Să învingi vremurile și pandemia în Spania!

Să învingi  vremurile  și pandemia în Spania!

 ÎN FOTO, APEDUCTUL  DIN SEGOVIA

Da, totul s-a întâmplat la sfârșitul anilor șaizeci și începutul anilor șaptezeci ai secolului al XX-lea. Dar acum douăzeci de ani (2000),  o  altă minune în ritmul de astăzi, a mobilizat străinii pentru a se stabili în Spania, în orașul Cabañas de Polendos. Emilio García,  primarul din acea vreme  a orașului a  intenționat să fie ”declanșatorul” împotriva depopulării zonelor rurale  din  Spania. „A trebuit să creez ceva nou care să-i atragă pe cei mai tineri. Astfel că am implementat un proiect inovator, care  a dinamizat viața municipiului ” – acestea sunt cuvintele lui Emilio García, creatorul ‘Las Caravas’.

Caravele? Case curate, goale  ori dărăpănate, ce arătau totul, în afară de modernitate și curățenie. Au fost achiziționate de municipalitate! S-au folosit toate terenurile și s-a ajuns la  transformarea a 1.000 de metri pătrați într-un centru de meșteșuguri, în care diferiți profesioniști și-au deschis o serie de ateliere, unde să își dezvolte specialitățile. Aici au început să se  execute lucrări de bijuterii, de tâmplărie, gravuri, arte grafice, olari etc.  iar primăria a adus și elementele esențiale pentru o viață socială,  magazine, barul-restaurant. Acest lucru a însemnat că  mulți  artizani s-au stabilit în oraș, crescând astfel populația și ”o infanterie de  băieți și fete”, au apărut animând  străzile, dând viață și viitor municipalității. Ideea a luat avânt și  câțiva  ani mai târziu și în spatele bisericii parohiale, a apărut Caravas II (în foto 2) , unde noi și diferiți meșteri au umplut noile spații create în acest scop, dând animație  localității  Cabañas de Polendos. Toate acestea combinate cu creșterea numărului de pensiuni  de turism rural acum  alcătuiesc  o activitate turistică iar  restaurantele, ce au fost  renovate, încurajează gastronomia și vizitele. Pe scurt, Cabañas de Polendos este înaintea ritmului de astăzi și repopulează Castilla înainte de propunerile, întotdeauna îndoielnice, ale guvernului autonom. Fără îndoială, Las Caravas  a adus și artă în cartierele  întinerite iar ” douăzeci de ani nu sunt nimic”, după cum spune. Emilio García,  care nu mai este  azi la  Primăria orașului.

Foarte greu a fost anul 2020 pentru  Compania segoviană Granalu, poziționată ca lider în Spania în fabricarea și vânzarea de semiremorci din aluminiu. În ciuda crizei Covid-19, care a dus la o scădere generală a vânzărilor în întregul sector, Granalu a încheiat anul  2020 cu date foarte pozitive și o cotă de piață de 35 la sută din vânzările de aluminiu, potrivit datelor oficiale furnizate de Asociația Spaniolă a Producătorilor de Semiremorci (Asfare). Acest lucru face din Granalu un lider în acest sector pentru al doilea an consecutiv,  marca Granalu, cu peste 25 de ani de experiență, fiind recunoscută pentru fiabilitatea și capacitatea de personalizare a semiremorcilor  fabricate aici. ”Această fiabilitate se bazează pe cele trei valori esențiale ale sale: calitate, siguranță și tehnologie. În 2021  continuăm să inovăm și să producem cu cea mai bună calitate”, a menționat  Alberto Guijarro, directorul general al Granalu,  care a adăugat: „Suntem foarte mândri că suntem, încă un an, lideri în sectorul aluminiului din Spania. Am avut un an dificil, dar întreaga echipă a continuat să lucreze din greu pentru a oferi cele mai bune clienților noștri. Și clienții noștri ne-au arătat încrederea lor încă un an.  Vom continua să inovăm și să producem cu cea mai bună calitate ”.

