O imagine cu Stadionul Municipal Bacău ( din anul 1966, de când se construia această mare arenă sportivă, fotografia fiind recuperată de pe pagina de socializare ”Județul Bacău, cu bune, cu rele”, unde se găsesc și unele articole ale ”Amprentei de Onești”), ne face să rememorăm lucruri frumoase despre cea mai iubită echipă băcăuană de fotbal (pentru că altele noi – de pe aceste meleaguri – nu au a ne bucura cu rezultatele lor! ) Este vorba despre echipa Sport Club Bacău, care după anul 2000 a purtat numele FCM Bacău. Despre această echipă, sub titlul ”din Divizia A la desființare” pe site-ul Tikitaka.ro este notat: ” După doar 3 victorii și 5 egaluri obținute în ediția 2005/2006 a Diviziei A, FCM Bacău părăsea pentru totdeauna prima scenă a fotbalului românesc. Cu 14 puncte după 30 de meciuri, băcăuanii se clasau pe ultimul loc la finalul campionatului, într-un sezon în care retrogradau două echipe din 16. Înainte de a dispărea pentru totdeauna din fotbalul românesc, băcăuanii au oscilat între Liga a 2 a și Liga a 3 a. În sezonul 2006/2007, FCM Bacău a terminat acea ediție a Ligii a 2-a pe locul 5 cu 52 de puncte, 17 victorii, 9 egaluri și 8 înfrângeri. În sezonul următor, echipa s-a bătut pentru evitarea retrogradării cu Inter Gaz București, CSM Focșani, Dunărea Galați și FCM Câmpina. A urmat apoi sezonul 2008/2009 în care a ocupat un onorabil loc 6 din 18 echipe după un tur dezastruos dar un retur de excepție. În sezonul 2009/2010, echipa a fost preluată de Consiliul Local dar după ce nu s-a prezentat la două meciuri din motive financiare, a fost retrogradață în Liga a 3-a. În Liga a 3-a, echipa a revenit sub conducerea lui Dumitru Sechelariu, iar Consiliului Local a fondat o altă echipă, SCM Bacău, cele două bătându-se la promovare. Echipa care a obținut promovarea în liga secundă la sfârșitul sezonului 2010/2011 a fost însă SCM. În sezonul 2011/2012 băcăuanii au terminat pe locul 7 în Liga a 2-a iar după un sezon retrogradau iar în al 3-lea eșalon fotbalistic. Acolo n-a mai apucat să joace, formația fiind retrasă din campionat din lipsă de fonduri și ulterior desființată.” Autorii acestor rânduri notează și un fapt amar: ”Cel mai mult de suferit, pare să aibă Stadionul Municipal din Bacău care a ajuns într-o stare avansată de degradare!”
Dar cum era în vremurile bune pe Stadionul Municipal Bacău? Au cuvântul spectatorii: în 2001 ” am avut ocazia sa asist la Bacău și a fost SUPERRRRRRRR din toate punctele de vedere (atmosferă, joc…etc) A fost meciul FCM Bacau – Petrolul , scor 3-1 (parcă), în sezonul 2001-2002 ! .Era parcă al doilea meci din acel sezon acasă pentru fotbaliștii băcăuani! Înainte fusese Steaua acolo ( care avea și ea mulți susținători la Bacău!) Eram foarte entuziasmat să văd nocturna (mă uitam cu o seară înainte din centru, când se antrenau ) și arata superb, pe fundal stadionul luminat. Meciul a fost duminică și cu mult timp înainte au inceput să curgă oamenii spree stadion .Atunci parcă era portar Lucescu! Ce mi-a plăcut că erau și multe fete la meci, era într-adevăr un spectacol. Petrolul, ca întotdeauna, a avut o galerie numeroasă în de-plasare. Pe cât de tare era atunci pe atât de dezolant pare acuma!” ; ”Primul meci de Divizia A l-am văzut la Bacau pe vremea lui <<Cească>> ! Echipa se numea SPORT CLUB BACĂU – după părerea mea e cel mai frumos nume pe care l-a avut clubul băcăuan vreodată. A fost ceva meci cu o echipă care juca în <<alb albastru>> (poate Craiova …) Oricum ideea e că am luat bătaie. Îmi amintesc că în drum spre stadion se vindeau un fel de fanioane dreptunghiulare cu echipa”.
Azi? ”Se pare că <<da>>, nu mai e practic nici un interes… și asta așa dintr-o dată! În alte părți parcă se moare mai lent… În fine, se va demola și stadionul… din câte se știe acum se va face unul nou, într-o zonă de periferie , dar oare pentru ce echipă??” Concluzia (tot a unui suporter băcăuan): Un județ cu două echipe în Divizia A (FCM Bacău și FC Onești), să rămână fără nici una, e trist!”
