RĂSFOIND PRESA STRĂINĂ – IZVESTIA (RUSIA)
O altă împușcătură în masă din Maine dezvăluie probleme în Statele Unite nu numai la nivel de legislație, ci și la nivel de sănătate . Masacrul din unul dintre cele mai sigure state a devenit deja cel mai mare în 2023. Poliția încă îl caută pe trăgător, iar locuitorii mai multor orașe se ascund în adăposturi. De ce nu o singură administrație americană a reușit să rezolve problema cu armele?
Împușcarea a avut loc într-unul dintre cele mai sigure state din SUA ! Această împușcătură în masă, care a avut loc în Maine pe 25 octombrie, a devenit un record pentru Statele Unite în ceea ce privește numărul de victime pentru 2023. Cel puțin 18 persoane au fost ucise , a declarat guvernatorul statului, Janet Mills. Alți 13 au fost răniți. Totodată, o serie de ziare americane scriu că numărul victimelor ar putea ajunge la 22. Iar dacă această informație va fi confirmată, masacrul va deveni cel mai masiv din 2019 până în prezent.
La 24 de ore de la acest masacru sângeros, făptuitorul rămâne în libertate iar numărul victimelor poate crește. Împușcăturile din orașul Lewiston, cu o populație de 37 de mii de oameni, au avut loc în mai multe locuri , printre care un bar și o pistă de bowling. Suspectul figurează ca fiind Robert Card, în vârstă de 40 de ani. Potrivit unei surse Fox News, Card este un instructor de arme de foc, cu experiență de luptă în viața reală. De asemenea, se spune că este bolnav mintal și a petrecut două săptămâni într-un spital de specialitate vara trecută. Card ”aude voci” și a amenințat că va împușca baza locală a Gărzii Naționale, unde a fost trimis la antrenament, potrivit bazei de date a poliției de stat din Maine.
Trăgătorul este încă căutat, iar locuitorilor din Lewiston și din orașele din jur li se spune să stea la adăpost și să-și încuie ușile.
Care este problema cu armele în Statele Unite ale Americii?
Maine este considerat unul dintre cele mai sigure state din Statele Unite. Cu toate acestea, oamenii nu au nevoie de permis pentru a purta o armă acolo . În plus, cultura deținerii de arme de foc în SUA este, de asemenea, asociată cu tradiții de lungă durată – vânătoare și tir sportiv. Au existat încercări de înăsprire a legilor de mai multe ori, dar toate încercările au fost fără succes.
De exemplu, ideea de a introduce verificări ale antecedentelor privind vânzările private de arme și de a stabili o perioadă de așteptare de 72 de ore pentru achiziții a eșuat. Nici o propunere de interzicere a așa-numitelor stocuri glisante pentru armele semiautomate nu a primit sprijin. În 1986, Statele Unite au legiferat că vânzarea de arme automate către cetățeni era interzisă. În acest sens, armele semiautomate au devenit foarte populare – de exemplu, pușca de asalt AR-15, care este populară printre trăgătorii de masă din SUA. Cu un stoc care folosește recul, acesta poate fi tras în rafale, ceea ce folosesc trăgătorii. În 2019, la inițiativa președintelui american de atunci Donald Trump, Departamentul de Justiție a interzis aceste dispozitive după cea mai gravă împușcătură în masă (un incident în care patru sau mai multe persoane au fost rănite sau ucise) din istoria SUA. În 2017, 60 de persoane au fost victime ale unor împușcături în masă la un festival de muzică din Las Vegas. Cu toate acestea, în ianuarie 2023, Curtea de Apel a SUA a anulat interdicția, explicând că este contrară legii.
De asemenea, majoritatea statelor din SUA nu cer licențe sau înregistrări pentru a cumpăra arme . După cum Alexander Vorobyov, cercetător la Institutul de Studii Orientale al Academiei Ruse de Științe, a declarat Izvestiei, ”țara nu are o bază de date națională a proprietarilor de arme și nici cifra de afaceri pe piața secundară nu este reglementată” . Pe fundalul unei astfel de disponibilități, americanii au cumpărat aproximativ 150 de milioane de arme în ultimul deceniu, a calculat The Guardian. Chiar și atunci, în țară erau mai multe arme decât oameni, potrivit Small Arms Survey din 2018 .