 

Municipalitățile din Real Sitio de San Ildefonso, Torrecaballeros și Trescasas  s-au unit împreună  pentru a  implementa  Proiectul „Smart Territory”, cu accesarea fondurilor europene. S-a considerat că  este ”o provocare demografică, obiectivul fiind  reconversia digitală, ce presupune  generarea infrastructurilor de bază ale teritoriilor inteligente și acțiuni sectoriale în patru domenii diferite: turism, servicii către cetățeni, economie locală și mediu”.

În total, un buget de aproape cinci milioane de euro în servicii avansate precum asistență video socio-sănătoasă pentru vârstnici, generarea comunitară de energii regenerabile, trasee turistice conectate sau gestionarea inteligentă a deșeurilor urbane. Și toate acestea cu o abordare locală, menită să promoveze antreprenoriatul și transferul de cunoștințe către întreprinderile mici locale, „care ar contribui la stabilirea populației, la creșterea oportunităților de angajare, la îmbunătățirea telemuncii sau antreprenoriatului și la parierea în continuare pe viață de calitate în toate aspectele din lumea rurală ”.  Pentru  acestea  luptă  cei trei primari: Samuel Alonso (Real Sitio), Rubén García (Torrecaballeros) și Borja Lavandera (Trescasas).

„Bugetul pe termen lung al Uniunii Europene , împreună cu Next Generation EU, este un instrument temporar conceput pentru a stimula redresarea economică și socială a statelor membre și se înscrie  ca  cel mai mare pachet de stimulare finanțat vreodată prin bugetul UE, care va ajuta reconstruirea Europei post – Covid-19, pe care o dorim  digitală, mai ecologică și mai rezistentă ”, spune Samuel Alonso.

Noul buget pe termen lung va spori mecanismele de flexibilitate pentru a-și asigura capacitatea de a face față unor nevoi neprevăzute. Este un buget pregătit nu numai pentru realitățile actuale, ci și pentru incertitudinile viitorului „,  mai subliniază  primarul  menționat, reamintind că” la 17 decembrie 2020 a fost atinsă ultima etapă a adoptării următorului buget. pe termen lung al UE ”.   Alonso subliniază, împreună cu Rubén García și Borja Lavandera, că „aceste fonduri sunt o oportunitate excelentă, nu numai pentru companii, ci și pentru municipalitățile mici. Acesta este modul în care îl înțelegem și de aceea am făcut pasul prezentării în comun a acestui proiect care va aduce numeroase beneficii vecinilor noștri, generând, de asemenea, noi sinergii între cele trei municipalități ”. Samuel Alonso a contactat  o companie cantabriană specializată în proiectarea și implementarea proiectelor digitale și de dezvoltare durabilă pe teritoriu. „M-a frapat propunerea  particulară de utilizare a noilor tehnologii, transversale, integrative, multifuncționale, fără costurile obișnuite de comunicare ale soluțiilor digitale, adaptate nevoilor și resurselor și ale municipalităților mici ca a noastră”.

Din ceea ce menționează cei trei primari aflăm  că  „este vorba despre generarea infrastructurilor necesare pentru noile servicii digitale, care nu sunt doar vehiculul fără șofer sau operația de la distanță, ci au legătură cu serviciile publice zilnice, de la iluminatul public la agenda video a persoanelor în vârstă. În același mod în care am realizat căi ferate și drumuri pentru transportul de mărfuri, astăzi avem nevoie de rețele de comunicații municipale pentru a ne asigura că toți cetățenii pot accesa noi servicii publice și pentru a elimina costurile de comunicare, ale digitalizării serviciilor de iluminat, apă, gunoi etc.”. Cu acest obiectiv,  localitățile  San Ildefonso, Torrecaballeros și Trescasas aspiră să obțină fonduri europene pentru reconversia lor digitală și, pentru aceasta, au respectat o primă procedură, Apelul pentru Demografie –  Provocare. Ei au prezentat un proiect comun care include generarea infrastructurilor de bază ale teritoriilor inteligente și acțiuni sectoriale în cele  patru domenii diferite. Primarul  localității Real Sitio este convins că „ aceasta este o mare oportunitate. Vrem să fim pionieri! Și ar fi bine să ai mai multe consilii locale în zonă și de ce să nu prezinți un proiect la nivel provincial?”

