarã, cât și înființarea unor instituții vitale functionãrii statului, într-o excelentã lecție de istorie despre marele nostru domnitor.

Un mesaj deosebit a transmis preotul Marcel Miron:“Ne aflãm cu sufletele vioaie și înviorate, pentru cã, iatã, comemorãm pe cei mai buni, pe cei care au lãsat interesele lor personale și la 24 ianuarie 1859  ne-au oferit nouã bucuria ca românii sã fie împreunã. Nu toți românii suntem împreunã, dar cei care știu cã sunt români, cei care cred cã destinul României este etern, cei care mãrturisesc idealul celor care au înființat și au fãcut aceastã Unire, ei sunt vii, viii neamului nostru, vii în Împãrãția lui Dumnezeu, vii pe aceste plaiuri frumoase. Pacea Domnului pentru toți, în veci! Amin!”

JENANT… Hora Unirii are o conotație aparte, nemai-vorbind despre semnificația acesteia. Moș Ion Roată ar face criză de nervi dacă ar vedea cum s-a jucat hora, la Huși, în jurul unei fãntãni arteziene goale.  Inedit ar fi fost, dacă  organizatorii ar fi umplut-o cu vin.  Articol apărut în ziarul  ”Vremea Nouă” Vaslui – 2015

 

La Pitești,

Politicienii au jucat Hora Unirii între ei!

 

În plină campanie electorală (neoficială desigur) în piațeta din fața Curții de Conturi Pitești, s-au înghesuit zeci de politicieni. La  minus 8 grade, mai că te minunezi să îi vezi atât de patrioți și de mulți. În fața statuii lui Alexandru Ioan Cuza stau, aproape ca două tabere adverse, pe de o parte politicienii, iar în fața lor fanfara, militarii și jandarmii îmbrăcați de gală. Într-unul din capete, între ei, Corul veteranilor și un grup de copii. În celălalt capăt, părinții copiilor care au susținut un foarte scurt moment artistic. A vorbit prefectul, a vorbit actorul care l-a evocat pe Alexandru Ioan Cuza (unul din puținele lucruri decente în ale organizării), apoi micile momente artistice și gata!

Începe Hora Unirii! Se îngrămădesc politicienii între ei, numai de i-ar prinde camerele video sau foto. Pe unii nu i-am mai văzut de mult. Au ieșit acum de la naftalină. Poate mai ciupesc un mandat pe undeva, poate îi mai bagă lumea în seamă. Cornel I., abia întors din excursia în Peru, a dat de un frig de i-a înghețat nasul. L-a flancat direct S. B. O., să nu fugă pe la vreun partiduleț, după ce M. a anunțat Piteștiul că îl vrea pe G. candidat. Niște traseiști politici îngheață și ei în frigul din Pitești… Nu mai contează. Suntem cu toții români! Și dansăm Hora Unirii, chiar dacă unii habar nu au ce naiba s-a întâmplat în ziua asta. Cu adevărat istoric este că ei se împreunează în Hora Unirii!

Dar ce mai frig! Ce naiba, au dreptate și cobitorii iubitori de daci! ”S-au trezit românii să facă și ei câte ceva în viață doar în anotimpuri când temperatura era pe minus, să le înghețe nasul decidenților politici și din administrație!” Noroc ca mai sunt deschise crâșme de fițe pentru cafele și ceaiuri calde după atâta jertfă în centrul orașului pe altarul mediatic!    Articol  realizat de Mircea Sărărescu, Pro  Argeș, 2020

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!