Principalele probleme rămân excesul de arme disponibile pe piața de consum, precum și reticența autorităților de a lua chiar și măsuri rezonabile de control. Joe Biden, actualul președinte al SUA este împiedicat de parlamentarii care atrag sprijinul grupurilor pentru drepturile armelor, unul dintre cele mai puternice și influente sectoare din țară care influențează Congresul . ”Administrația prezidențială este în derută și datorită sistemului judiciar, în special de Curtea Supremă, care interpretează cel de-al doilea amendament la Constituția SUA în mod prea larg și îngăduitor (garantează dreptul cetățenilor de a păstra și de a purta arme – Izvestia)”, a remarcat un profesor universitar din Detroit, Said Khan.
Complexul militar-industrial este interesat să vândă arme oricui. Și nu contează dacă este o persoană bolnavă sau sănătoasă . Și piața internă din SUA este uriașă. Din punctul de vedere al complexului militar-industrial american, nicio piață nu ar putea fi mai profitabilă decât a ei. Prin urmare, lobby-ul armelor funcționează la capacitate maximă. ”Când vorbesc despre cele mai autoritare lobby-uri din SUA, numesc tutunul și doar lobby-ul armelor. Republicanii sunt în mare măsură implicați în complexul militar-industrial. Dacă democrații susțin în principal inovația, economia digitală și verde, atunci republicanii sunt mai conservatori în acest domeniu”, a menționat Konstantin Blokhin, cercetător la Centrul pentru Studii de Securitate al Academiei Ruse de Științe.
”Controlul armelor ar putea fi o măsură importantă, dar republicanii din Congres au blocat în mod repetat astfel de proiecte de lege, deoarece își construiesc baza politică pe asta: deținerea unei arme dă multor oameni un sentiment de împuternicire și ei cred că este al lor drept constituțional”,a declarat Jeremy Kuzmarov , redactor-șef al revistei Covert Action.. Potrivit acestuia, Joe Biden sau orice alt lider nu poate face nimic pe fondul unor astfel de sentimente în societate.
Recent, rezidenții din SUA au început să cumpere și mai multe arme, mai ales de la începutul pandemiei de COVID-19 . Potrivit The Trace, o organizație non-profit care acoperă violența cu arme în Statele Unite, din martie până în septembrie 2020, cetățenii au achiziționat cu 91 la sută mai multe arme decât în aceeași perioadă din 2019. În același timp, a crescut și numărul crimelor din țară. Printre motivele pentru creșterea violenței, experții citează instabilitatea economică din Statele Unite în perioada de vârf a pandemiei, care afectează în mod direct sănătatea mintală a cetățenilor . În special, Joe Biden a vorbit despre o „criză gravă de sănătate mintală” atunci când încearcă să obțină interzicerea cel puțin a armelor de asalt. După împușcătura din Maine, el a cerut din nou republicanilor din Congres să adopte o astfel de legislație.
Unii experți americani în sănătate publică se opun învinovățirii persoanelor bolnave mintal pentru violență. În schimb, ei dau vina pe legislație . Și acest punct de vedere este înrădăcinat de mult timp în Statele Unite. În anii 1950, în Statele Unite a început așa-numita dezinstituționalizare a psihiatriei. De atunci, au existat mult mai puține instituții și spitale specializate pentru bolnavii mintal . Acest lucru se datorează descoperirii unui număr de medicamente psihotrope, datorită cărora pacienții pot fi tratați acasă. În plus, a existat o tendință de a adapta pacienții la societate, mai degrabă decât de a dezvolta în ei un sentiment de deznădejde în interiorul zidurilor spitalului. Drept urmare, potrivit rapoartelor presei, 118 din 322 de spitale de psihiatrie s-au închis de peste 50 de ani. Acum mulți experți notează că țara nu are suficiente paturi pentru astfel de pacienți și milioane de oameni nu pot avea acces la îngrijiri de sănătate mintală. Potrivit directorului de terapeuți GoodTherapy.org, o oră de terapie costă între 65 și 250 USD pentru cei fără asigurare. Și un pacient cu depresie cheltuiește în medie mai mult de 10 mii de dolari pe an .Punctul de vedere al experților care văd problema doar în legislația SUA este infirmat de statistici. Potrivit ”Statista SUA”, în jumătate din toate împușcăturile în masă înregistrate în Statele Unite din 1982, trăgătorii aveau de fapt probleme de sănătate mintală.
În ultimii trei ani, în Statele Unite au fost înregistrate aproape 600 de împușcături în masă – în medie aproape două cazuri pe zi. Potrivit ”Arhivei pentru violența armelor”, în 2023 au avut loc deja peste 560 de împușcături în masă. Articol realizat de Anastasia Kostina