Oameni buni, la Asău, pe valea Trotușului, la ”o asvârlitură de băț” de orașul Comănești, ”se întorc timpurile” celor mai frumoase evenimente petrecute pe aceste meleaguri! După anii grei de pandemie vor răsuna din nou cântecele și jocurile populare și se vor desfășura momente înălțătoare și aceasta deoarece în zilele de 8 și 9 octombrie pe Stadionul din Asău are loc Festivalul de folclor ”Zestrea”. Mai multe amănunte despre această manifestare culturală de mare anvergură pentru meleagurile băcăuane aflăm de la doamna Camelia Roșu, președintă a Asociației Culturale ”Ca la Noi”, care ne-a declarat: ”Programul ediției din acest an este presărat cu multe surprize. Sâmbătă, 8 octombrie va avea loc Simpozionul pe teme din istorie și folclor, o expoziție de artă vizuală populară, cu obiecte de uz casnic și artizanat. În după – amiaza aceleeași zile, pe Stadionul comunal din Asău are loc Hora satului dar și o discotecă în aer liber (pe teme folclorice), acestea fiind urmate de un program artistic, cu interpreți de muzică populară în recital și cu ansambluri folclorice renumite. De asemenea, ne vom bucura de un spectaculos foc de tabără!”
Despre momentele de duninică ale Festivalului de folclor ”Zestrea”, doamna Camelia Roșu, care este ”sufletul” acestui deosebit eveniment cultural, ne-a declarat:”A doua zi debutează la Monumentul Eroilor din fața Primăriei Asău, cu o Slujbă de pomenire a rapsozilor locali decedați în ultimele decenii. Invitat special la acest moment este Părintele Amfilohie Brânză, ce ridică o frumoasă mănăstire pe dealurile Comăneștiului. Prezentarea unui moment literar ce cuprinde evocarea, de către profesorul Petre Colăcel, a unor mari personalități care au influențat folclorul și istoria românilor va prefața o impresionantă paradă, ce va avea loc în jurul orei 14.30 în comuna Asău. În fruntea acestei parade, înconjurat de un grup de călăreți din comună, va fi Petru Bodîrlău din Vicov-Suceava, care-l ”va întruchipa” pe Ștefan cel Mare, Voievodul Moldovei. Într-o caleașcă trasă de cai se va afla Ștefan Negru (multiplu laureat la concursurile folclorice organizate de TVR), el evocându-l pe Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite, ca domn al dreptății și uniunii naționale. Parada se va bucura de participarea importantelor personalități politice și culturale: Valentin Ivancea, Președintele Consiliului Județean Bacău, Lucian Bogdănel, Prefectul Jud. Bacău, deputatul Vasile Budacă, primarul comunei Asău, Emilian Budacă și alți invitați de onoare. Cu toții, ne vom deplasa spre stadionul comunal, unde este amplasată o frumoasă scenă decorată în culori de toamnă, pe gustul creatoarei populare Diana Albu din Asău. De la ora 15,00 până la orele 20,00, vom asista la un impresionant maraton de folclor, presărat cu remarcabile momente teatrale – cum ar fi sceneta <<Moș Ion Roată și Unirea>>- în interpretarea elevilor Școlii Gimnaziale din Asău, sau de dansul călușarilor- evocat de marele Dimitrie Cantemir in monumentala sa operă <<Descriptio Moldaviae>>, după recitarea uneia dintre baladele culese de Vasile Alecsandri- <<Balada lui Bujor>>, personaj evocat în folclorul de Anul Nou, pe meleaguri asăuane. Vor participa 14 ansambluri folclorice și prețioși interpreți vocali sau actori, din toată Țara Moldovei”.
După cum au remarcat organizatorii, la ediția din acest an a Festivalului de folclor ”Zestrea” (care are loc în zilele de 8 și 9 octombrie la Asău), vor participa peste 500 de artiști amatori și profesioniști și peste 30 de interpreți de muzică populară.