Un alt exemplu la întrebarea cum este învinsă pandemia în Spania  îl oferă …o  intreprinzătoare!  Herbalistul ‘Agua de Vida’ și-a deschis porțile  în  localitatea  Coca, din mâna antreprenorului  Zulema Catalina. Cu pregătire în  medicina naturistă și influențată încă de la o vârstă fragedă de bunica și mama ei, care erau foarte pasionate de această chestiune,  ea și-a deschis primul ei magazin de plante medicinale în municipiul Olmedo din Valladolid. Pentru a fi mai aproape de Navas de Oro, unde locuiește împreună cu soțul ei Rubén Rubio și fiica lor, a decis să-și extindă afacerea și să-și deschidă al doilea ”herborist” în Coca.

„Deși am studiat în oraș și este probabil ca totul să fie mai accesibil și să existe mai multe posibilități, cred că este foarte necesar ca oamenii să se angajeze în zonele rurale!  Este foarte important să ne  arătăm cu toții puterea și să ne angajăm în  diverse domenii ”,  declară  Zulema Catalina. Medicul naturist a deschis un cabinet de medicină pe bază de plante și nu un alt tip de afacere pentru că „asta știu să fac. Există oameni care se nasc cu un talent și valori și, așa cum îmi spun oamenii din jurul meu, m-am născut pentru asta. Îmi place să ajut oamenii cu lucruri naturale. Medicina tradițională poate fi întotdeauna completată cu medicina alternativă, chiar dacă există medici care nu sunt în favoarea ei ”, spune  această tânără.  Pandemia Covid-19  este  mai mult decât un impediment pentru ea, dar a fost de ajuns  doar un impuls, care a condus-o la a doua afacere! Evident, a fost greu la început, deoarece se confrunta cu ceva nou, dar a decis să-și păstreze magazinul Olmedo deschis în cazul în care clientela avea nevoie de ajutorul său. „Am fost constantă și am reînnoit puțin oferta magazinului meu. Am căutat măști, mănuși și geluri hidroalcoolice când erau rare în toate magazinele pentru că toată lumea mi le-a cerut. Acest lucru m-a făcut să câștig clienți noi, ceea ce mi-a dat puterea și impulsul de care aveam nevoie pentru a deschide noul cabinet în  localitatea Coca ”, clarifică Catalina.

În magazinul său putem găsi o mare varietate de produse alimentare – cereale întregi, băuturi vegetale, miere, trecând prin tot felul de suplimente alimentare, precum și produse cosmetice naturale sau igienă intimă. În prezent, cele mai căutate produse ale sale sunt cele care au legătură cu creșterea apărării datorită Covid-19. „După cum ne sfătuiesc profesioniștii, dieta și exercițiile fizice sunt esențiale, dar este, de asemenea, foarte important ca sistemul nostru imunitar să fie puternic și, pentru aceasta, avem multe produse la Herbolario Agua de Vida”, subliniază ea.  A introdus  și produse inovatoare în vitrina sa. Acestea sunt săpunuri naturale pe bază de lapte de oaie, precum și exfoliantele create cu lână și lapte de oaie. Sunt  produse locale obținute de la AGM Sheep Development Farm, deținută de omul de afaceri Alberto Alejandro García. „Sunt săpunuri de înaltă calitate datorită proprietăților excelente ale laptelui. Nu este nimic mai natural decât asta. S-a pus în vânzare și are o mare acceptare ”, spune Zulema. Ea este  prezentă și pe rețelele de socializare și are o  linie telefonică directă pentru rezolvarea oricărei îndoieli sau întrebări iar  privind în viitor,  intenționează să creeze o pagină web pentru a putea vinde și  online.

 Articol realizat  prin  colaborarea  ”Amprentei de Onești”  cu ziarul ”El Adelantano”  ( Segovia –  Spania)

 

 

 

 

Distribuie articolul!