Atmosferă ”de altă lume” la dezvăluirea viitorului Marii Britanii

Atmosferă ”de altă  lume” la dezvăluirea  viitorului Marii Britanii

CE   AU  SCRIS   ZIARELE  LONDONEZE  LA    ÎNCORONAREA  REGELUI   CHARLES

 

 

În timp ce unii s-au temut cum se va desfășura ceremonia de încoronare cu generația TikTok, cu toate acestea, Charles a respectat cu înțelepciune un ordin de serviciu care a servit instituția de 1.000 de ani.  Acest  ritual  datează de la încoronarea regelui anglo-saxon Edgar în 973.

Regele Charles știe bine că fără o aură de mister, monarhia devine puțin  mai mult  decât ”o primărie civică” și din momentul în care trompeștii regali au sunat fanfara care a anunțat sosirea lui Charles și Camilla la Westminster Abbey, ceremonia a fost fascinantă.  Cu excentricitate adăugată  doar la atmosfera de altă lume. Corul a cântat   acordurile  Psalmului 122 reelaborat de către Hubert Parry cu noile refrene latine bântuitoare din „Vivat Regina Camilla” și „Vivat Rex Carolus”, pentru a începe serviciul  religios. Însemnând „Trăiască Regina Camilla” și „Trăiască Regele Charles”, cuvintele au răsunat în timp ce Camilla trecea încet prin mănăstire, cu trendul ei vast urmând în spatele ei.

Istoricul Tom Holland a asemănat istoria vie întruchipată în ceremonie – care are și elemente biblice – cu „mersul la o grădină zoologică ori în  savană!” Lucrurile  au fost cu totul altfel: în interiorul Abației ritualul  a căpătat o calitate  aproape supranaturală-  cu acei pinteni de aur, ce ar da valori cavalerești de curaj și onoare. Brâul de încoronare – realizat din pânză de aur – este folosit pentru a atașa Sabia cu bijuterii a ofrandei, care ar trebui să fie folosită pentru „protecția binelui și pedepsirea răului”, în timp ce mănușa de încoronare este purtată pentru a ține sceptrul suveranului în timpul încoronării.

Cel mai emoționant moment a venit când ”Zadok Preotul” – scris de compozitorul germano-britanic George Frideric Handel, a fost cântat în timp ce Regele a fost uns cu ulei sfânt în spatele ecranelor ornamentate într-un moment „sacru”. Un utilizator de Twitter a scris: „Orice atitudine ai cu privire la încoronare, Zadok Preotul este un cântec  absolut!”

Poate cel mai electrizant moment al ceremoniei a venit după ce Charles s-a lăsat pe scaunul încoronat, vechi de 700 de ani, complet cu graffiti din secolul al XVIII-lea. Sub structura din lemn – cea mai veche piesă de mobilier din Europa încă folosită pentru scopul său original – se sprijinea vechea Piatră a Destinului pe care au fost încoronați regii scoțieni.

Îmbrăcată  în auriu, coroana St Edward a fost așezată cu grijă pe capul lui Charles de către Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby. Regele se exersase pentru greutate purtând o pălărie melon în timp ce Arhiepiscopul se pregătea pentru marele său moment „încununând tot ce stătea nemișcat suficient de mult”.

Fostul parlamentar Gyles Brandreth – un oaspete în interiorul mănăstirii – a spus despre încoronare: „A fost profund emoționant. M-am uitat în jur chiar în acel moment și au fost lacrimi în ochii oamenilor.”

Ceremonia de sâmbătă a aprofundat în trecutul istoric al Marii Britanii pentru a ajuta la dezvăluirea viitorului său Abația a fost copleșită de un amestec ”ușor” de rase și religii din toate cele patru națiuni din Regatul Unit și din Commonwealth. Un om religios, Regele părea senin pe tot parcursul zilei. Poate cel mai emoționant moment al zilei a fost când fața solemnă a monarhului  a fost  sărutată  de fiul său cel mare, la scurt timp după ce a fost încoronat. Ochii Regelui au devenit lăcrimați când a șoptit: „Mulțumesc!”. Lucrurile s-au încheiat cu un imn național plin de lacrimi.    ”The  Sun” – Londra

 

 

Distribuie articolul!