O mare și dragă amintire …
Să notăm un fapt deosebit despre Stadionul Municipal din Bacău: Aici a debutat, în anul 1982 Gică Hagi, în meciul Sport Club Bacău – Farul Constanța (încheiat cu scorul de 3 – 0 pentru băcăuani!) ”Gazdele s-au impus cu 3-0 (Movilă 15, 46, Şoşu 88), în formaţia băcăuană fiind: Mangeac – Andrieş, Lunca, Cărpuci, Penoff (85 Viscreanu) – C. Solomon, Şoşu, Movilă, Şoiman – Antohi (65 I. Solomon), Chitaru. Echipa lui FC Constanţa din acel meci a fost: Costaş – V. Purcărea, I. Constantinescu, Matache, Caramalău – V. Mănăilă, Gache, Vanea, Hagi – Peniu (70 Buduru), Şt. Petcu (75 Rusu). Ca antrenor principal activa Emanoil Haşoti.” Constănțeanul Constantin Gache a remarcat despre acel meci:” „Gică a jucat bine în partida de la Bacău, însă n-a îndrăznit pe teren aşa cum avea să o facă în următoarele meciuri în tricoul constănţean. A fost probabil şi tracul debutului. Totuşi, chiar şi aşa, a tras la poartă, a avut câteva acţiuni, a centrat. Era o valoare, se vedea limpede, iar noi, cei mai experimentaţi, l-am încurajat la Bacău să-şi facă jocul. În partidele care au urmat, şi-a dat frâu liber talentului.”. Libero-ul Farului, Ion Constantinescu și-a amintit: „Eu apreciez că Gică a avut un debut pozitiv, în ciuda înfrângerii la scor. În repriza întâi a jucat chiar peste aşteptări. El a venit la Bacău de la un meci de juniori. Gazdele au jucat dur şi l-au lovit şi pe el de câteva ori. Terenul era unul greu. La Hagi se vedea personalitatea de mare fotbalist. Avea aplomb şi carismă.” Și mai este un fapt de la acel meci: Gică Hagi nu a venit la Bacău cu restul lotului, de la Constanţa, ci a fost adus de la Bucureşti, în seara dinaintea meciului, de la o partidă a Luceafărului. ” Să nu mai spun de Hagi. Sport Club Bacău, o formaţie bună, ţeapănă şi experimentată, a evoluat tăios şi agresiv. În acea perioadă, Gică juca la patru echipe: FC Constanţa, Luceafărul şi echipa naţională de juniori, atât la categoria sa de vârstă, cât şi la una superioară. El se mai antrena cu noi. La valoarea pe care o etala, nu aveai cum să nu-l simpatizezi. Tupeul său în joc era extraordinar. Deşi era foarte tânăr, niciodată nu a dat senzaţia că îi e frică să-şi asume răspunderea”, a menționat și un alt jucător cunoscut de la Farul Constanța – Paul Peniu.
Grație ziarului ”Ziua de Constanța” (care a adunat toate secvențele de la debutul în Divizia A a lui Gică Hagi, devenit apoi ”Regele fotbalului” din România) și spre bucuria iubitorilor balonului rotund… iată și cronica apărută luni 13 septembrie 1982 în ziarul național ”Sportul”… Sub titlul „Trei goluri frumoase“, Mihai Ionescu scria: „De cum a început meciul, gazdele s-au instalat în terenul constănţenilor şi jocul a avut aproape tot timpul un singur sens, spre poarta lui Costaş. Oaspeţii, cu o formaţie fără câţiva titulari, fac faţă cu dificultate situaţiei şi, după o scurtă perioadă în care ofensiva băcăuană nu-şi găsea cadenţa, Sport Club reuşeşte să deschidă scorul. Aceasta s-a întâmplat în minutul 15, când Movilă a luat pe cont propriu o acţiune şi a şutat puternic, pe jos, la colţ, învingându-l pe Costaş, care, mascat, n-a mai putut interveni. Gazdele forţează în continuare desprinderea, dar ratările se ţin lanţ şi tabela de marcaj rămâne neschimbată până la pauză. Imediat după reluare însă, chiar în minutul 46, scorul se modifică graţie aceluiaşi Movilă, care a reluat splendid în plasă, cu capul, din plonjon, centrarea lui Chitaru. Şi, din nou, ocazii peste ocazii pentru Sport Club, ratate de Chitaru, I. Solomon şi Movilă, dar şi două lovituri libere executate de Gache (minutul 64) şi Petcu (minutul 68), foarte periculoase, apărate cu dificultate de Mangeac. Finalul partidei marchează un uşor echilibru de forţe în teren. Totuşi, în minutul 88 va fi 3-0 prin golul lui Şoşu, marcat cu un şut de o rară frumuseţe, din afara careului, la vinclu“. Gazetarul i-a remarcat de la FC Constanţa pe Costaş şi Constantinescu, iar de la gazde, pe Cărpuci, C. Solomon, Şoşu, Lică Movilă şi Chitaru. În timpul partidei, Hagi a primit un cartonaş galben, alături de alţi trei constănţeni: Vanea, Mănăilă şi Caramalău. Potrivit lui Mihai Ionescu, la meciul disputat pe stadionul „23 August“ au fost circa 10.000 de spectatori, iar gazdele au condus şi în ce priveşte cifrele partidei: şuturi – 23-7 (pe poartă 12-2), cornere 12-1. SC Bacău s-a impus şi la tineret, cu 2-0 (1-0).